Trigliceride valori normale vs. trigliceride crescute: ce inseamna si cum le interpretezi corect?

Articol realizat cu sprijinul: Doctor Ioana Scripca

Medic rezident microbiologie medicala

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Trigliceridele sunt principalele grasimi din sange, o sursa importanta (dar nu initiala) de energie pentru organism. Concentratia in sange poate varia in functie de alimentatie, de metabolism si stil de viata, dar si in contextul anumitor afectiuni. Cand o persoana se confrunta cu trigliceride crescute pe termen lung, cu mult peste valorile normale, are un risc asociat de a dezvolta o serie de afectiuni precum pancreatita, bolile cardiovasculare si diferite complicatii metabolice.

Ce sunt trigliceridele?

„Inainte de a discuta despre valorile normale si ce inseamna trigliceride crescute, este important sa ne familiarizam cu aceasta clasa complexa de compusi. Trigliceridele sunt, practic, grasimi, formate dintr-o molecula de glicerina si trei de acizi grasi. Rolul lor este in principal energetic, dar nu ca sursa primara – carbohidratii sunt primii mobilizati in directia metabolizarii pentru a obtine energie. Trigliceridele sunt depozitate in tesutul adipos, in adipocite”, explica dr. Scripca Ioana.

Care sunt sursele de trigliceride din sange?

In sange, trigliceridele circula sub forma de lipoproteine. Sursele de trigliceride din sange sunt:

  • alimentele bogate in grasimi;
  • excesul de carbohidrati, pe care ficatul ii transforma ulterior in trigliceride;
  • productia hepatica directa, influentata de hormoni, genetica si metabolism.

Acestea sunt transportate in sange, asa cum s-a spus, de lipoproteinele bogate in grasimi:

  • chilomicroni (produsi in intestin dupa mese bogate in grasimi);
  • VLDL (Very Low-Density Lipoproteins, molecule produse in ficat).

Chilomicronii sunt secretati de intestinul subtire si contin cea mai mare cantitate de trigliceride. Ei sunt hidrolizati in tesuturile periferice, proces prin care se elibereaza acizi grasi liberi. Acesti acizi:

  • sunt folositi ca sursa de energie in muschi;
  • sunt depozitati in tesutul adipos ca rezerva energetica.

Lipoproteinele bogate in trigliceride, mai ales particulele remanente, au potential de a participa la formarea placilor aterosclerotice, desi trigliceridele propriu-zise nu participa, in mod direct, la formarea acestor placi. „Colesterolul asociat acestor particule contribuie la formarea placilor, iar produsii de lipoliza, cum ar fi acizii grasi liberi si lizolecitinele, pot induce inflamatia si, de asemenea, coagulabilitatea crescuta, care sustin formarea placilor de aterom”, mai completeaza dr. Ioana Scripca.

Un mecanism foarte important de inteles este cum trigliceridele crescute cu mult peste valorile normale pot duce la pancreatita. Excesul de chilomicroni duce la hipervascozitate, la ischemie si la activarea lipazelor pancreatice care elibereaza acizi grasi toxici. Acestia duc, ulterior, si la inflamatie severa si necroza pancreatica. Riscul de pancreatita creste semnificativ la trigliceride crescute peste 500 mg/dL, iar mentinerea lor sub 250-500 mg/dL previne majoritatea cazurilor.

Valorile normale ale trigliceridelor

Conform ghidurilor actuale, trigliceridemia (concentratia de trigliceride din sange) se clasifica astfel:

InterpretareValoare (mg/dL)
Valori normale<150 mg/dL
Peste limita (trigliceride crescute usor)150-199 mg/dL
Trigliceride crescute200-499 mg/dL
Hipertrigliceridemie (valori foarte crescute)≥500 mg/dL

Valorile pot varia in functie de ultima masa, consumul de alcool si tratamente medicamentoase active. Din acest motiv, testarea pentru trigliceride crescute se face, in mod ideal, à jeun. Totusi, este de dorit ca pacientul sa isi urmeze acelasi stil de viata in ziua premergatoare testului, pentru a reda mult mai fidel ce se intampla cu adevarat in organism.

Care sunt cauzele care duc la trigliceride crescute?

„Exista foarte multe cauze care pot duce la trigliceride crescute peste valorile normale. Acestea pot fi impartite in primare (genetice, prin determinism familial) sau secundare (dobandite, parte a stilului de viata), iar identificarea lor este, de obicei, relativ la indemana”, ne explica dr. Ioana Scripca.

Cauze primare (genetice) care duc la trigliceride crescute

Acestea sunt mai rare, dar pot duce la niveluri foarte mari de trigliceride in sange:

  • hipertrigliceridemie familiala (se observa VLDL in exces, dar colesterolul este normal);
  • hiperlipidemie familiala combinata (mutatii in apoC-II, apoC-III si alte gene);
  • deficit de lipoprotein-lipaza;
  • deficit de apolipoproteina C-II;
  • deficit de apolipoproteina AV;
  • disbetalipoproteinemie.

Acestea se asociaza adesea cu trigliceride crescute chiar >1000 mg/dL, asadar cu un risc foarte mare de pancreatita si alte complicatii metabolice.

Cauze secundare care duc la trigliceride crescute

Acestea sunt mult mai frecvente si, de asemenea, pot fi impartite dupa cum urmeaza:

Boli si conditii medicale

  • obezitate si sindrom metabolic;
  • diabet zaharat tip 2;
  • hipotiroidism;
  • boala Cushing;
  • boala renala cronica;
  • infectia cu HIV;
  • boli autoimune (lupusul, spre exemplu).

Anumite medicamente

  • diuretice tiazidice;
  • beta-blocante;
  • estrogeni orali;
  • contraceptive orale;
  • tamoxifen;
  • corticosteroizi;
  • inhibitori de proteaza (antiretrovirale);
  • antipsihotice atipice;
  • isotretinoin;
  • rasini de legare a acizilor biliari (colestiramina, colestipolul sau colesevelamul).
  • imunosupresoare (sirolimus).

Alimentatie si stil de viata

  • consumul excesiv de alcool;
  • dieta bogata in grasimi saturate, excesul de zahar si carbohidrati rafinati;
  • sedentarismul;
  • sarcina (in sarcina, trigliceridele pot creste chiar cu 50-100% peste valorile normale, varful fiind atins in al treilea trimestru).

Ce se poate face in caz de trigliceride crescute?

Tratamentul pentru trigliceride crescute, in special cu mult peste valorile normale, vizeaza doua obiective majore:

  • prevenirea pancreatitei (obiectivul este prioritar in hipertrigliceridemia ≥500 mg/dL);
  • reducerea riscului cardiovascular (prin reducerea nivelului de VLDL si LDL).

Tratamentul se individualizeaza in functie valoarea trigliceridelor si de cauza asociata, astfel:

Tratamentul hipertrigliceridemiei severe (cu risc de pancreatita)

Masurile luate in pancreatita acuta indusa de trigliceride crescute peste ≥500 mg/dL sunt:

  • hidratare intravenoasa intensa;
  • repaus digestiv;
  • perfuzie cu insulina pentru a reduce lipoliza si sinteza hepatica de trigliceride;
  • plasmafereza (recomandata cand trigliceridele sunt extrem de mari si exista risc vital).

„Dupa episodul acut, trigliceridele trebuie reduse sub 500 mg/dL, ideal fiind  <150 mg/dL. Este de dorit, astfel, ca pacientul sa faca modificari in stilul de viata sau, in functie de cauza, trebuie sa treaca pe tratamentul medicamentos”, ne explica dr. Ioana Scripca.

Medicamente prescrise pentru scaderea trigliceridelor (hipolipemiante)

Se pot recomanda urmatoarele:

Fibratele

  • reprezinta prima linie terapeutica;
  • reduc trigliceridele cu 30-50%;
  • simultan cresc HDL-colesterolul („colesterolul bun”);
  • scad productia hepatica de VLDL;
  • cresc degradarea trigliceridelor prin stimularea lipoprotein-lipazei;
  • fenofibratul este preferat pentru pacientii care, concomitent, urmeaza tratament cu statine;
  • contraindicate in bolile hepatobiliare, necesita ajustare la pacientii cu insuficienta renala.

Acizii grasi omega-3 (EPA/DHA)

  • reduc trigliceridele cu 20-50% (in doze zilnic de 3-4 grame);
  • disponibile ca suplimente alimentare standardizate;
  • EPA pur (fara DHA) nu creste LDL, spre deosebire de preparatele combinate;
  • nu exista dovezi solide ca scad riscul cardiovascular in caz de trigliceride crescute cu mult peste valorile normale, dar au eficienta in reducerea acestora.

Niacina (vitamina B3)

  • reduce trigliceridele cu 10-30%;
  • simultan, creste HDL-colesterolul si reduce LDL-colesterolul.
  • recomandata mai rar din cauza efectelor adverse (hepatotoxicitate, intoleranta la glucoza si accesele de inrosire a fetei);
  • contraindicata in ulcer gastric activ.

Statinele

  • reduc trigliceridele cu 10-30%;
  • se folosesc in principal pentru reducerea riscului cardiovascular;
  • sunt utile pentru cazurile de hipertrigliceridemie cu mult peste valorile normale, cand exista un risc cardiovascular crescut (peste >500 mg/dL);
  • asocierea statine + fibrate nu este recomandata de rutina (din cauza riscului de miopatie).

Ezetimib

  • reduce trigliceridele cu 5-10%;
  • util in asociere cu statinele la pacientii cu risc crescut, cu hipertrigliceridemie cu mult peste valorile normale.

Modificari ale stilului de viata

  • acestea sunt foarte importante pentru pacientii cu abateri de la valorile normale, chiar oricat de mici ar fi acestea;
  • se recomanda limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat;
  • scaderea in greutate;
  • activitate fizica regulata (macar 150 de minute pe saptamana),
  • reducerea aportului de carbohidrati rafinati, grasimi, alimente procesate, zahar;
  • adoptarea unei diete bogate in fibre vegetale si grasimi sanatoase (omega-3, ulei extravirgin de masline).

Cand trebuie evaluate trigliceridele?

Se recomanda masurarea trigliceridelor:

  • in cadrul analizelor periodice (macar o data pe an);
  • la pacientii cu diabet, obezitate, hipertensiune;
  • in caz de dureri abdominale severe (pentru excluderea pancreatitei);
  • pentru monitorizarea tratamentului hipolipemiant.

„Analiza de laborator se numeste «profilul lipidic» si este recomandat sa o facem macar o data la 6-12 luni pentru a vedea din timp cum stam la acest capitol. Daca valorile obtinute sunt peste valorile normale, este un semn ca, undeva, ceva nu functioneaza cum trebuie sau, pur si simplu, avem o alimentatie cam nesanatoasa si trebuie luate masuri”, concluzioneaza dr. Ioana Scripca.

sursa foto: shutterstock

Autor: Andrei Cioata

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: