fbpx

Tipuri de tuse si diferentele dintre ele

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Asociata de cele mai multe ori cu raceala sau gripa, tusea este un simptom caracteristic pentru o gama mai larga de afectiuni, constituind in acelasi timp si un indiciu important pentru stabilirea unui diagnostic. Vorbim despre un reflex natural si involuntar al organismului, menit sa protejeze caile respiratorii in prezenta unor obiecte straine sau substante iritante.

Asadar, tusea poate fi provocata de secretia excesiva de mucus sau alte substante in caile respiratorii, ingerarea unor obiecte, sau aparitia unor iritatii. Pentru a elimina aceste secretii sau corpuri straine din caile respiratorii, se declanseaza acest reflex pe care il numim in limbajul uzual „tuse”, ce consta in expulzarea brusca si puternica a aerului din plamani.

Aceasta este un mecanism important de aparare prin care organismul protejeaza sistemul respirator, asa ca tusea nu trebuie privita ca fiind neaparat ceva nociv. Tusea poate fi de mai multe feluri, iar in acest articol iti vom prezenta fiecare tip in parte si cauzele determinante.

Tuse seaca

Mai este numita si tuse uscata sau tuse neproductiva, avand in vedere faptul ca nu este insotita de eliminarea de mucus sau alte secretii din caile respiratorii. Din acest motiv, este deranjanta si poate avea efect iritant asupra gatului, ceea ce ii determina pe multi pacienti sa se adreseze medicului. Este precedata de o senzatie de gadilatura in gat iar uneori este insotita de un suierat prelung, care indica prezenta unei inflamatii la nivelul cailor respiratorii.

Tusea seaca este un simptom specific infectiilor respiratorii precum raceala si gripa, al unor iritatii ale cailor respiratorii,  dar poate fi si o reactie alergica. De asemenea, tusea seaca mai poate aparea in situatii de stres sau anxietate si constituie o manifestare de debut a unor afectiuni precum astmul, bronsita cronica sau BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica).

    Tuse productiva

    Aceasta este exact opusul tipului de tuse descris anterior, fiind vorba de o tuse insotita de expectoratie – motiv pentru care i se mai spune si tuse umeda sau expectoranta.

    Expectoratia consta in eliminarea de mucus, sputa sau alte secretii, ceea ce inseamna ca o astfel de tuse curata intr-o anumita masura caile respiratorii. Tusea productiva indica faptul ca exista fluide pe caile respiratorii, iar de cele mai multe ori este un simptom caracteristic infectiilor respiratorii si bolilor pulmonare cronice. Din prima categorie putem aminti raceala, gripa, pneumonia si bronsita acuta, in timp ce dintre bolile cronice, cea mai frecventa cauza este BPOC.

    De asemenea, in unele cazuri de insuficienta cardiaca se produc anumite scurgeri de lichid in alveolele pulmonare, care determina tusea productiva.

    Tuse convulsiva

    Denumirea acestui tip de tuse este aceeasi cu a bolii care o provoaca, fiind vorba de o afectiune de natura infectioasa, cu un grad mare de contagiozitate. Infectia este cauzata de doua specii de bacterii apartinand grupului Bordetella, respectiv Bordetella pertussis si Bortedella parapertussis.

    Tusea convulsiva este mult mai bine cunoscuta sub denumirea de tuse magareasca, datorita suierului ascutit care o insoteste, asemanator ragetului unui magar. Boala debuteaza cu tuse usoara, insotita uneori de febra, rinoree si stranut, fapt pentru care e usor confundata cu o raceala.

    Aceste simptome dispar in cateva zile, insa tusea persista pentru o perioada de cel putin doua saptamani, manifestandu-se in episoade intense. In unele cazuri, tusea este insotita si de varsaturi, transpiratie abundenta si scadere in greutate. De asemenea, in cazul copiilor sub un an poate determina aparitia apneei in somn.

    Tuse alergica

    Bineinteles, de aceasta data este vorba de un tip de duse declansat de reactiile alergice in cazul persoanelor care au diferite sensibilitati.  Cel mai adesea, tusea alergica este un simptom specific alergiilor la praf, polen, mucegai, par de animale sau acarieni. Reactiile nefiresti ale sistemului imunitar in prezenta acestor alergeni provoaca si iritarea cailor respiratorii , ceea ce duce la aparitia tusei.

    In general, tusea alergica este uscata si este insotita de alte simptome precum mancarime, iritatii ale pielii, congestie nazala, stranut si lacrimarea ochilor. Prezenta acestor simptome precum si contactul cu alergenii amintiti mai sus sunt detalii esentiale pentru a deosebi tusea alergica de alte tipuri de tuse aparute din alte cauze.

      Tuse tabagica

      Nu mai este nevoie sa precizam faptul ca tusea tabagica este un simptom asociat cu fumatul, specific fumatorilor inveterati. Fumul de tigara – mai exact substantele nocive pe care le contine – afecteaza in timp caile respiratorii si plamanii, ceea de duce in decurs de cativa ani la aparitia tusei tabagice.

      Aceasta se manifesta cu precadere dimineata, imediat dupa trezire, in episoade intense si persistente. Tusea asociata cu fumatul poate fi in egala masura uscata sau productiva, fiind deseori insotita si de dificultati de respiratie datorate afectarii functiei plamanilor, dar si ingustarii cailor respiratorii.

      Aparitia tusei tabagice este un semn clar ca functia respiratorie este afectata din cauza fumatului, iar o prima masura ar trebui sa fie renuntarea la acest viciu, intrucat riscurile unor complicatii si mai grave sunt iminente.

      Tuse acuta

      Tusea acuta este un tip de tuse care apare brusc si de obicei este de scurta durata, adesea fiind cauzata de infectii respiratorii, cum ar fi gripa, raceala sau bronsita. Este un simptom comun in cazul acestor afectiuni si poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. De la caz la caz, tusea acuta poate fi seaca sau productiva, iar intensitatea se reduce treptat pe masura ce sunt tratate cauzele determinante.

      Tuse cronica

      Tuse cronica este catalogat orice episod de tuse care se intinde pe o durata mai lunga de 8 saptamani, in cazul adultilor, respectiv mai mult de 4 saptamani, in cazul copiilor. Din cauza perioadei indelungate de manifestare, tusea cronica este deranjanta, determinand deseori intreruperi ale somnului asociate cu aparitia oboselii cronice, irascibilitate, lipsa de concentrare, dificultati in rezolvarea sarcinilor zilnice de la locul de munca si in activitatile cotidiene. In cazurile mai severe, tusea cronica poate sta la baza aparitiei incontinentei urinare si chiar a pneumotoraxului sau a fracturilor costale.

      Tusea cronica poate fi cauzata de o gama larga de afectiuni si factori determinanti precum infectii respiratorii, afectiuni pulmonare, alergii, reflux gastroesofagian, expunerea la substante iritante sau un grad ridicat de poluare a aerului.

        Tuse nocturna

        Tusea nocturna este unul din cel mai deranjante tipuri de tuse, dat fiind faptul ca se manifesta cu precadere pe timpul noptii si cauzeaza tulburari de somn. Poate fi prezenta si pe timpul zilei, dar se agraveaza pe timpul noptii, pentru a se reduce din nou in intensitate odata cu ivirea zorilor.

        Este o problema cu care se confrunta cel mai adesea persoanele cu alergie la acarieni – acele organisme microscopice care se dezvolta, printre altele,  in tapiteria si asternuturile de pe pat. Atunci cand se aseaza in pat pentru a se odihni, cei cu astfel de probleme intra in contact cu factorii alergeni, iar una din reactiile organismului poate fi tusea persistenta.

        De asemenea, tusea nocturna este o problema care tulbura si odihna celor care sufera de reflux gastroesofagian – afectiune caracterizata de refularea continutului acid al stomacului in esofag. Pozitia culcat favorizeaza producerea acestui reflux gastric, iar cresterea nivelului de aciditate din esofag provoaca iritarea gatului si determina aparitia tusei nocturne.

        Acelasi tip de tuse este intalnit frecvent si la persoanele care sufera de astm, precum si la cele care au apnee in somn.  

        Nu in ultimul rand, episoadele de tuse nocturna pot aparea si in cazul infectiilor respiratorii, fiind la fel de suparatoare dar de mai scurta durata.

        Cea mai eficienta modalitate de a scapa de tuse este tratarea problemelor de sanatate care au generat-o, insa pana la vindecarea completa poti sa apelezi la unele remedii pentru a o calma. Spre exemplu, ceaiurile fierbinti, supele calde dar si apa usor incalzita subtiaza stratul de mucus din gat, ceea ce duce la reducerea intensitatii si frecventei episoadelor de tuse.

        Totodata, mierea si gargara cu apa sarata calmeaza iritatia gatului, iar aburul cald inhalat decongestioneaza caile respiratorii. De asemenea, sa nu uitam ca exista o serie de siropuri de tuse si medicamente fara prescriptie medicala la fel de eficiente in tratarea acestui simptom!

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: