Rezumat: timp de citire 30 de secunde
Cand productia de colagen natural din organism incepe sa scada sau cand nu este suficienta in raport cu nevoile corpului, administrarea de suplimente cu colagen hidrolizat constituie o solutie salvatoare. Colagenul hidrolizat se obtine in laborator prin procesarea unor tesuturi de origine animala care contin aceasta proteina si se administreaza ca sursa exogena pentru suplimentarea aportului de colagen natural produs de organism. Exista trei tipuri de colagen hidrolizat, fiecare cu indicatii specifice, dupa cum urmeaza: colagenul de tip I, pentru ingrijirea pielii, parului oaselor, ligamentelor si tendoanelor; colagenul de tip II pentru intarirea si refacerea cartilajelor articulare; colagenul de tip III, pentru imbunatatirea tonuslui vaselor sanguine.
Colagenul este o proteina naturala produsa de organism, prezenta in structura pielii organelor interne, oaselor, tendoanelor, cartilajelor, ligamentelor, vaselor de sange si a oaselor. Vorbim chiar de cea mai abundenta proteina din corpul uman, care isi pierde insa capacitatea de a produce colagen odata cu inaintarea in varsta sau sub influenta a diferiti factori. In astfel de situatii, administrarea de colagen hidrolizat este o solutie eficienta pentru a suplini deficitul, mentinand astfel elasticitatea si rezistenta structurilor anatomice care contin aceasta proteina. Totodata, administrarea de colagen hidrolizat poate ajuta la refacerea mai rapida au unor tesuturi lezate sau poate preveni uzura prematura a acestora.
Exista mai multe tipuri de colagen hidrolizat, fiecare cu propriile indicatii terapeutice, iar in cele ce urmeaza ti le vom prezenta pe fiecare in parte pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita.
Colagen natural vs. colagen hidrolizat
Cand vorbim de colagen natural ne referim la acel tip de colagen pe care organismul il sintetizeaza pentru a forma structura de rezistenta a organelor si tesuturilor. Datorita colagenului, aceste structuri isi mentin forma anatomica, sunt elastice si rezistente, putand astfel sa functioneze normal. Colagenul natural este produs de celule specifice din organism, iar atunci cand productia acestei proteine scade sau aportul este insuficient in raport cu nevoile crescute, organele si tesuturile care o contin devin mai vulnerabile.
In astfel de situatii se recomanda administrarea de colagen hidrolizat, care intr-un fel este tot o forma naturala de colagen insa de provenienta externa. Acesta se obtine in laborator din colagen provenit de la bovine, porcine, pasari, pesti si alte vietati marine. Tesuturile care contin colagen sunt curatate si sterilizate, dupa care sunt supuse unui tratament cu enzime sau anumite solutii care separa colagenul sub forma de gelatina. Aceasta este la randul sau supusa unui tratament cu apa si enzime in urma caruia lanturile lungi de aminoacizi sunt rupte in fragmente mai mici numite peptide de colagen. Enzimele folosite se inactiveaza apoi prin proceduri specifice, dupa care peptidele sunt filtrate si uscate, rezultand astfel colagen hidrolizat.
Daca te intrebi de ce este nevoie de toata aceasta procedura in loc sa se administreze direct colagen natural, trebuie sa stii ca acesta se absoarbe mult mai greu in organism decat colagenul hidrolizat. Fiind vorba de molecule cu lanturi mai mici de aminoacizi, peptidele de colagen sau colagenul hidrolizat au o absorbtie mai rapida si pot fi astfel folosite de celulele specializate din corp pentru sintetiza colagen natural.
Surse de colagen hidrolizat
Dupa cum am precizat mai devreme, suplimentele cu colagen hidrolizat se obtin tot din colagen natural, insa in acest caz proteina este de origine animala. In functie de sursa „materiei prime” din care se obtine, exista patru tipuri principale de colagen hidrolizat, dupa cum urmeaza:
- Colagen hidrolizat bovin – rezultat in urma procesarii tesuturilor cartilaginoase si oaselor provenite de la bovine, este cea mai des folosita varianta de colagen hidrolizat;
- Colagen hidrolizat marin – provine din pielea, solzii si oaselor pestilor si din tesuturile cartilaginoase ale altor vietati marine, remarcandu-se datorita absorbtiei rapide;
- Colagen hidrolizat aviar – se obtine din tesuturile cartilaginoase provenite in general de la pui si se foloseste preponderent pentru sustinerea articulatiilor;
- Colagen hidrolizat porcin – are o absorbtie buna, iar structura sa genetica este foarte apropiata de cea colagenului uman, fiind astfel bine tolerat de organism.
Ce tipuri de colagen hidrolizat exista
In organismul uman exista nu mai putin de 28 de tipuri de colagen, cu proprietati specifice in functie de rolurile pe care le indeplinesc. Dintre aceste tipuri, doar primele trei sunt mai importante si de aceea se gasesc si in varianta de colagen hidrolizat. Iata care sunt aceste trei tipuri si proprietatile lor!

Colagen hidrolizat de tip I
Colagenul de tip I este cel mai abundent in organism, facand parte din structura pielii, a tendoanelor, oaselor, ligamentelor dar si a parului si unghiilor. De aceea si suplimentele cu colagen hidrolizat de tip 1 sunt cel mai des folosite, pentru ingrijirea pielii si a parului, regenerarea tesuturilor, cresterea rezistentei si elasticitatii oaselor si articulatiilor. Cea mai buna sursa de colagen hidrolizat de tip I este colagenul bovin, insa acesta se gaseste si in colagenul marin si cel porcin.
Colagen hidrolizat de tip II
Se gaseste in principal in cartilajele articulare dar si in alte tesuturi cartilaginoase din organism, carora le confera rezistenta si flexibilitate. Marea majoritate a suplimentelor cu colagen hidrolizat de tip II sunt obtinute din colagen aviar, intrucat cartilajele pasarilor sunt cea mai buna sursa.
Colagen hidrolizat de tip III
Este acel tip de colagen din structura vaselor de sange si a tesuturilor moi, responsabil de elasticitatea acestora. Colagenul hidrolizat de tip III se obtine preponderent din colagen bovin si marin si se administreaza pentru sanatatea sistemului cardiovascular si sustinerea organelor interne.
Cum sa alegi un supliment cu colagen hidrolizat
Pentru fiecare tip de colagen hidrolizat prezentat mai devreme exista anumite indicatii terapeutice, astfel ca alegerea produsului potrivit se face in functie de proprietatile colagenului pe care il contine si problema care trebuie tratata. In continuare, iti prezentam care sunt principalele situatii in care se impune administrarea de colagen hidrolizat si care sunt tipurile adecvate.
Prevenirea imbatranirii premature
Productia naturala de colagen incepe sa scada in jurul varstei de 30 de ani, motiv pentru care pielea incepe sa-si piarda elasticitatea si stralucirea, apar ridurile si petele cutanate. Sunt semne ale inaintarii in varsta, care pot fi prevenite administrand constant colagen hidrolizat de tip I, care mentine aspectul placut al pielii.
Ingrijirea pielii
Daca pielea deja a capatat acel aspect neplacut si si-a pierdut fermitatea sau daca unghiile si parul au devenit fragile, un remediu eficient este si administrarea de colagen hidrolizat. Se recomanda in acest caz produsele care contin colagen de tip I si colagen de tip III, pentru ca e necesara si o imbunatatire a retelei vasculare de la nivelul pielii.

Probleme articulare
Cartilajele care protejeaza oasele articulatiilor se uzeaza odata cu trecerea timpului sau pe fondul suprasolicitarii iar pentru a incetini acest proces sau pentru a stimula refacerea tesuturilor lezate, un remediu eficient este tot colagenul hidrolizat. De aceasta data se administreaza colagen de tip II, despre care am spus ca se obtine preponderent din cartilaje de pasare.
Imbunatatirea densitatii osoase
Oasele contin colagen de tip I datorita caruia sunt usor elastice si astfel rezista mai bine la socuri si presiune. Totodata, colagenul formeaza matricea din interiorul oaselor, pe care se depun calciul si fosforul ce confera densitatea osoasa. Avand in vedere acestea, persoanele cu osteoporoza, cele cu o densitate osoasa scazuta sau cele care au suferit o fractura isi pot imbunatati rezistenta oaselor apeland la suplimente cu colagen hidrolizat de tip I.
Recuperarea dupa interventii chirurgicale, arsuri sau leziuni severe
Colagenul ajuta la refacerea tesuturilor, fiind o proteina esentiala in procesul de cicatrizare a ranilor si de vindecare a leziunilor severe. In cazul pacientilor care au suferit interventii chirurgicale, arsuri pe suprafete intinse sau alte leziuni severe se recomanda combinatia de colagen de tip I si colagen de tip III, care stimuleaza refacerea tesutului cutanat si a vascularizatiei.
Prevenirea accidentarilor pe fondul solicitarii fizice intense
Sportivii de performanta dar si persoanele active, care fac multa miscare sau desfasoara activitati solicitante din punct de vedere fizic, au nevoie de articulatii mai rezistente si mai flexibile pentru preveni accidentarile si uzura prematura a cartilajelor. Pentru aceasta se recomanda administrarea de suplimente cu colagen de tip I si colagen de tip II pentru sustinerea structurilor articulare.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: