fbpx

Informatii despre amigdale si faringe. Rolul lor in sistemul imunitar

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Amigdalele si faringele constituie prima linie de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni, ce vegheaza principala cale de acces prin care acestia pot patrunde din mediul exterior. In caz ca nu ti-ai dat seama, ne referim la cavitatea bucala, in care patrund si in care se dezvolta milioane sau chiar zeci de milioane de bacterii si microorganisme, care, odata patrunse in organism prin tractul digestiv, pot provoca infectii si inflamatii.

Evident ca organismul are mecanismele sale de protectie care fac parte din sistemul imunitar, iar doua componente importante ale acestui sistem sunt amigdalele si faringele. Acestea constituie un prim filtru pentru tot ceea ce patrunde in sistemul digestiv, avand rolul de a neutraliza, inca de la intrare, microorganismele ce pot provoca probleme de sanatate, odata ajunse in interiorul organismului.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta mai detaliat aceste doua structuri anatomice si iti vom explica modul in care amigdalele si faringele te protejeaza impotriva bolilor.

Ce sunt amigdalele

In general, despre amigdale se vorbeste preponderent in contextul unei afectiuni specifice despre care sigur ai auzit si care se numeste amigdalita. Am putea spune ca majoritatea oamenilor cunosc mai multe detalii despre aceasta afectiune decat despre amigdale in sine, insa prin acest material ne-am propus sa completam bagajul informational al cititorilor nostri.

    Asadar, amigdalele sunt doua structuri de tesut limfatic situate in spatele si deasupra limbii, de o parte si de cealalta a gatului, avand intre ele uvula palatina sau „omuletul”, asa cum este cunoscuta in limbajul comun. Poti zari cu usurinta amigdalele deschizand gura in fata oglinzii si privind cu atentie marginile laterale ale fundului gatului. Vei observa astfel cele doua structuri cu o suprafata spongioasa oarecum asemanatoare unui burete, de culoare roz si cu forma usor bombata.

    Amigdalele fac parte din inelul limfatic al gatului, care este o componenta a sistemului imunitar si are rolul de a proteja organismul impotriva agentilor patogeni ce pot patrunde in tractul digestiv.

    Ce este faringele

    Faringele face legatura intre cavitatea bucala si esofag, fiind atat o componenta a sistemului digestiv, cat si a celui respirator. Vorbim despre un tub din tesut muscular si conjunctiv in lungime de aproximativ 5 centimetri, avand o forma asemanatoare unei palnii cu partea mai larga in sus si ingustand-se pe masura ce coboara in gat.

    Deschiderea superioara a faringelui este situata imediat in spatele amigdalelor, comunicand si cu cavitatea nazala, in timp ce partea inferioara se deschide in esofag.

    Rolul principal al faringelui este acela de a asigura transferul alimentelor si lichidelor din cavitatea bucala in esofag si de aici in stomac si intestine. De asemenea, faringele joaca un rol esential in procesul vorbirii, pentru ca permite trecerea aerului care face sa vibreze corzile vocale. 

    Muschii din peretii faringelui sunt dispusi atat circular, cat si longitudinal, astfel incat sa faca posibila deglutitia. Mai exact, prin constrictia muschilor circulari, alimentele sunt impinse catre esofag si se impiedica patrunderea aerului in tractul digestiv, in timp ce muschii longitudinali se contracta si ridica peretii faringelui in timpul inghitirii scurtand „drumul” pe care bolul alimentar il are de parcurs pana in esofag.

    Faringele este impartit in trei segmente, dupa cum urmeaza:

    • Nazofaringe – este partea superioara a faringelui situata in spatele amigdalelor si a cailor respiratorii nazale, impreuna cu care formeaza caile respiratorii superioare.
    • Orofaringe – constituie partea care se continua inspre gat, din spatele cavitatii bucale.
    • Laringofaringe – aceasta este partea inferioara a faringelui, care se deschide in esofag, fiind situata in spatele laringelui.

      Cum ajuta amigdalele sistemul imunitar

      Asa  cum spuneam, amigdalele sunt o componenta importanta a sistemului imunitar, actionand ca niste adevarate filtre naturale amplasate la principala poarta de intrare in organism. Tesutul din care sunt alcatuite contine un numar mare de limfocite, care constituie o categorie aparte de celule albe, cu rol esential in protejarea organismului impotriva agentilor patogeni. Aerul, alimentele si lichidele care trec din cavitatea bucala spre faringe si apoi in tractul digestiv intra in contact cu amigdalele, fiind supuse unui proces de filtrare, menit sa identifice si sa neutralizeze microorganismele care ar putea provoca infectii.

      In cadrul acestui proces, limfocitele de tip B au un rol esential, fiind cele care depisteaza agentii patogeni si apoi determina producerea de anticorpi in vederea distrugerii acestora. De asemenea, amigdalele contin si limfocite de tip T, care au capacitatea de a identifica si a distruge celulele afectate de agentii patogeni, prevenind astfel propagarea infectiilor. In momentul in care este detectata o infectie in organism, limfocitele de tip T din amigdale sunt directionate catre zona afectata pentru a distruge  celulele compromise.

      Cum influenteaza faringele imunitatea

      Faringele constituie esalonul al doilea in linia de aparare a celei mai importante porti de intrare in organism, desi rolul sau principal este cu totul altul, spre deosebire de amigdale. Daca iti mai amintesti, am vorbit ceva mai devreme de inelul limfatic al gatului, din care fac parte si amigdalele si care este o componenta importanta a sistemului imunitar. Revenim asupra acestui detaliu, pentru ca trebuie sa precizam ca inelul limfatic al gatului captuseste peretele posterior al laringelui, actionand in mod similar amigdalelor, prin intermediul limfocitelor.

      Asadar, laringele constituie un al doilea filtru prin care trec alimentele lichidele si aerul inainte de a patrunde in esofag. Astfel, in eventualitatea  in care anumite microorganisme reusesc sa treaca de amigdale, acestea intalnesc o noua bariera in interiorul faringelui.

      In acelasi timp, mucoasa faringiana care captuseste peretii faringelui pe interior are capacitatea de a secreta mucus si contine celule ciliate, retinand particulele straine ce pot ajunge in tractul digestiv si impiedicand totodata agentii patogeni sa adere si sa penetreze tesuturile adiacente.

      Masuri de protejare a sanatatii amigdalelor si faringelui

      Fiind expuse frecvent actiunii agentilor patogeni, amigdalele si faringele pot fi uneori coplesite de acestea, iar atunci apar inflamatii datorate infectiilor. Amigdalita este cea mai frecventa boala care afecteaza amigdalele si se datoreaza inflamarii acestora pe fondul unor infectii virale sau bacteriene.

      Daca infectia determina inflamarea mucoasei faringiene este vorba de faringita, care constituie, de asemenea, o afectiune comuna. Atat amigdalita, cat si faringita sunt asociate de cele mai multe ori cu infectiile respiratorii, avand o frecventa crescuta in sezonul rece.

        Pentru a preveni aparitia unor astfel de probleme, iata cateva recomandari de care ar trebui sa tii cont:

        • Igiena orala riguroasa – spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi pentru a preveni acumularea de bacterii in cavitatea bucala si utilizeaza ata dentara dupa fiecare masa pentru a curata spatiile dintre dinti si a preveni formarea placii bacteriene;
        • Hidratarea corespunzatoare – bea apa des in cantitati mici pentru a mentine mucoasa faringiana umeda si pentru a preveni senzatia de uscaciune in gat, care poate parea pe fondul deshidratarii, afectand capacitatea de aparare a amigdalelor si faringelui;
        • Evitarea substantelor iritante – evita sau redu pe cat de mult posibil expunerea la fum de tigara, odorizante de camera si la alte substante iritante care pot afecta amigdalele si faringele. De asemenea, sunt de evitat si mediile foarte poluate, cu o concentratie mare de astfel de substante in aer;
        • Alimentatia sanatoasa – adopta o dieta echilibrata si bogata in nutrienti pentru a sprijini sistemul imunitar si pentru a oferi organismului toate substantele necesare in procesele metabolice;
        • Evitarea expunerii la agenti patogeni – in perioada sezonului rece, evita contactul cu persoanele care prezinta simptome specifice infectiilor respiratorii si incearca pe cat posibil sa nu ajungi in zonele aglomerate la orele de varf, cand exista un risc mai mare de a lua o gripa sau o raceala ce poate afecta si amigdalele sau laringele. De asemenea, respectarea regulilor de igiena ce presupun spalarea pe maini inainte de masa si dupa contactul cu suprafete intens folosite este o alta masura necesara pentru a preveni contaminarea cu agenti patogeni.
        • Monitorizarea starii de sanatate – nu ignora nici cele mai mici semne de inflamatie, durere sau disconfort in gat si consulta fara intarziere un medic pentru a preveni posibile complicatii.
        • Renuntarea la fumat – fumatul este un obicei nociv cu multiple consecinte nefaste asupra sanatatii, iar printre organele afectate se numara adesea amigdalele si faringele, pentru care fiecare fum de tigara constituie un factor de risc.

        Gestionarea stresului – stresul prelungit poate afecta sistemul imunitar iar odata cu acesta este posibil sa slabeasca si capacitatea amigdalelor si faringelui de a filtra agentii patogeni la intrarea in tractul digestiv. Asadar, evita pe cat se poate situatiile stresante, iar atunci cand nu este posibil incearca sa-ti pastrezi cumpatul apeland la exercitii de respiratie sau alte tehnici de relaxare care crezi ca te pot ajuta.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: