fbpx

Vitamina D si sanatatea gastrointestinala: o legatura esentiala

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina D, recunoscuta in mod traditional pentru rolul sau crucial in sanatatea sistemului osos, a captat recent atentia cercetatorilor datorita influentei sale semnificative asupra sanatatii tractului gastrointestinal.

Un articol aparut recent in publicatia medicala Medscape.com evidentiază legaturile dintre nivelurile de vitamina D si afectiuni precum boala inflamatorie intestinala, diverticulita, cancerul colorectal si bolile hepatice.

Rolul biologic al vitaminei D in intestin

Vitamina D este sintetizata in piele sub actiunea razelor ultraviolete si este ulterior transformata in forma sa activa, 1,25-dihidroxi Vitamina D3 – cunoscuta si sub numele de calcitriol – la nivelul ficatului si in rinichi.

Vitamina D joacă un rol important si in ce priveste buna functionare a sistemului imunitar. Ea influenteaza genele responsabile de aparitia inflamatiilor, a inmultirii celulare, a progresiei sau metastazarii neoplaziilor (procesul prin care se formează un tesut tumoral). Receptorii vitaminei D exercita un tip de influenta si asupra microbiomului intestinal sanatos, dar si a microbiomului afectat de boala. Mai mult, deficienta de vitamina D poate perturba compozitia microbiomului intestinal, compromitand bariera mucoasa si predispunand la diverse afectiuni intestinale.

Nu in ultimul rand, studiile au demonstrat ca suplimentele cu vitamina D pot imbunatati diversitatea echilibrul microbiomului intestinal.

Diverticulita si vitamina D

Diverticulita, o inflamatie a diverticulilor colonici, afecteaza anual peste 200.000 de persoane numai in SUA. Conform studiilor, nivelurile ridicate de vitamina D au fost asociate cu un risc mai redus de a dezvolta diverticulita.

Astfel, in zonele cu lumină UV redusa au fost inregistrate rate mai mari ale diverticulitei si complicatiilor asociate, ceea ce a indicat faptul ca expunerea limitata la soare influenteaza cazurile de aparitie a problemelor de sanatate.

Studiile au indicat, de asemenea, ca nivelurile mai ridicate de vitamina D sunt asociate cu o reducere semnificativa a riscului de diverticulita. Dovezile medicale sugereaza ca numarul cazurilor de abces diverticular, diverticulita si colectomie creste in cazul persoanele care locuiesc in zone cu lumina UV scazuta, comparativ cu cele din zonele in care lumina ultravioleta este la cote ridicate. Astfel, se confirma faptul că variatiile sezoniere ale expunerii la soare joacă un rol important in acest tip de afectiuni inflamatorii.

Cancerul colorectal si vitamina D

Conform unui studiu publicat de MDPI (“Multidisciplinary Digital Publishing Institute”) exista o legatura semnificativa intre nivelurile de vitamina D si cancerul colorectal. Astfel, nivelurile scazute sunt asociate cu un risc crescut al prognosticului, in timp ce nivelurile mai ridicate pot avea un rol protector. Acest efect de protectie a fost atribuit partial familiei de proteine sirtuine, in special sirtuina 1, cu rol esential in repararea ADN-ului.

De asemenea, analiza comparativa pe mai multe studii realizate la nivel national, a indicat in mod consistent o reducere a riscului de cancer colorectal, urmare a unei diete adecvate din punct de vedere al aportului de vitamina D.

Boala inflamatorie intestinala si vitamina D

Deficienta de vitamina D este frecventa in cazul bolilor intestinale inflamatorii (BII), afectand aproximativ 45% dintre pacientii cu colita ulcerativa si intre 35% si 100% dintre cei cu boala Crohn.

Datele sugereaza ca deficienta de vitamina D nu este doar o consecinta a bolilor inflamatorii active, ci poate juca un rol si in procesul de activare a mecanismelor bolii. Mecanismele posibile includ modificari ale microbiomului, cresterea inflamatiei, compromiterea integritatii mucoasei si afectarea functiei imune. Clinic, nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu o activitate mai mare a bolii, un risc crescut in cazul interventiilor chirurgicale, un raspuns mai slab la tratament si rate mai mari de recidiva.

Un studiu publicat in 2023 de Cochrane Libray – o baza de date medicale, recenzii si meta-analize ale studiilor de specialitate – a indicat mai putine recidive in cazul suplimentării cu vitamina D.

Bolile hepatice si vitamina D

Este un fapt dovedit ca deficientele de vitamina D predomina in randul pacientilor cu boala hepatica asociata disfunctiei metabolice MASLD (boala steatozica hepatica non-alcoolica), in special la indivizii cu afectare metabolica. Studiile sugereaza ca suplimentarea cu vitamina D poate oferi beneficii, avand potential terapeutic in gestionarea bolilor hepatice.

Dozaj si suplimentare

Majoritatea expertilor definesc un nivel de vitamina D mai mic de 50 nmol/L ca indicand un risc de insuficienta, iar mai mic de 30 nmol/L ca fiind un risc de carenta. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca recomandarile recente ale Societatii de Endocrinologie din SUA nu au stabilit niveluri specifice pentru a defini insuficienta si carenta de vitamina D.

Exista doua forme nutritionale principale de vitamina D: D2, care se gaseste in principal in plante si in ciuperci, si D3, care este de origine animala. Desi ambele contribuie la nivelurile generale de vitamina D, cea din urma este mult mai eficienta in cresterea nivelului seric.

Desi aportul de alimente bogate in vitamina D ramane o recomandare fundamentala, suplimentarea poate fi necesara la pacientii ale caror niveluri raman scazute – in ciuda acestor eforturi – sau la cei considerati a prezenta un risc deosebit de ridicat.

Cele mai recente indicatii venite din partea Societatii de Endocrinologie din SUA recomanda suplimente si/sau screening-ul de rutina anumitor categorii de persoane. Mai exact, persoanelor cu osteoporoza, malabsorbtie (tulburare digestiva, in care absorbtia la nivelul intestinului subtire a unor substante este redusa), diabet zaharat cu risc crescut, persoanelor cu varsta mai mare sau egală cu 75 de ani sau copiilor si adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 18 ani.

Recomandari

Prin urmare, legatura dintre vitamina D si sanatatea gastrointestinala este complexa si semnificativa. Deficienta de vitamina D poate contribui la dezvoltarea si progresia unor afectiuni gastrointestinale, inclusiv boli inflamatorii intestinale, diverticulita, cancer colorectal si boli hepatice. De aceea, este esential ca profesionistii din domeniul sanatatii sa evalueze nivelul vitaminei D la pacientii cu afectiuni gastro-intestinale si sa ia in considerare suplimentarea, atunci cand este necesar.

sursa foto: shutterstock

Autor: oanacorbu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: