fbpx

Anemia si oboseala: o legatura de care trebuie sa stii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rezumat: timp de citire 30 de secunde

Anemia si oboseala merg intotdeauna mana in mana, fiind vorba de o afectiune caracterizata de scaderea nivelului de eritrocite si hemoglobina si de un simptom definitoriu al acestei boli. Exista peste 400 de tipuri de anemie cu diferite cauze, insa de fiecare data primul simptom care apare este oboseala, insotita de o stare accentuata de slabiciune. Oboseala care insoteste fiecare caz de anemie se explica prin faptul ca, pe fondul unui nivel scazut de hemoglobina, scade cantitatea de oxigen care ajunge in celule, iar acestea produc mai putina energie. Cauzele anemiei pot fi multiple, insa aceasta apare cel mai adesea pe fondul deficitului de fier sau din cauza deficitului de vitamina B0 sau B12.

Pacientii cu anemie se confrunta fara exceptie cu o stare persistenta de oboseala, care este un simptom definitoriu al acestei afectiuni si totodata un prim semn ca ceva nu este in regula cu starea lor de sanatate. Starea de oboseala apare ca o consecinta a cantitatii tot mai reduse de energie pe care o produc celulele, pe fondul reducerii cantitatii de oxigen pe care o primesc. Astfel, persoanele care sufera de anemie se simt permanent lipsite de vlaga, starea de oboseala instalandu-se de cele mai multe ori inca de dimineata, in ciuda orelor suficiente de somn.

Cu toate acestea, oboseala este un simptom specific si altor afectiuni, astfel ca este nevoie de investigatii mai amanuntite pentru stabilirea diagnosticului de anemie si a tratamentului adecvat.

Prin acest articol ne dorim sa te ajutam sa intelegi mai bine  legatura dintre anemie si oboseala si totodata sa afli mai multe informatii despre aceasta afectiune.

Ce este anemia

Despre anemie putem spune ca este o afectiune caracterizata de reducerea numarului de globule rosii sanatoase din sange numite si eritrocite. Rolul principal al acestora este acela de a transporta oxigenul prin intermediul sangelui catre toate celulele, care il folosesc in procesul de producere a energiei. Acest rol este posibil datorita hemoglobinei – o proteina din structura globulelor rosii, care se leaga de moleculele de oxigen transportandu-le prin artere pana la tesuturi, unde le elibereaza  in celule.

Revenind la anemie, aceasta apare atunci cand in organism exista un deficit de hemoglobina in interiorul globulelor rosii, ceea ce duce si la scaderea numarului acestora. Nivelurile normale de eritrocite sunt de 12 grame pe decilitru (g/dL) de sange la femei si de 13 g/dL la barbati. Cand nivelul globulelor rosii scade sub aceste limite putem vorbi de anemie, care poate fi usoara, moderata sau severa.

Tipuri de anemie

Pana in prezent sunt cunoscute peste 400 de tipuri de anemie, fiecare avand la baza anumite cauze care determina scaderea numarului de eritrocite si a hemoglobinei. Acestea se diferentiaza prin prisma cauzelor generatoare, insa din cele peste 400 de tipuri doar cateva au o incidenta crescuta, restul fiind forme rare.

Anemie feripriva

Aceasta este cea mai frecventa forma de anemie si se datoreaza deficitului de fier, in conditiile in care acest mineral este o componenta esentiala a hemoglobinei. Din cauza unui aport insuficient de fier, organismul produce mai putina hemoglobina si eritrocite si astfel apare aceasta forma de anemie.

Anemie metaloplastica

Este caracterizata de producerea unor globule rosii supradimensionate, care se numesc megaloblaste si nu transporta eficient oxigenul. Factorii declansatori sunt deficitul de vitaminaB9 si/sau vitamina B12.

Anemie hemolitica

In aceasta forma de anemie, globulele rosii din sange sunt distruse prematur, procesul fiind denumit hemoliza. Ritmul de distrugere a eritrocitelor depaseste capacitatea organismului de a le inlocui cu altele noi si astfel apare un deficit de globule rosii si hemoglobina, ce declanseaza anemia.

Anemie normocitara

Apare ca o consecinta a unor afectiuni cronice care, prin diferite mecanisme, reduc capacitatea organismului de a produce un numar suficient de globule rosii. Astfel, nivelul total de eritrocite scade, ceea ce duce la declansarea acestui tip de anemie.

Legatura dintre anemie si oboseala

Spuneam ca oboseala este un simptom caracteristic pentru orice tip de anemie, care apare inca de la debutul bolii si persista chiar daca pacientul se odihneste suficient. De altfel, starea permanenta de oboseala constituie de multe ori motivul pentru care pacientii cu anemie ajung la medic, fiind un simptom ce apare inca din fazele incipiente ale bolii, inaintea altor manifestari specifice. Cunoscand mecanismele bolii, explicatia pentru oboseala specifica anemiei este destul de simpla, dupa cum vei constata in cele ce urmeaza.

Pentru a functiona normal, organismul are nevoie de energie, care este produsa la nivel celular pe baza nutrientilor proveniti din alimente. Pentru acest proces, este nevoie si de oxigen, care ajunge la celule prin intermediul sangelui, mai precis al eritrocitelor si a hemoglobinei pe care acestea o contin. Hemoglobina este o proteina complexa ce contine printre altele si atomi de fier, datorita carora se ataseaza de moleculele de oxigen, formand oxihemoglobina. Sangele devine astfel oxigenat si este transportat prin artere catre celulele din tesuturi, unde globulele rosii elibereaza oxigenul folosit apoi pentru producerea energiei.

Dupa cum am aratat mai devreme, anemia este caracterizata de scaderea numarului de eritrocite si a nivelului de hemoglobina. Prim urmare se reduce si cantitatea de oxigen pe care sangele o transporta la celule, iar acestea produc mai putina energie. In acest conditii, energia produsa este canalizata prioritar catre organele vitale, care incep sa functioneze la capacitate redusa, iar pentru sustinerea activitatii musculare exista mai putine resurse.

Cum e si firesc, pe fondul lipsei de energie apare oboseala, care este accentuata inca din primele faze ale bolii si insotita de o senzatie persistenta de slabiciune.

Asadar, oboseala este o consecinta directa a scaderii numarului de eritrocite si a nivelului hemoglobinei, care determina oxigenarea insuficienta organelor si tesuturilor, implicit reducerea productiei de energie la nivel celular.

Ce alte simptome pot insoti oboseala in anemie

In majoritatea cazurilor, anemia debuteaza cu o stare persistenta si inexplicabila de oboseala, care se poate accentua pe masura ce boala evolueaza. Oboseala este prezenta permanent, chiar daca pacientul se odihneste suficient si nu depune efort fizic. De altfel, este destul de dificil sa desfasoare activitati solicitante pentru ca oboseala este insotita de o stare de slabiciune datorata oxigenarii deficitare  a muschilor.

Si creierul primeste mai putin oxigen, astfel ca pacientii cu anemie se confrunta frecvent cu dureri de cap si ameteli, care vin „la pachet” cu dificultati de concentrare si reducerea capacitatilor cognitive.

Pe langa oboseala, un alt simptom caracteristic al anemiei este paloarea la nivelul fetei si tegumentelor, care se explica prin recucerea numarului de globule rosii ce dau „culoare” pielii.

Pe fondul oxigenarii insuficiente, organismul incearca sa absoarba o cantitate mai mare de oxigen prin plamani,  aceasta face ca respiratia sa devina accelerata, iar la cel mai mic efort sa apara senzatia de sufocare. Si cordul incearca sa pompeze mai mult sange oxigenat, ceea ce duce la aparitia de modificari ale ritmului cardiac, bataile inimii devenind mai rapide sau neregulate. In formele severe de anemie, deficitul de oxigen se resimte si la nivelul inimii, putand cauza dureri in piept similare celor specifice anginei pectorale.

Mainile si picioarele devin reci intrucat organismul directioneaza mai putin sange catre extremitati, iar din acelasi motiv unghiile si firele de par devin mai fragile.

Cum se trateaza anemia

Oboseala si celelalte simptome enumerate constituie indicii relevante in stabilirea diagnosticului de anemie, care se confirma prin analize de sange ce masoara nivelul eritrocitelor impreuna cu nivelurile de fier si vitamine implicate in producerea hemoglobinei. Pe baza analizelor si altor investigatii se stabileste si cauza anemiei, in functie de care se prescrie apoi tratamentul adecvat.

Tratamentul celei mai frecvente forme de anemie – cea feripriva – presupune administrarea de suplimente cu fier pentru completarea deficitului, in paralel cu adoptarea unei alimentatii bogate in alimente care contin in mod natural acest nutrient esential.

In mod similar, anemia cauzata de un deficit de vitamina B9 si/sau B12 se trateaza prin administrarea acestor vitamine sub forma injectabila sau de suplimente alimentare.

In cazul anemiei hemolitice sau a celorlalte forme cauzate de alte probleme de sanatate, tratamentul vizeaza in principal cauza subiacenta, putand fi sustinut si prin administrarea de suplimente cu fier si vitamine care sustin productia de hemoglobina.

Formele severe de anemie pot impune transfuzii de sange sau interventii complexe precum transplantul de maduva osoasa – daca aceasta nu mai produce suficiente globule rosii – sau indepartarea splinei – daca aceasta distruge excesiv eritrocitele.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: