fbpx

Tipuri de picaturi de ochi. Roluri si beneficii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ochii sunt organe sensibile expuse permanent actiunii unor factori care ii pot irita sau rani, ceea ce evident ca le afecteaza functionalitatea, cu consecinte nedorite asupra acuitatii vizuale. Pentru a-i proteja dar si pentru a-i ajuta sa se vindece daca au suferit vatamari in urma actiunii acestor factori, au fost create picaturile de ochi pe care cei mai multi dintre noi le-am folosit cel putin o data in viata, in tip ce altii le folosesc mult mai frecvent.

Picaturile de ochi se administreaza in diferite scopuri, asadar sunt de mai multe tipuri, pe care ti le vom prezenta in cele ce urmeaza impreuna cu rolurile si beneficiile lor.

Ce sunt si cum functioneaza picaturile de ochi

Picaturile de ochi sunt solutii lichide sterile create special pentru a fi aplicate pe suprafata ochilor, fie cu scopul de a ajuta in tratarea unor probleme mai mult sau mai putin grave si totodata de a-i proteja impotriva prafului, alergenilor, a substantelor toxice din mediile poluate si a altor factori care le pot afecta buna functionare.

In functie de scopurile carora le sunt destinate si de substantele pe care le contin, unele tipuri de picaturi de ochi pot fi procurate „la liber” din farmacii, in timp ce altele se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala si se administreaza la recomandarea medicului oftalmolog si conform indicatiilor acestuia.

Evident ca pentru a-si indeplini rolurile carora le sunt destinate picaturile de ochi contin diferite substante active care amelioreaza simptomele neplacute precum mancarimea, roseata, uscaciunea oculara si totodata actioneaza impotriva cauzelor care au generat aceste simptome.

Picaturile de ochi se aplica direct pe suprafata globului ocular, dupa care nu mai trebuie facut nimic decat doar sa astepti ca acestea sa-ti faca efectul.

Tipuri de picaturi de ochi

Cu toate ca la prima vedere par toate la fel, picaturile de ochi difera intre ele in ceea ce priveste compozitia, modul de actiune si scopurile carora le sunt destinate, iar din acest punct de vedere putem vorbi de mai multe tipuri de astfel de solutii. In primul rand, exista doua grupe principale, respectiv picaturile de ochi fara prescriptie medicala si cele care se elibereaza doar pe baza de reteta de la oftalmolog. Daca apelam la criterii mai complexe de clasificare putem vorbi de mai multe tipuri de picturi de ochi, pe care ti le prezentam in continuare.

Lacrimi artificiale

Sunt cele mai des folosite picaturi de ochi, putand fi procurate fara prescriptie medicala dar fiind de preferat sa se administreze doar dupa o discutie cu medicul oftalmolog.

Cand se administreaza si ce beneficii au?

Aceste picaturi de ochi au o compozitie foarte apropiata de cea a lacrimilor naturale iar rolul lor este acela de a lubrifia ochii uscati pentru a evita senzatiile neplacute pe care le genereaza o astfel de stare. Sunt recomandate persoanelor care sufera de sindromul ochilor uscati, celor care poarta lentile de contact, au suferit recent o interventie chirurgicala la ochi, precum si persoanelor care isi desfasoara activitatea in medii poluate sau uscate.

Se administreaza ori de cate ori apar senzatiile neplacute datorate ochilor uscati si au rolul de a face sa dispara aceste senzatii si totodata de a proteja ochii.

Picaturi de ochi antihistaminice

Si acestea sunt tot picaturi de ochi care se elibereaza fara prescriptie medicala, destinate persoanelor cu alergii ale caror reactii se manifesta si la nivelul ochilor. Contin substante care blocheaza histamina si amelioreaza astfel reactiile alergice precum mancarimea la nivelul ochilor, lacrimarea excesiva, iritarea, infamarea si inrosirea ochilor.

Cand se administreaza si ce beneficii au?

Acest tip de picaturi de ochi este destinat doar persoanelor alergice si se administreaza atunci cand acestea intra in contact cu alergeni care le declanseaza reactiile nedorite. Principalul beneficiu consta in faptul ca este redusa considerabil intensitatea reactiilor alergice iar acestea chiar pot fi prevenite, eliminandu-se astfel atat disconfortul, cat si riscurile pentru sanatatea ochilor.

Picaturi de ochi impotriva rosetii

Nu mai are rost sa precizam care este rolul acestor picaturi de ochi ce pot fi procurate fara reteta dar nu sunt recomandate persoanelor cu anumite afectiuni oculare cum ar fi glaucomul.

Cand se administreaza si ce beneficii au?

De obicei se recomanda in cazurile de conjunctivita, o afectiune oculara comuna, ce determina si inrosirea ochilor. Picaturile de ochi din aceasta gama contin substante cu efect vasoconstrictor ce contracta vasele de sange din ochi si fac astfel sa dispara roseata.

Picaturi de ochi impotriva infectiilor

In functie de cauza infectiei, se pot folosi picaturi de ochi cu antibiotice impotriva infectiilor bacteriene sau picaturi de ochi cu efect antiviral, in cazul infectiilor determinate de anumite virusuri.

Cand se administreaza si ce beneficii au?

Se administreaza doar la recomandarea medicului care trebuie sa elibereze si o reteta in acest sens, pe baza careia picaturile de ochi pot fi procurate din farmacii. Administrarea se face la anumite intervale reglate conform prospectului si recomandarilor medicului, iar principalul beneficiu consta in faptul ca sunt neutralizati agentii patogeni si astfel dispare infectia.

Picaturi de ochi antiinflamatoare

Sunt medicamente ce necesita o prescriptie medicala pentru a putea fi achizitionate din farmacii si sunt destinate tratamentului unor afectiuni ce provoaca inflamatie la nivelul ochilor.

Cand se administreaza si ce beneficii au?

Administrarea se face doar la recomandarea medicului in cazurile de alergii, conjunctivita, uveita sau dupa anumite interventii chirurgicale la nivelul ochilor. Picaturile contin corticosteroizi, care sunt un tip de hormoni ce reduc inflamatia si moduleaza raspunsul imunitar. Bineinteles, principalul beneficiu este reducerea inflamatiei oculare, ce vine „la pachet cu ameliorarea durerii, a rosetii si a altor simptome asociate.

Picaturi de ochi pentru tratarea glaucomului

Glaucomul este o afectiune oculara caracterizata de cresterea presiunii in interiorul globului ocular, ceea ce poate duce la afectarea nervului optic si chiar la orbire. Exista mai multe tipuri de picaturi de ochi pentru tratarea glaucomului, al caror scop este reducerea presiunii intraoculare.

Cand se administreaza si ce beneficii au?

Administrarea se face respectand strict indicatiile medicului, fara a depasi niciodata dozele recomandate. In functie de substantele pe care le contin, aceste picaturi fie reduc productia de lichid din ochi, fie imbunatatesc drenajul lichidului pentru a scadea astfel presiunea intraoculara. In acest mod este protejat nervul optic si se reduce riscul deprecierii sau chiar al pierderii definitive a vederii.

Contraindicatii privind utilizarea de picaturi de ochi

Picaturile de ochi nu se folosesc decat daca este intr-adevar nevoie de ele, iar cel mai in masura sa decida acest lucru este medicul oftalmolog, care trebuie consultat de fiecare data inainte sa apelezi la un astfel de remediu. Cu atat mai mult nu trebuie sa apelezi la automedicatie cu picaturi daca ai o inflamatie puternica la ochi, o infectie sau ai suferit recent o interventie chirurgicala oculara. De asemenea, pacientii cu glaucom trebuie sa fie foarte atenti la ce picaturi de ochi apeleaza, pentru ca unele dintre pot face mai mult rau in cazul lor si sa nu foloseasca decat picaturile recomandate de medicul oftalmolog.

Persoanele alergice trebuie sa studieze bine eticheta sau prospectul produsului pe care doresc sa-l foloseasca pentru a se asigura ca acesta nu contine substante cu potential alergen ce le-ar putea provoca reactii nedorite.

In cazul in care dupa folosirea picaturilor apar simptome precum durere la nivelul ochilor, vedere incetosata, sensibilitate la lumina, roseata, mancarime sau lacrimare abundenta trebuie oprita imediat administrarea si consultat un medic oftalmolog.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: