fbpx

Ulcer duodenal – cauze, factori de risc, simptome si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Alaturi de ulcerul gastric, ulcerul duodenal face pare din categoria ulcerelor peptice, caracterizate de leziuni la nivelul mucoasei care captuseste peretii stomacului sau ai duodenului, datorate aciditatii ridicate si mai ales unei enzime digestive din sucul gastric, numita pepsina.

Daca ne referim stric la ulcerul duodenal, acesta este mai frecvent decat cel gastric si se manifesta in zona superioara a intestinului subtire, care se numeste duoden. Vorbim de acea parte a intestinului subtire care face legatura cu stomacul, preluand continutul acestuia si reducandu-i aciditatea.

Duodenul este captusit la interior cu o mucoasa care are rolul de proteja peretii intestinali de actiunea acida a continutului gastric ce vine din stomac, iar ulcerul duodenal apare atunci cand la nivelul acestei membrane se produc leziuni mai mult sau mai putin profunde.

Despre ulcerul duodenal vom vorbi mai pe larg in continuare, prezentand cauzele si factorii de risc, simptomele specifice metodele de diagnostic si tratament precum si posibilele complicatii dar si modurile in care poate fi prevenit.

Ulcer duodenal – cauze si factori de risc

Mucoasa care captuseste pe interior peretii duodenului este rezistenta la actiunea acidului gastric din stomac, insa in anumite circumstante rezistenta sa slabeste sub influenta a diferiti factori. In aceste conditii, aciditatea determina aparitia unei leziuni la nivelul mucoasei care declanseaza ulcerul duodenal.

Acesta este cauzat fie de o crestere a nivelului de aciditate de depaseste capacitatea de protectie a mucoasei duodenale, fie  de scaderea acestei capacitati, pe fondul unui nivel de aciditate in limite normale.

Asa cum spuneam, ulcerul duodenal se produce mai frecvent decat cel gastric, iar factorii de risc ce favorizeaza aparitia sa pot fi urmatorii:

Infectia cu bacteria Helicobacter pylori

Cu toate ca este vorba de o bacterie care ajunge frecvent in stomac fara a provoca probleme de orice natura, Heliobacter pylori este considerata in acelasi timp si principalul factor de risc pentru ulcerul duodenal, intrucat cele mai multe dintre cazuri de datoreaza unei infectii cu acest microorganism. In unele cazuri bacteria determina o crestere a secretiei de acid clorhidric in stomac, ceea ce este sinonim cu cresterea aciditatii sucului gastric. Continutul evacuat din stomac este astfel mai acid si ataca mucoasa partii superioare a intestinului subtire, cauzand astfel ulcerul duodenal.

Abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene

Folosite pentru ameliorarea durerii, inflamatiei si a febrei medicamentele din aceasta grupa se elibereaza fara prescriptie si sunt frecvent administrate in diferite afectiuni care prezinta astfel de simptome. Totusi, daca sunt administrate prea des sau in doze prea mari, provoaca iritatie la nivelul mucoasei gastrice si a celei duodenale, facandu-le mai sensibile si determinand totodata cresterea nivelului de aciditate. Astfel, utilizarea excesiva de antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina sau ibuprofenul poate provoca ulcer duodenal.

Fumatul si consumul excesiv de alcool

Fumatul afecteaza circulatia sanguina si odata cu ea oxigenarea optima a mucoasei care captuseste duodenul si care devine astfel mai vulnerabila. Acest lucru se intampla si in cazul mucoasei gastrice, care incepe totodata sa secrete mai mult acid clorhidric, crescand astfel si nivelul de aciditate din stomac si din duoden.

In ceea ce priveste alcoolul consumat excesiv, acesta poate cauza ulcer duodenal din cauza iritatiei constante pe care o provoaca la nivelul mucoasei, ce devine astfel mai vulnerabila.

Alimentatia

Ulcerul duodenal poate fi si o consecinta a unei alimentatii mai putin sanatoase, in care predomina mancarurile grase si cele prajite, alimentele picante, alaturi de cantitati mari de cafea sau alte bauturi ce contin cofeina. Grasimile si prajelile sunt greu digerabile si cresc nivelul de aciditate, iar alimentele picante si cofeina irita mucoasa si din acest motiv se numara printre factorii de risc pentru ulcerul duodenal.

Un risc mai mare de a suferi ulcer duodenal il au si persoanele varstnice, pacientii cu afectiuni cronice de natura renala, digestiva, hepatica si oncologica, persoanele care sunt supuse stresului in mod frecvent sau constant precum si cele care au in istoricul familial rude de sange care au suferit de aceasta boala.

Ulcer duodenal – simptome si manifestari clinice

In fazele usoare, ulcerul duodenal poate fi chiar asimptomatic, insa manifestarile sunt foarte suparatoare daca leziunile de la nivelul mucoasei sunt ceva mai profunde. Durerea in partea superioara a abdomenului este principiul simptom, care se poate manifesta si sub forma de arsura. Acesta este mai puternica pe stomacul gol si se amelioreaza pentru cateva ore dupa masa. Totusi, daca in meniu intra alimente picante, bauturi acidulate, prajeli sau mancaruri grase, durerile devin mai puternice.

De asemenea, pe timpul noptii pacientii cu ulcer duodenal sunt treziti adeseori din somn de dureri dupa ora 1.00, cand creste secretia de acid gastric. De multe ori, durerea se manifesta sub forma unor pusee, care sunt mai frecvente primavara si pot dura cateva zile sau saptamani. Episoadele dureroase sunt urmate de perioade de remisie care pot dura chiar si ani, lasand impresia ca ulcerul duodenal s-a vindecat de la sine.

Alte simptome prin care se manifesta ulcerul duodenal sunt balonarea, starile de greata insotite uneori de varsaturi, lipsa poftei de mancare ce determina si o scadere brusca in greutate. In cazul  in care au loc sangerari la nivelul leziunilor mucoasei, prezenta sangelui  in scaun sau varsaturile cu sange sunt alte manifestari clinice pentru ulcerul duodenal. Aceste simptome sunt caracteristice formelor mai severe de ulcer duodenal, atunci cand apar si unele complicatii.

Diagnosticul de ulcer duodenal

Ca in orice afectiune, stabilirea diagnosticului de ulcer duodenal incepe cu o anamneza, etapa in care medicul se pune la curent cu simptomele pacientului, evolutia acestora, istoricul sau medical,  alimentatia si stilul de viata, care constituie detalii importante. Anamneza este urmata de un examen clinic ce se concentreaza in mod special asupra zonei abdominale.

Protocolul de diagnostic in ulcerul duodenal presupune si efectuarea unor investigatii paraclinice care vin sa confirme primele suspiciuni si totodata sa indice si cauza – un alt detaliu important pentru stabilirea ulterioara a tratamentului.

Aceste investigatii includ un set de analize de sange, iar in unele cazuri poate fi nevoie si de  o coprocultura, pentru a identifica sau infirma prezenta bacteriei Helicobacter pylori in materiile fecale.

Este important si ca medicul sa poata vizualiza interiorul duodenului pentru a localiza si a evalua severitatea leziunii aparute in mucoasa, iar in acest scop se efectueaza o endoscopie digestiva superioara.

In unele cazuri, pentru stabilirea diagnosticului de ulcer duodenal se mai apeleaza la radiografie cu substanta de contrast sau la tomografie computerizata.

Tratament ulcer duodenal

Asa cum am spus mai devreme, tratamentul se stabileste in functie de cauza identificata, iar de cele mai multe ori aceasta este infectia cu Helicobacter pylori. Fiind vorba de o bacterie, se impune administrarea de antibiotice pentru distrugerea agentului patogen, acesta fiind tratamentul specific pentru orice infectie bacteriana.

Totodata, se impune si ameliorarea simptomelor,  iar in acest scop se administreaza medicamente pentru reducerea aciditatii gastrice, din grupa inhibitorilor pompei de protoni (IPP). Doar in cazurile severe de ulcer duodenal se impune in primul rand o interventie chirurgicala, pentru oprirea hemoragiei sau refacerea peretelui intestinal perforat.

In paralel se recomanda adaptarea alimentatiei, renuntarea la fumat si evitarea alcoolului precum si respectarea unui program fix de servire a mesei.

Ulcer duodenal – complicatii si riscuri

Ulcerul duodenal netratat poate avansa catre forme mai severe, pe masura ce continutul acid care vine din stomac va eroda in mod constant leziunile aparute pe suprafata mucoasei. Acestea devin tot mai profunde si mai extinse iar la un moment dat acidul poate ajunge pana la peretele intestinului, pe care il perforeaza. Se ajunge astfel la ulcer perorat, care este cea mai grava complicatie ce poate aparea.

Cele mai frecvente complicatii sunt hemoragiile digestive, ce pot aparea in urma afectarii unui vas de sange aflat in zona leziunii de pe mucoasa duodenala. Astfel pot aparea pierderi importante de sange, care necesita o interventie medicala de urgenta pentru oprirea hemoragiei.

In anumite cazuri cicatricile formate dupa vindecarea leziunilor ulceroase pot ingusta sau chiar bloca pasajul prin care alimentele trec din stomac in duoden, fiind astfel afectat intregul proces digestiv.

Sfaturi pentru preventie

Nimeni nu se poate considera 100% protejat impotriva ulcerului duodenal pentru ca boala nu poate fi prevenita in totalitate dar riscul poate redus prin cateva metode simple.

Spalarea mainilor dupa folosirea toaletei si inainte de fiecare masa reduce riscul de infectare cu Heliobacter pylori, la fel  si spalarea fructelor si legumelor inainte de a le consuma. Consumul redus de alimente picante, alcool, bauturi acidulate, cafea si alte bauturi cu cofeina previne iritarea mucoasei duodenale, in timp ce limitarea consumului de grasimi si prajeli previne cresterea aciditatii gastrice.

Renuntarea la fumat este o alta masura ce aduce si numeroase alte beneficii, iar o ultima recomandare se refera la administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene doar atunci cand este absolut necesar si doar in dozele mentionate in prospect.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: