fbpx

Amigdale inflamate la copii – cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Amigdale inflamate copii

Amigdalele inflamate la copii reprezinta o problema frecvent intalnita in sezonul rece, cunoscuta de cei mai multi parinti sub denumirea de amigdalita. Daca adultii fac fata mai usor unei astfel de afectiuni, in cazul copiilor lucrurile sunt mai complicate, intrucat acestia suporta mai greu disconfortul datorat amigdalelor inflamate.

Pentru ca tot suntem in plin sezon, rece ne-am gandit ca un articol pe aceasta tema ar fi util, asa ca ne-am documentat si am procesat informatii esentiale, pe care le-am sintetizat in randurile de mai jos. Asadar daca vrei sa afli care este rolul amigdalelor, ce este amigdalita, din ce cauze apare si cum poate fi tratata, iti recomandam sa parcurgi pana la final materialul de fata.

Ce sunt amigdalele

Inainte de pune problema amigdalelor inflamate trebuie sa explicam ce sunt aceste structuri anatomice si care este rolul lor.

Asadar, cand vorbim de amigdale, ne referim la doua formatiuni din tesut limfatic amplasate de o parte si de alta a gatului, in spatele limbii. In structura tesuturilor care alcatuiesc amigdalele intra un numar mare de limfocite, care sunt celule specializate ale sistemului imunitar. Se poate deduce astfel cu usurinta ca amigdalele au un rol important in apararea organismului, tinand cont si de zona in care sunt amplasate. Cavitatea bucala este principala poarta de intrare in organism, iar amigdalele constituie prima componenta la acest nivel a sistemului imunitar, care creeaza o bariera pentru agentii patogeni, impiedicandu-i sa patrunda in structurile care alcatuiesc aparatul respirator, unde pot provoca infectii.

    Mai precis, amigdalele retin bacteriile si virusurile care patrund din mediul exterior in cavitatea bucala sau caile aeriene superioare, oferindu-le un spatiu temporar in care sa se dezvolte, timp in care sistemul imunitar identifica agentii patogeni si creeaza anticorpi impotriva lor.

    Amigdale inflamate – care sunt cauzele

    Tinand cont de rolul lor, despre care tocmai am vorbit, amigdalele sunt rezistente la o serie de agenti patogeni, insa, in anumite situatii, capacitatea lor de aparare este depasita, ceea ce duce la aparitia amigdalitei. Amigdalele inflamate sunt o manifestare specifica a acestei afectiuni care se manifesta preponderent in randul copiilor, din cauza faptului ca sistemul imunitar al acestora inca nu este suficient dezvoltat.

    In cele mai mult cazuri, amigdalele inflamate sunt o consecinta a unei infectii respiratorii provocate de agenti patogeni precum adenovirusul, coronavirusul, rinovirusul, virusul gripal sau virusul respirator sincital.

    Totodata, infectia care cauzeaza inflamarea amigdalelor poate fi si de natura bacteriana, iar in acest caz, principalii agenti patogeni responsabili sunt bacteriile streptococice. In cazuri mai rare, amigdalele inflamate pot fi cauzate de alte tipuri de bacterii, iar in astfel de situatii sunt necesare investigatii mai amanuntite pentru identificarea agentului patogen responsabil si stabilirea tratamentului adecvat.

    In functie de cauzele ce conduc la amigdale inflamate se face si o clasificare a amigdalitelor, care pot fi virale sau bacteriene.

    De asemenea, in functie de perioada de manifestare, amigdalita poate fi acuta – daca dureaza cel mult 14 zile – cronica – daca se prelungeste mai mult de doua saptamani – si recurenta – daca se manifesta de mai multe ori pe parcursul unui an.

    Amigdale inflamate – simptome specifice

    Amigdalele inflamate sunt ele insele un simptom caracteristic amigdalitei, care determina la randul sau alte manifestari neplacute. Astfel, inflamatia amigdalelor este insotita inevitabil de durere in gat, senzatie permanenta de usturime si dificultati de inghitire. De asemenea, durerea poate aparea si la nivelul urechilor iar in multe situatii, pacientii cu amigdale inflamate se confrunta si cu dureri de cap.

    Febra este si ea simptom specific, datorat infectiei de la nivelul amigdalelor, temperatura pacientilor depasind 38 de grade Celsius. De asemenea, frisoanele si transpiratia sunt alte doua simptome caracteristice ale amigdalitei, la fel si rinoreea.

    Amigdalele inflamate afecteaza si corzile vocale aflate in vecinatatea lor, astfel ca persoanele cu amigdalita au vocea ragusita sau chiar isi pierd temporar capacitatea de a vorbi.

    Din cauza durerii in gat, care provoaca dificultati la inghitire, dispare si pofta de mancare, ceea ce poate duce la scaderea in greutate, mai ales in formele cronice, care dureaza mai mult de doua saptamani.

    Nu in ultimul rand, infectia localizata la nivelul gatului face de multe ori ca respiratia sa devina urat mirositoare.

    Factori de risc pentru amigdale inflamate

    Asa cum am precizat mai devreme, copiii sunt cei mai predispusi la a avea amigdale inflamate, mai ales cei care inca nu au implinit 5 ani. La varsta lor, sistemul imunitar nu este suficient dezvoltat si de aceea amigdalele cedeaza mai usor in fata agentilor patogeni, inflamandu-se mai des decat in cazul adultilor.

    Contactul cu persoanele infectate este un alt factor de risc si totodata o alta explicatie pentru faptul ca cei mici se imbolnavesc mai des. De multe, ori acestia contacteaza boala de la cresa sau de la gradinita, fiind nevoiti sa stea zilnic timp cateva ore in astfel de colectivitati.

    Igiena precara influenteaza la randul sau riscul de amigdalita, iar la acest capitol copiii sunt din nou vulnerabili intrucat nu constientizeaza pe deplin importanta respectarii regulilor de igiena.

    Amigdalele devin mai sensibile in contact cu alimentele sau bauturile foarte reci si astfel se inflameaza mai usor sub influenta agentilor patogeni.

    Imunitatea scazuta pe fondul anumitor afectiuni sau tratamente, precum si fumatul sau expunerea prelungita la fum de tigara sunt alti factori de risc specifici, de aceasta data, persoanelor adulte.

    Remedii impotriva amigdalelor inflamate

    Formele usoare de amigdalita, se vindeca de cele mai multe ori de la sine, fiind nevoie doar ca organismul sa fie putin ajutat pentru a invinge infectia. In astfel de situatii se recomanda bauturi calde – ceaiuri in special – si alimente cu o textura fina care sa poata fi usor inghitite. Durerea in gat poate fi calmata cu ajutorul unor drajeuri sau pastile masticabile pentru gat, iar senzatia de usturime si uscaciune poate fi calmata cu ajutorul unui umidificator de camera setat la un nivel de umiditate de 50-55%.

    De asemenea, se recomanda odihna si hidratare care contribuie la grabirea vindecarii.

    In cazurile mai severe, organismul trebuie ajutat sa se recupereze cu tratament medicamentos, ce are ca scop principal reducerea inflamatiei si neutralizarea agentilor patogeni care au provocat infectia. Pentru aceasta, trebuie determinata mai intai natura bolii, in functie de care se stabileste tratamentul potrivit. Mai precis, amigdalele inflamate in urma unei infectii cauzate de virusuri se trateaza cu medicamente antivirale, in timp ce infectiile antibacteriene se combat cu antibiotice.

      De asemenea, pentru scaderea febrei mai pot fi administrate medicamente antitermice.

      Formele severe de amigdalita cronica sau recurenta pot necesita o interventie chirurgicala numita amigdalectomie. Aceasta presupune extirparea amigdalelor, ceea ce inseamna ca pacientul nu va mai avea pe viitor probleme cauzate de amigdalita.  Sa nu uitam totusi ca amigdalele constituie o prima bariera in calea agentilor patogeni, iar o astfel de interventie rezolva problema amigdalitei insa creste riscul unor infectii respiratorii ulterioare, intrucat virusurile si bacteriile pot patrunde mai usor in organism. De aceea, amigdalectomia se aplica doar in ultima instanta, atunci cand infectiile sunt recurente sau inflamatia este severa si nu raspunde la alte forme de tratament.

      Nu putem trece cu vederea nici remediile naturiste, care se dovedesc foarte eficiente in cazurile de amigdalita usoare si medii. La acest capitol putem mentiona mierea de albine cu lamaie, tinctura de propolis sau cea de galbenele, sucul de morcovi sau cel de citrice, compresele cu cartofi rasi si alcool medicinal aplicate pe gat sau compresele calde.

      De asemenea, ceaiurile de musetel, menta, ghimbir sau tei sunt un alt remediu eficient impotriva amigdalelor inflamate, calmand durerea si reducand inflamatia.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: