fbpx

Seleniu, elementul chimic cu 5 beneficii verificate

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Seleniul este un oligoelement de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corect. In celulele si tesuturile umane au fost identificate aproximativ 25 de proteine care contin seleniu.

Acestea poarta numele de selenoproteine si joaca roluri critice in reproducere, metabolismul hormonilor tiroidieni, sinteza ADN si protectia impotriva daunelor oxidative, a bolilor inflamatorii si a infectiilor.

Despre seleniu – informatii generale

Seleniul exista in doua forme: organica si anorganica. Solurile contin seleniu anorganic, pe care plantele il acumuleaza si-l transforma in forme organice, pe care organismul nostru il poate utiliza. La nivelul corpului uman, o buna parte de seleniu este stocata in muschii scheletici.

Acolo se afla aproximativ 28% pana la 46% din totalul rezervelor noastre de seleniu. Concentratii mari de seleniu avem si in ficat, rinichi, splina si pancreas. La barbati, lucrurile stau un pic diferit.

Circa jumatate din cantitatea de seleniu este concentrata in aparatul reproducator (testicule si canalele seminale), dar si prostata. Seleniul este esential pentru mobilitatea spermatozoizilor, motiv pentru care este considerat un aliat de nadejde al fertilitatii masculine.

De cat seleniu avem nevoie

Intrucat este un oligoement, seleniul este necesar organismului in cantitati mult mai mici decat vitaminele sau mineralele. Asta insa nu-l face cu nimic mai putin important.

Doza zilnica recomandata (DZR) de aceste element chimic include cantitatea totala de seleniu pe care ar trebui sa o obtinem din alimente sau suplimente alimentare. La fel ca in cazul oricarui alt micronutrient, valorile recomandate pentru aportul zilnic de seleniu difera, in primul rand in functie de varsta:

Copiii de 1-3 ani: 20 mcg / zi

Copiii de 4-8 ani: 30 mcg / zi

Copiii de 9-13 ani: 40 mcg / zi

Adulti si copiii mai mari de 14 ani: 55 mcg / zi

Femeile insarcinate: 60 mcg / zi

Femeile care alapteaza: 70 mcg / zi

    Cele mai bune surse de seleniu

    In general, majoritatea oamenilor isi pot asigura aportul necesar de seleniu din alimentatie. Nucile de Brazilia, fructele de mare si organele animale sunt cele mai bogate surse de seleniu. Destul de generoase in seleniu sunt si carnea, cerealele, produsele lactate si ouale.

    Cantitatea de seleniu din alimente, in speciale in cele de origine vegetala, depinde de calitatea solului. Drept urmare, concentratiile de seleniu din produsele vegetale pot varia in functie de zona geografica. Totusi, iata cateva repere:

    Nuci de Brazilia, 28 g (6-8 nuci): 544 mcg

    Ton, gatit, 85 g: 92 mcg

    Halibut, gatit, 85 g: 47 mcg

    Sardine, conservate in ulei, 85 g: 45 mcg

    Sunca la cuptor, 85 g: 42 mcg

    Friptura de vita, 85 g: 33 mcg

    Carne de curcan, la gratar, 85 g: 31 mcg

    Carne de pui, la cuptor, 85 g: 22 mcg

    Branza de vaci, 1% grasime, 1 cana: 20 mcg

    Orez salbatic, gatit, 1 cana: 19 mcg

    Ou, fiert tare, marime M: 15 mcg

    Paine integrala, 1 felie: 13 mcg

    Fulgi de ovaz, gatiti, 1 cana: 13 mcg

    Lapte, 1% grasime, 1 cana: 8 mcg

    Iaurt, simplu, cu continut scazut de grasimi, 1 cana: 8 mcg

    Linte, fiarta, 1 cana: 6 mcg

    Paine alba, 1 felie: 6 mcg

    Fulgi de porumb, 1 cana: 2 mcg

    Mazare verde, congelata, fiarta, ½ cana: 1 mcg

    Cartof, copt in coaja, 1 bucata de marime medie: 1 mcg

    Seleniul si cele mai cunoscute beneficii ale sale

    De-a lungul timpului, seleniul a atras atentia oamenilor de stiinta mai ales datorita proprietatilor sale antioxidante extraordinare. Exista dovezi consistente si in ceea ce priveste capacitatea sa de a interactiona cu mai multe metale, cu potential toxic. Printre acestea se numara arseniul, cadmiul, mercurul, plumbul, argintul si platina.

    De asemenea, efectele administrarii de seleniu au fost studiate in cadrul tratamentului pentru mai multe tulburari si afectiuni. Acestea variaza de la artrita, ateroscleroza, matreata si pana la infertilitate si unele forme de cancer.

    Seleniu – primul beneficiu

    O dieta bogata in seleniu poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Intr-o analiza a 25 de studii observationale, o crestere cu 50% a nivelului de acest element chimic nemetalic din sange a fost asociata cu o reducere cu 24% a riscului de boli de inima. Seleniul poate reduce, de asemenea, markerii inflamatiei in corp – unul dintre principalii factori de risc pentru afectiunile aparatului cardiovascular.

    De exemplu, o revizuire a 16 studii controlate, care a inclus peste 433.000 de persoane cu boli de inima, a relevat ca administrarea suplimentelor de seleniu a condus la o scadere semnificativa a nivelurilor proteinei C reactive (CRP).

    Pe de alta parte, a determinat cresterea glutation peroxidaza, o enzima cu puternic efect antioxidant. Asadar, seleniul contribuie la scaderea riscului de boli de inima prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ.

    Seleniu – al doilea beneficiu

    Un alt mare merit al elementului chimic este ca ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Boala Alzheimer este o afectiune devastatoare care provoaca pierderea memoriei si afecteaza negativ gandirea si comportamentul. Numarul persoanelor care sufera de Alzheimer este in crestere peste tot in lume.

    Astfel, gasirea unor modalitati de prevenire a acestei boli degenerative este imperativa. Se considera ca stresul oxidativ este implicat atat in ​​debutul, cat si in progresia bolilor neurologice, precum Alzheimer, dar si Parkinson si scleroza multipla. Mai multe studii au aratat ca pacientii cu boala Alzheimer prezinta niveluri mai scazute de seleniu in sange.

    In cadrul unui studiu experimental, s-a constatat ca suplimentarea cu o singura nuca de Brazilia bogata in seleniu pe zi imbunatatea fluenta verbala si alte functii mintale la pacientii cu insuficienta cognitiva usoara.

    Totodata, dieta mediteraneeana, care abunda in alimente bogate in seleniu, asa ca fructele de mare si nucile, a fost asociata cu un risc mai scazut de a dezvolta boala Alzheimer.

      Al treilea beneficiu al seleniului

      Tiroida este una dintre principalele beneficiare ale seleniului. Seleniul o protejeaza de daunele oxidative si, la fel ca iodul, joaca un rol esential in producerea hormonilor tiroidieni. De altfel, deficienta de seleniu a fost pusa in legatura cu aparitia tiroiditei Hashimoto, un tip de hipotiroidism in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida.

      Un studiu observational care a inclus peste 6.000 de persoane a constatat ca nivelurile serice scazute de seleniu au fost asociate cu un risc crescut de tiroidita autoimuna si hipotiroidism.

      In plus, unele studii au aratat ca suplimentele din acest element chimic pot ameliora boala Hashimoto. Mai precis, s-a observat ca administrarea zilnica de suplimente de seleniu timp de trei luni a dus la scaderea anticorpilor tiroidieni. S-au produs si imbunatatiri in ceea ce priveste dispozitia si starea generala a subiectilor.

      Deocamdata, acestea sunt concluzii preliminare. Potrivit expertilor, sunt necesare cercetari de o amploare mai mare si mai detaliate inainte ca suplimentele de seleniu sa poata fi recomandate pentru cei cu boala Hashimoto.

      Seleniu – al patrulea beneficiu

      Seleniul este implicat activ si in stimularea sistemului imunitar, asigurad protectie impotriva infectiilor virale. Studiile au demonstrat ca nivelurile crescute de seleniu din sange sunt asociate cu un raspuns imun robust, in timp ce deficienta dauneaza functiei celulelor imune. Exista dovezi foarte clare care arata ca seleniul este de mare ajutor in controlul virusului herpetic.

      De asemenea, suplimentele cu seleniu pot contribui la intarirea sistemului imunitar la persoanele cu gripa, tuberculoza si hepatita C. Unele studii au aratat ca seleniul poate reduce forta de replicare a virusului HIV, scazand astfel riscul de dezvoltare a bolii SIDA la cei infectati cu acest teribil virus. Acest risc poate fi cu 20% mai mare in cazul celor care prezinta deficit de seleniu. Din acest motiv, seleniul este inclus de mai multi ani drept adjuvant in terapia HIV-SIDA.

        Al cincilea beneficiu al seleniului

        Exista rezultate incurajatoare privind rolul seleniului in ameliorarea manifestarilor astmului. Cercetarile sugereaza ca pacientii astmatici cu niveluri mai ridicate de seleniu din sange au o functie pulmonara mai buna decat cei cu niveluri mai scazute.

        De exemplu, un studiu a constatat ca administrarea a 200 mcg de seleniu pe zi persoanelor cu astm bronsic a redus necesitatea utilizarii medicamentelor corticosteroide pentru controlul simptomelor.

        Recomandari privind administrarea de suplimente cu seleniu

        Chiar daca, asa cum s-a vazut, are multiple beneficii, seleniul trebuie administrat cu precautie, pentru a evita reactiile adverse. Limita superioara sigura pentru seleniu este de 400 mcg pe zi la adulti. Orice depaseste aceasta valoare se considera a fi supradoza.

        In cazul in care ai indicatie pentru administarea de seleniu, ia in calcul sa iei si vitamina E. De fapt, ar fi bine sa iei si seleniu, si vitamina E concomitent, intrucat aceste doua elemente isi potenteaza reciproc efectele antioxidante. Pentru orice alte recomandari sau nelamuriri privind administrarea suplementelor cu seleniu, intreaba medicul sau farmacistul.

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: