fbpx

Amigdalita sau „rosu in gat”

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Amigdalita reprezinta mai mult decat o banala durere de gat, este inflamatia amigdalelor. Afectiunea mai este cunoscuta si ca “rosu in gat”, ca urmare a culorii puternice pe care o are gatul din cauza inflamatiei.

An de an, peste 85% dintre adulti si peste 70% dintre copii se confrunta cu declansarea brusca a durerilor in gat. In perioadele de schimbare a temperaturilor, gatul se poate inflama, iar acest lucru este direct asociat cu raceala, gripa sau cu o infectie respiratorie virala acuta.

Aceasta este cea mai frecventa forma de amigdalita, dar si cea mai usoara. Ea este provocata de virusuri precum Epstein Barr, Herpes simplex, citomegalovirus si adenovirusuri. Amigadalita virala acuta nu se trateaza cu antibiotice, ci la recomandarea medicului, doar cu anumite medicamente antiinflamatoare si anumite analgezice antipiretice.

De asemenea, amigdalita virala poate trece si de la sine, fara tratament cu antivirale, doar daca sistemul imunitar al pacientului este puternic. Acest lucru se poate face doar cu un stil de viata sanatos si sustinandu-l cu suplimente alimentare. Insa, atunci cand simptomele se inrautatesc, amanarea consultului de specialitate nu este o idee buna. Acest lucru poate agrava afectiunea, dand nastere unor noi simptome ce pot ramane instalate in organism pentru mult timp, precum tusea cronica.

Ce rol au amigdalele?

Amigdalele sunt organele pereche, care se pot simti sub urechi. Acestea au un aspect de „pernute” de forma ovala, fiind mai exact mase de tesut limfatic. Amigdalele sunt situate in spatele gurii, deasupra si sub limba, de o parte si de alta a luetei. Aceste organe ne ajuta la filtrarea aerului inspirat, facand parte din sistemul imunitar, pentru ca lupta impotriva microbilor si virusurilor.

Durerea in gat, aparuta din cauza inflamatiei, este un simptom al unei boli care poate afecta atat faringele cat si amigdalele. “Rosu in gat” apare frecvent la copii si este insotit de o senzatie de funicaturi la nivelul gatului, inghitirea fiind dureroasa. Acest lucru poate promova inapetenta, adica refuzul alimentatarii, in special la copiii mici. Prezenta durerii in gat este cunoscuta medical ca faringita sau amigdalita.

Copiii devin mai irascibili in momentul in care apare aceasta infectie in gatul lor, pentru ca nu mai pot respira normal. Pe langa refuzul de a manca, celor mici li se mai poate intampla ca saliva sa li se prelinga din gura ca urmare a dificultatii/durerii la inghitire.

    Amigdalita sau rosu in gat – cai de transmitere

    Asa cum spuneam, amigdalele sunt prima linie de aparare din sistemul nostru imunitar. Acestea filtrand aerul de bacterii si virusuri care pot patrunde din cavitatea bucala spre plamani. Drept urmare, fiind in “prima linie”, amigdalele sunt in mod special mai vulnerabile la infectie si inflamatie, si la dezvoltarea amigdalitei.

    “Rosu in gat” este reprezentat in doua feluri, prin amigdalita bacteriana si amigdalita virala. Amigdalita bacteriana are un debut brusc si se manifesta printr-o durere puternica in gat si o stare generala de rau. Aceasta este provocata de bacterii precum:

    • Streptococ beta-hemolitic grup A;
    • Pneumococ;
    • Haemophilus influenzae;
    • Stafilococ auriu.

    Amigdalita virala este cel mai des intalnit tip de amigdalita si este provocata de virusuri. Asa cum spuneam anterior, acest tip de rosu in gat nu se trateaza cu antibiotice, ci cu medicamente antivirale. De asemenea, poate trece de la sine, fara tratament, daca sistemul imunitar este indeajuns de puternic.  

      Simptome amigdalita

      Cele mai cunoscute semne ale instalarii amigdalitei sunt:

      • inflamarea si inrosire amigdalelor;
      • durere in gat;
      • dificultate sau durere la inghitire;
      • noduli limfatici mariti si durerosi la nivelul gatului;
      • aparitia unor pete albe sau galbene pe amigdale;
      • voce ragusita;
      • tuse seaca;
      • febra;
      • respiratie neplacuta;
      • oboseala;
      • durere de stomac, in special la copiii mai mici;
      • gat intepenit;
      • cefalee.

      Diagnosticul de amigdalita sau rosu in gat la copii si adulti

      Pentru a diagnostica amigdalita, medicul va examina, prima data, din exterior afectiunea. Va verifica daca pacientul are umflaturi in jurul amigdalelor, dar si pete albe pe amigdale, dupa care va face investigatii de laborator pentru a diferenţia anginele virale de cele bacteriene. Aceste analize se recolteaza din gat, pe un tampon steril, si cuprind: VSH, hemoleucograma, examenul bacteriologic ale exsudatului faringian, proteina C reactiva si sumarul de urina.

        Amigdalita si complicatiile ei

        Complicatiile amigdalitei sunt rare, insa cand acestea apar, afecteaza copiii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani. Cand vorbim despre complicatii, acestea pot fi: dificultate respiratorie pe termen lung si intrerupta in timpul somnului (apnee obstructiva in somn), scarlatina, febra reumatica, infectie care se raspandeste in profunzime in tesutul din jur (celulita amigdaliana), iar cel mai grav, infectie care poate denatura intr-o acumulare de puroi in spatele unei amigdale, transformandu-se in abces periamigdalian.

        Tratament pentru amigdalita sau „rosu in gat”

        Tratamentul pentru „rosu in gat” la copii

        In cazul instalarii amigdalitei virale, copilul se va face bine in 7-10 zile, acasa, fara antibiotic. In primul rand, copilul trebuie bine hidratat si are nevoie de odihna suficienta. In al doilea rand, are nevoie sa consume lichide calde, dar nu fierbinti, precum ceaiuri, supe, ciorbe si apa cu lamaie.

        Totodata, specialistii mai recomanda si efectuarea unei gargare cu apa cu sare, de doua ori pe zi. In cazurile in care apare febra, cu durere puternica in gat si tuse, se poate administra ibuprofen sau acetaminophen, la sfatul medicului.

        Daca exista o amigdalita bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice precum: penicila nafcilina, oxacilina, cloxacilina si dicloxacilina, ampicilina, amoxicilina, carbenicilina, ticarcilina si piperacilina. Pentru copii, majoritatea acestor antibiotice care trateaza “rosu in gat” sunt injectabile, insa se pot admnistra si pe cale orala.

          Tratamentul amigdalitei la adulti

          Toate cele de mai sus sunt indicate si in cazul tratarii amigdalitei la persoanele adulte. De asemenea, suplimente alimentare de la Naturalis, precum: SinuStop, Vitamina C + Zinc, ImunoSuport Forte, BronhoSuport pot ajuta in sustinerea tractului respirator, dar si ca remediu in cazul afectiunilor aparute la acesta.

          Un alt tratament este indepartarea chirurgicala a amigdalelor (amigdalectomie). Amigdalectomia se poate realizata cu laser, unde radio, ultrasunete sau temperaturi scazute.

          Se apeleaza la aceasta interventie doar cand apare amigdalita recurenta frecventa, cu peste 7 episoade pe an, dar si amigdalita cronica sau amigdalita bacteriana care nu raspunde la tratamentul classic cu antibiotice. Recuperarea dupa aceasta operatie poate dura intre 7 si14 zile.

          Autor: Bettina Cristea

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: