fbpx

Vitamina D3 si riscul de boli cardiovasculare: studii recente si concluzii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina D este  nutrient care se gaseste in alimente precum pestele, ouale si unele specii de ciuperci, insa cea mai importanta sursa pentru organismul uman o reprezinta razele soarelui. Aceasta pentru ca pielea are capacitatea de a sintetiza vitamina D in conditiile in care este expusa razelor ultraviolete. Sunt necesare doar 10 minute pe zi de expunere la soare pentru a preveni deficienta de vitamina D, fapt pentru care aceasta este supranumita si „vitamina soarelui”.

Vitamina D este disponibila sub mai multe forme cea mai importanta dintre acestea fiind D3, cea care se este sintetizata de organismul uman prin expunerea la soare.

Exista numeroase beneficii ale vitaminei D3, insa multa vreme acestea  nu au fost asociate si cu sanatatea inimii si a si sistemului vascular. Insa, in ultimii ani, o serie de studii s-au concentrat si in aceasta directie, iar rezultatele arata ca vitamina D3, joaca un rol important si in prevenirea riscului de boli cardiovasculare.

In cele ce urmeaza ne-am propus o trecere in revista a catorva din cele mai elocvente studii in aceasta directie si a concluziilor acestora care atesta legatura dintre vitamina D3 si prevenirea riscului cardiovascular.

Deficienta de vitamina D3 si riscul de boli cardiovasculare

Un prim studiu pe care l-am analizat a fost realizat de cercetatorii australieni din cadrul  Australian Centre for Precision Health, coordonati de prof. Elina Hyppönen, directorul centrului.

Studiul si-a propus o abordare analitica noua a factorilor care declanseaza bolile cardiovasculare, iar printre cauzele deja cunoscute la momentul respectiv cercetatorii au identificat o cauza noua care nu fusese luata in considerare pana atunci. Este vorba de deficitul de vitamina D3, care, conform declaratiilor facute de prof. Elina Hyppönen pentru Medical News Today,1 poate determina cresterea tensiunii arteriale, contribuind astfel la aparitia bolilor cardiovasculare asociate acesteia.

Totodata, cercetatorii au mai stabilit ca o crestere a nivelului de vitamina D3 reduce riscul de boli cardiovasculare doar in cazul persoanelor care au deficit, fara a avea vreo influenta pozitiva si in cazul persoanelor cu un nivel optim al acestui nutrient.

Pentru acest studiu s-au folosit datele disponibile intr-o biobanca din Marea Britanie, ce include o cohorta de studiu formata din persoane intre 37 si 73 de ani.

    Au fost selectate doar persoanele pentru care existau informatii complete cu privire la nivelul de vitamina D3, raportat la un marker prestabilit – 25OH. A rezultat astfel un esantion de 295.788 de participanti la studiu, din care au fost chestionati 267.980, ale caror date au fost analizate in raport cu un grup de control format fi persoane fara afectiuni cardiovasculare.

    S-a stabilit apoi ca valoarea medie a 25OH in randul participantilor la studiu era de 50 nmol/l, iar analizele ulterioare au relevat ca persoanele cu un nivel al 25OH de 25 nmol/l aveau un risc cu 11% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare in comparatie cu cei al caror nivel de vitamina D3 era egal cu media, adica 50 nmol/l.

    Probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare scadea in randul celor cu valori ale vitamine D3 peste medie, ajungand la un procent de doar 2% in randul subiectilor cu 25OH in concentratie de 75 nmol/l.

    Vitamina D3 si evenimentele de natura cardiovasculara

    Un alt studiu publicat recent in jurnalul de specialitate Nutrients2 si-a propus sa stabileasca daca exista vreo legatura intre nivelul de vitamina D3 si evenimentele de natura cardiovasculara precum si legatura dinte aceasta vitamina si mortalitatea din cauze cardiovasculare si mortalitatea generala.

    Cercetarea a inclus populatia sanatoasa din orasul elvetian Lausanne, fiind selectati locuitorii cu varste intre 35 si 75 de ani. Subiectii au fost monitorizati pe o perioada mai lunga de timp, incepand cu anul 2003, pana in 2021. Pe parcursul acestor ani, subiectii au completat mai mult chestionare, li s-au recoltat probe de sange pentru analize si au fost examinati clinic periodic, fiind avute in vedere si o serie de alte date.

    Dintre cei 5.684 de participanti, s-a constatat ca o treime aveau niveluri insuficiente de vitamina D3, iar peste jumatate prezentau deficienta. Pe baza evolutiei starii de sanatate pe tot parcursul studiului a persoanelor cu probleme in ceea ce priveste nivelul de vitamina D3, cercetatorii au concluzionat ca deficitul de vitamina D3 poate influenta aparitia evenimentelor cardiovasculare cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. 

      In schimb, nu a putut fi stabilita o legatura clara intre deficitul de vitamina D3 si mortalitatea din cauze cardiovasculare, nefiind gasita o legatura de cauzalitate nici cu mortalitatea generala.

      Vitamina D3 si riscul cardiovascular in cazul varstnicilor

      Cel de-al treilea studiu pe care ti-l supunem atentiei a fost publicat recent in jurnalul medical The BMJ3 si se refera de aceasta data la beneficiile administrarii suplimentelor de vitamina D3 in cazul persoanelor varstnice, in ceea ce priveste prevenirea evenimentelor cardiovasculare grave.

      Studiul a fost efectuat in perioada 2014-2020 de o echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala QIMR Berghofer din Queensland, Australia si a inclus un esantion de 21.315 persoane varstnice, cu varste cuprinse intre 60 si 84 de ani.

      Timp de 5 ani, subiectilor li s-au administrat aleatoriu in fiecare luna suplimente cu vitamina D3 si comprimate placebo. Starea de sanatate a acestora a fost monitorizata periodic, constatandu-se la finalul studiului ca din grupul care primise medicamente placebo, 6,6% suferisera un eveniment cardiovascular grav, iar in randul celor care primisera suplimente alimentare cu vitamina D3, procentul era de 6%.

      In acelasi timp, rata evenimentelor cardiovasculare majore a fost cu 9% mai mica in grupul care a primit suplimente cu vitamina D3, in comparatie cu grupul placebo, procent echivalent cu 5,8 mai putine cazuri la 1.000 de participanti. O diferenta semnificativa a fost constatata in ceea ce priveste rata atacurilor de cord, care  a fost cu 19% mai mica in grupul subiectilor care au primit suplimente cu vitamina D3. De asemenea, cercetatorii australieni nu au constatat nicio diferenta importanta in ceea ce priveste riscul de accident vascular cerebral intre cele doua grupuri.

      Asadar, vitamina D3 este benefica si in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara, reducand riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a bolilor ce ii sunt asociate, precum si riscul unor evenimente de natura cardiovasculara  cu potential invalidant si chiar letal.

      Pentru documentarea acestui material s-au folosit uratoarele surse:

      1.     „Could vitamin D deficiency increase the risk of heart disease?” – Medical News Today;

      2.     „Vitamin D Levels Are Associated with Cardiovascular Disease Events but Not with Cardiovascular Disease or Overall Mortality: A Prospective Population-Based Study” – Nutients; 3.     „Vitamin D supplements may reduce risk of serious cardiovascular events in older people” – The BMJ.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: