fbpx

Durerile si intepaturile in piept – cauze, afectiuni, tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Desi sunt asociate de cele mai multe ori cu problemele cardiace, durerile in piept reprezinta un simptom comun si pentru o serie de afectiuni de alta natura. Acestea variaza ca manifestare si intensitate, fiind insotire uneori de intepaturi in piept, iar in alte cazuri, de dificultatii de respiratie, febra, eruptii cutanate, tuse sau stari de panica si anxietate.

Indiferent de forma de manifestare, durerile in piept constituie de cele mai multe ori un motiv de ingrijorare, determinandu-i pe pacienti sa se adreseze fara intarziere unui medic. In acelasi timp, si intepaturile in piept trebuie luate foarte in serios chiar daca nu se manifesta atat de pregnant, pentru ca de cele mai multe ori tradeaza o problema de sanatate.

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cele mai frecvente afectiuni asociate cu durerile in piept precum si principalele metode de tratament.

Dureri si intepaturi in piept – cauze si afectiuni asociate

Durerile in piept pot avea cauze de natura cardiaca, pulmonara, digestiva, musculo-scheletala sau chiar psihica. Aceleasi cauze sunt atribuite si intepaturilor in piept, fiind vorba de diferite afectiuni sau de anumite indispozitii temporare. Asa cum am promis, iti prezentam in continuare o clasificare pe categorii a principalelor afectiuni asociate durerilor si intepaturilor in piept.

    Afectiunile cardiovasculare

    Acestea sunt afectiunile care sperie cel mai tare atunci cand apar dureri in piept, pentru ca un astfel de simptom cauzat de o boala cardiovasculara indica o problema grava, care poate pune viata in pericol.

    Angina pectorala

    Consta in blocarea unuia sau mai multor vase de sange la nivelul inimii, iar durerea in piept apare atunci cand cordul nu mai primeste suficient oxigen. Aceasta radiaza catre umarul si bratul stang, precum si catre maxilar, si se resimte ca o presiune in zona toracica.

    Durerea in piept apare la efort si in conditii de stres si se amelioreaza dupa o perioada de odihna.

    Infarctul miocardic

    Apare arunci cand miocardul – muschiul responsabil de bataile inimii – nu mai functioneaza normal din cauza fluxului redus de sange. In momentul in care se declanseaza infarctul, pacientul simte durere si intepaturi in piept, insotite de greata transpiratie, stare de confuzie si uneori pierderea cunostintei. 

    Daca nu se intervine in interval optim, infarctul poate duce la deces.

    Miocardita si pericardita

    Prima afectiune este o inflamatie a muschiului inimii, in timp ce pericardita este o inflamatie pericardului – invelisul protector din jurul inimii.

    In ambele cazuri, durerea in piept se simte ca o presiune in zona toracelui, insotita de probleme cu respiratia, oboseala si febra. Uneori, pacientii pot simti si intepaturi in piept sub formau unor junghiuri.

    Prolaps de valva mitrala

    Afectiunea se datoreaza faptului ca una dintre valvele inimii nu se mai inchide complet, iar in cazurile usoare pacientul nu simte niciun disconfort. Daca problema este mai grava, prolapsul de valva mitrala se manifesta prin dureri in piept, ameteli si palpitatii.

    Afectiunile pulmonare

    Si afectiunile plamanilor pot provoca dureri si intepaturi in piept, dat fiind faptul ca organele respective sunt amplasate in cutia toracica.

    Astmul

    Este una din cele mai frecvente afectiuni pulmonare, care se manifesta prin dificultati de respiratie, tuse, respiratie suieratoare si dureri in piept.

    Pneumonia

    Pneumonia este o infectie acuta respiratorie, in cazul careia durerile in piept se datoreaza inflamarii tesuturilor pulmonare. Din acelasi motiv mai pot aparea si alte simptome specifice precum tusea, febra si frisoanele.

    Pleurezia

    Este o inflamatie sau o iritare a pleurei – acea mucoasa care inveleste plamanii. Pacientii cu pleurezie simt intepaturi in piept atunci cand tusesc si uneori chiar si cand respira.

    Embolia pulmonara

    Vorbim de o problema grava care apare atunci cand un cheag de sange format in vene se desprinde si este purtat de fluxul sanguin pana in plamani. Un prim semn al emboliei pulmonare il constituie durerile in piept, urmate de probleme de respiratie si palpitatii.

    Pneumotoraxul

    Apare in urma unui traumatism toracic ce duce la ruperea pleurei, iar durerile in piept se datoreaza faptului ca aerul din plamani ajunge in cutia toracica.

    Afectiunile digestive

    Cel mai adesea, problemele de la nivelul esofagului sau stomacului determina si aparitia durerilor in piept, iar cele mai frecvente afectiuni care dau acest simptom sunt urmatoarele:

    Boala de reflux esofagian

    Aceasta afectiune se manifesta prin refularea continutului acid din stomac, in partea inferioara a esofagului. Acest fenomen produce arsuri care urca spre zona superioara a esofagului, determinand si senzatia de durere in piept.

    Ulcerul gastric

    Ulcerul gastric apare ca urmare a unor leziuni la nivelul mucoasei care captuseste stomacul la interior, cel mai adesea din cauza nivelului crescut de aciditate. Si de aceasta data, continutul gastric acid provoaca arsuri care radiaza catre zona toracica si genereaza dureri in piept. Alte simptome specifice sunt greata, balonarea, varsaturile si durerile abdominale.

    Pancreatita

    Pancreatita este o inflamare a pancreasului ca urmare a actiunii enzimelor digestive si a sucului gastric. Un simptom caracteristic este durerea in zona epigastrica ce poate fi resimtita si ca durere in piept, iar in cazurile mai severe apar febra, diareea, transpiratiile reci si cresterea ritmului cardiac.

    Afectiunile musculo-scheletale

    In general, durerile in piept cu astfel de cauze sunt datorate traumatismelor sau fracturilor la nivelul coastelor, dar si intinderilor musculare. De asemenea durerile in piept pot fi determinate si de zona Zoster, daca boala se manifesta in regiunea respectiva.

    Afectiunile de natura psihica

    Starile de anxietate, stresul prelungit sau atacurile de panica sunt principalele cauze de natura psihica ale durerilor in piept. Acestea pot fi insotite de alte simptome precum transpiratii reci, dificultati de respiratie, ameteala si palpitatii.

    Trebuie precizat in acest caz ca, de multe ori, durerile in piept pot fi factorul declansator pentru aceste stari.

      Tratamentul durerilor in piept

      Pentru ca nu este vorba de o boala in sine, ci de un simptom, nu exista un tratament propriu-zis pentru dureri in piept. Asadar solutiile terapeutice sunt stabilite in functie de afectiunea care le-a provocat.

      Tratamentul durerilor in piept de natura cardiaca

      Afectiunile cardiace se trateaza atat medicamentos, cat si chirurgical, in functie de tipul bolii, stadiul acesteia si starea generala a pacientului. Tratamentul medicamentos are rolul de a tine sub control tensiunea arteriala, de a curata vasele de sange pentru a permite o buna oxigenare a inimii si celorlalte organe sau de a preveni formarea cheagurilor de sange care pot infunda vasele sau pot migra catre plamani.

      In cazul in care vase importante de sange sunt deteriorate sau infundate, se intervine chirurgical prin diferite proceduri, pentru a preveni complicatiile.

      Tratamentul durerilor in piept de natura pulmonara

      Si de aceasta data, solutia terapeutica depinde de fiecare afectiune in parte si modul in care aceasta afecteaza plamanii. Spre exemplu, in cazul pneumoniei se administreaza antibiotice impotriva infectiei, in timp ce astmul se trateaza cu substante care relaxeaza caile respiratorii.

      De asemenea, in tratamentul bolilor pulmonare mai pot fi incluse si medicamentele antiinflamatoare precum si diferite proceduri medicale.

      Tratamentul durerilor in piept de natura digestiva

      Intrucat durerile in piept si alte neplaceri cauzate de bolile enumerate la acest capitol sunt datorate aciditatii din stomac, o componenta importanta a tratamentului o reprezinta medicamentele ce reduc nivelul de aciditate gastrica. Acestora li se adauga medicamente sau suplimente care ajuta digestia, precum si proceduri chirurgicale, atunci cand situatia o impune.

      Tratamentul durerilor in piept de natura musculo-scheletala

      Cele mai grave probleme de acest gen sunt fracturile, care necesita o perioada prelungita de repaus, iar in cazurile grave poate fi nevoie si de o interventie chirurgicala.

      Traumatismele necesita la randul lor o perioada de repaus, la fel si intinderile sau contracturile musculare. In acest timp, administrarea de analgezice si de miorelaxante poate atenua durerile.

      Tratamentul durerilor in piept de natura psihica

      Nu intotdeauna cauzele psihice care determina durerile in piept pot fi considerate boli in adevaratul sens al cuvantului. Mai degraba, este vorba de stari psihice influentate de diversi factori de moment, iar in astfel de situatii trebuie sa iti pastrezi calmul.

      Atunci cand starile de anxietate si atacurile de panica au o frecventa tot mai mare si apar din motive nejustificate, este nevoie de ajutorul unui psihiatru, care poate prescrie un tratament adecvat.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: