fbpx

Ghid complet pentru alegerea corecta a unui sirop de tuse pentru copii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tusea este un simptom foarte des intalnit la copii, insa aceasta nu inseamna ca trebuie tratata cu indiferenta si lasata sa treaca de la sine, in ideea ca nu reprezinta niciun pericol. Chiar daca problema de sanatate care a generat-o este una minora, asa cum se intampla in cazul racelilor usoare, tusea este deranjanta si poate provoca un disconfort major copilului, generand stari de agitatie, tulburari de somn si alte neplaceri cu care nu ti-ai dori ca cel mic sa se confrunte.

In astfel de situatii, un remediu eficient este administrarea unui sirop de tuse, care are rolul de a calma acest simptom, ameliorand in acelasi timp disconfortul despre care vorbeam. Pentru ca tusea este de mai multe feluri exista si tipuri diferite de sirop de tuse, pentru a putea folosi remediul potrivit, in functie de situatie.

In cele ce urmeaza, iti vom arata cum trebuie sa procedezi pentru a alege un sirop de tuse potrivit pentru copilul tau.

Cere sfatul unui medic cu privire la administrarea unui sirop de tuse

Siropul de tuse este totusi un medicament, astfel ca administrarea sa este de preferat sa se faca tinand cont de sfaturile unui medic. Asadar, daca tusea persista mai multe zile iar disconfortul creat copilului devine evident, este recomandat ca primul drum sa fie facut la cabinetul medicului pediatru.

Acesta va stabili cauza tusei si va recomanda tratamentul adecvat, care poate include si administrarea unui sirop de tuse adecvat. In acest caz, si alegerea produsului potrivit va fi mult mai simpla, pentru ca medicul pediatru iti va spune cu exactitate care sunt caracteristicile necesare. De cele mai multe ori, acesta elibereaza o reteta pe care nu trebuie decat sa o prezinti la farmacie pentru a prim siropul de tuse de care copilul tau are nevoie.

Identifica tipul de tuse

Asa cum spuneam mai devreme, exista mai multe tipuri de tuse, in functie de cauzele care le determina. In general, aceste tipuri se impart in doua categorii principale, respectiv tuse seaca si tuse productiva. Aceasta din urma este insotita de eliminarea de mucus sau alte secretii din caile respiratorii, in timp ce tusea seaca este uscata, fara eliminarea de secretii.

Prin urmare, si siropurile de tuse sunt impartite tot in doua categorii principale, respectiv cele pentru tuse productiva si cele pentru tuse uscata. Primele fluidizeaza mucusul si secretiile pentru a fi mai usor eliminate, in timp ce siropurile pentru tusea uscata protejeaza gatul si caile respiratorii, avand efect antitusiv.

Tine cont de manifestarile care insotesc tusea

De cele mai multe ori, tusea este insotita de alte simptome neplacute cum ar fi durerile sau iritatiile in gat, senzatia de uscaciune a gatului si hipersecretia de mucus. 

Si din acest punct de vedere exista doua categorii distincte de sirop de tuse, destinate ameliorarii acestor simptome. Cele din prima categorie au ca scop ameliorarea durerilor in gat, a iritatiilor si a senzatiei de uscaciune, in timp ce siropurile de tuse din cealalta grupa decongestioneaza caile respiratorii si reduc secretia de mucus.

Alege un sirop de tuse potrivit cu varsta copilului

Un alt detaliu important este categoria de varsta careia ii este destinat siropul de tuse, pentru ca si pe baza acestui criteriu exista mai multe variante pe care le ai la dispozitie.

Daca varsta copilului este sub 2 ani, nu se recomanda administrarea unui sirop de tuse pentru ca exista un risc sporit de efecte secundare severe. Tocmai din acest motiv nu exista siropuri de tuse destinate acestei categorii de varsta, si de aceasta data existand doua optiuni. 

Prima este reprezentata de siropurile de tuse pentru copiii intre 2 si 6 ani, iar cea de-a doua de siropurile destinate copiilor peste 6 ani.

    Identifica ingredientele active

    Cand alegi un sirop de tuse pentru copii este important sa citesti cu atentie eticheta, pentru a afla care sunt ingredientele active pe care acesta le contine si modul in care actioneaza. Fiecare tip de substanta este potrivit in anumite situatii dupa cum urmeaza:

    • Dextrometorfan – este recomandat pentru tratarea copiilor cu tuse seaca si iritanta. Actioneaza la nivelul creierului, mai exact a centrului care controleaza tusea, reducand acest reflex pentru a ameliora disconfortul creat de tusea uscata, care este mai deranjant decat cel provocat de tusea productiva.
    • Guaifenesin – se foloseste in tratarea tusei productive, fiind un expectorant care ajuta la subtierea si eliminarea mucusului din plamani si caile respiratorii.
    • Antihistamine – uneori, tusea poate fi o reactie alergica, iar in acest caz se recomanda un sirop de tuse cu antihistamine. Acestea din urma sunt substante active ce blocheaza efectul histaminei eliberate in corp ca urmare raspunsului imunitar al organismului la factorii alergeni, care este responsabila de aparitie reactiilor alergice.
    • Paracetamol sau ibuprofen – in cazul in care tusea este insotita de febra sau durere in gat, este de preferat un sirop de tuse care contine paracetamol sau ibuprofen – substante active care amelioreaza simptomele specifice infectiilor respiratorii.
    • Vitamina C – aceasta este un antioxidant puternic ce sustine sistemul imunitar, iar din acest motiv este inclusa in compozitia unor siropuri de tuse, in scopul intaririi imunitatii si grabirii vindecarii.

    Interactiunea cu alte medicamente

    In cazul in care copilul urmeaza un anume tratament pentru afectiunea care a provocat tusea sau pentru o alta problema de sanatate, trebuie sa ai grija ca siropul de tuse sa nu contina anumiti compusi care pot interactiona cu substantele active din medicamentele administrate. Astfel, efectul medicamentelor poate fi diminuat sau chiar anulat, iar acelasi lucru se poate intampla si cu efectul siropului de tuse.

    In acest sens, trebuie sa discuti cu medicul sau cu farmacistul, comunicandu-le care sunt medicamentele pe care le ia copilul, astfel incat acestia sa iti poata recomanda  un sirop de tuse potrivit.

    Ce trebuie sa eviti cand alegi un sirop de tuse pentru copii

    Daca ai prin dulapul de medicamente de acasa un sirop de tuse pentru adulti, nu te gandi ca acesta va fi la fel de eficient si in cazul copiilor, pentru ca risti sa le faci mai mult rau decat bine. Aceste produse contin de obicei doze mai mari de substante active, in comparatie cu siropurile de tuse pentru copii, astfel ca exista riscul aparitiei unor efecte adverse sau al unor complicatii.

    De asemenea, desi este de preferat ca siropul de tuse pentru copii sa aiba un gust cat mai placut pentru a fi mai usor de administrat, evita produsele care contin zahar sau alti indulcitori artificiali. Sunt considerate mai sanatoase siropurile indulcite cu miere sau fructoza, insa nici in acest caz, concentratia de indulcitori nu trebuie sa fie foarte mare.

    In niciun caz, siropul de tuse pentru copii nu trebuie sa contina alcool, fiind de evitat si prezenta in compozitia acestuia a unor coloranti sau alti aditivi care nu influenteaza efectul terapeutic al produsului.

      Chiar daca ai tinut cont de aceste sfaturi si ai ales un sirop de tuse potrivit afectiunii cu care se confrunta copilul tau, citeste cu atentie prospectul si respecta intocmai recomandarile privind dozajul si modul de administrare. Datorita gustului sau placut, siropul de tuse este de obicei pe placul copiilor, iar in unele cazuri acestia ar putea fi tentati sa se „serveasca” singuri, crezand ca e vorba de o simpla bautura. De aceea, recipientul cu sirop de tuse pentru copii trebuie pastrat intr-un loc ascuns sau inaccesibil acestora, ferit de lumina, temperaturi excesive si umiditate.

      De asemenea, este foarte important ca recipientul sa fie bine inchis pe toata perioada depozitarii. Daca a trecut ceva timp de cand ai folosit ultima data siropul de tuse din dulapul de medicamente, nu uita sa verifici in prealabil data expirarii inscrisa pe eticheta sau ambalaj, pentru a te asigura ca produsul este in termenul de valabilitate.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: