fbpx

Ce este melatonina si care este rolul ei?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Melatonina este o substanta chimica care apare ca fiind studiata inca din 1917. Fiind secretata noaptea de catre glanda pineala, aceasta a mai fost denumita si „hormonul intunericului”.

Cu totii am auzit de ea, insa nu toti stim ce este melatonina, de fapt. Melatonina este derivata din serotonina, cunoscutul hormon al fericirii, iar, la randul ei, serotonina este derivata din triptofan, un aminoacid esential.

Melatonina este omniprezenta, de la animale, plante pana la microbi. Principalele functii ale melatoninei in organism sunt legate de reglarea ritmului circadian (ritmul zi/noapte). Cantitatea maxima de melatonina este atinsa noaptea, dupa care aceasta scade treptat, variatiile ei fiind diferite de la un individ la altul.

De aici, s-a dedus ca melatonina ar avea un rol important in inducerea somnului odihnitor si in mentinerea lui.

Melatonina – ce este si ce rol are

Cum functioneaza mai exact procesul de producere a melatoninei? Intunericul actioneaza asupra unor receptori de la nivelul retinei. Acesti receptori sunt in legatura cu o glanda endocrina – epifiza sau glanda pineala – al carei rol este de a produce si a secreta melatonina in sange. In momentul in care acesti receptori incep sa fie stimulati de intuneric, glanda primeste semnale de la ei si incepe cresterea productiei de melatonina.

In continuare, melatonina actioneaza pe o structura anatomica de la nivelul creierului, numita nucleul suprachiasmatic, care este precum un intrerupator al somnului. Odata ce a fost pornit de catre melatonina, nucleul reuseste sa scada numarul de stimuli pe care creierul ii primeste, pentru a fi mentinuta starea de constienta. Astfel, apare starea de somnolenta, care face corpul sa se simta din ce in ce mai obosit, pana cand adoarme.

Persoanele cu un nivel scazut de melatonina nu pot adormi profund si se trezesc de mai multe ori in toiul noptii. Studiile arata ca privarea de somn precum si alti factori pot influenta nivelul secretat de melatonina, iar problemele de sanatate asociate cu acest fapt pot duce chiar si la aparitia cancerului. 

De curand, s-a observat ca melatonina are si actiune antioxidanta. Fiind un antioxidant natural, melatonina protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ, efectul sau fiind comparabil cu cel al vitaminelor E si C.

Mai mult decat atat, studiile recente arata ca melatonina este un inhibitor al axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, care interfereaza cu sinteza cortizolului, fiind astfel considerata un factor antistres.

Pornind de la aceste premise, melatonina este protagonistul mai multor studii ce urmaresc efectele administrarii sale. In continuare, aceasta se bucura de interes in randul cercetatorilor, acestia dorind sa descopere circumstantele in care omul poate beneficia cel mai bine de pe urma acestei substante.

    Impactul negativ al nivelului dezechilibrat de melatonina in corp

    Un impact negativ al nivelului dezechilibrat pe care melatonina il are in corp poate duce la dereglarea somnului si la aparitia insomniilor si starilor de stres. Prin urmare, din cauza lipsei de odihna, va fi afectata si starea de veghe din timpul zilei, ingreunand astfel randamentul de zi cu zi.

    Printre semnele si simptomele care vor aparea in cazul unei dereglari a ritmului circadian se numara:

    • dificultatea de a adormi si de a mentine un somn neintrerupt de cel putin sapte ore;
    • senzatia de somn neodihnitor, cu stare de oboseala dupa trezire;
    • agitatie in timpul zilei;
    • scaderea puterii de concentrare;
    • lipsa coordonarii;
    • dureri de cap;
    • palpitatii;
    • stari de panica;
    • dureri la nivelul stomacului;
    • anxietate.

    Mai mult, oboseala constanta, stresul, tulburarile de concentrare si atentie pot avea un impact negativ asupra vietii personale si profesionale. Astfel, se pot declansa afectiuni severe precum accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiovasculare, dar si problemele psihice.

    5 beneficii ale suplimentelor alimentare pe baza de melatonina

    Nimic nu se compara cu un somn odihnitor pe timpul noptii, iar, pentru protectia si functionarea normala a creierului si a intregului organism, omul are nevoie de cel putin sapte ore de somn pe noapte.

    Drept urmare, oricine isi doreste sa doarma bine, insa nu reuseste nici macar dupa o zi istovitoare, trebuie sa adauge in alimentatia de zi cu zi un supliment natural pe baza de vitamina B6, magneziu, valeriana si melatonina.

    Magneziul si vitamina B6 contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Valeriana contribuie la o mai buna calitate a somnului si la reducerea stresului cauzat de un stil de viata solicitant. L-triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este utilizat de creier impreuna cu vitamina B6 si magneziu, pentru producerea serotoninei si melatoninei.

    Macul californian are efect sedativ, anxiolitic si analgezic, datorita actiunii alcaloizilor din compozitia sa asupra receptorilor GABA care sunt prezenti la nivelul creierului, in special in neuronii intermediari inhibitori.

    Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, l-triptofan, mac californian si vitamina B6, recomandat persoanelor care au dificultati in a adormi, in perioade de suprasolicitare, in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.

    1.     Efect antioxidant

    2.     Rol de stimulare a sistemului imunitar

    3.     Efect antiinflamator

    4.     Prevenirea si tratarea cancerului

    5.     Rol anticonvulsivant

    Studiile arata ca melatonina scade numarul receptorilor de estrogen si inhiba dezvoltarea cancerului mamar estrogeno-dependent. De asemenea, studiile au aratat ca melatonina poate oferi protectie impotriva cancerului de colon si de prostata.

    Melatonina mai are si rol anticonvulsivant, pentru ca impiedica descarcarea impulsurilor cerebrale care pot genera convulsii.

    Mai mult, unii medici recomanda melatonina si pentru ameliorarea performantelor sportive. Se fac insa, in continuare, investigatii cu privire la actiunile pozitive ale acestei substante la persoanele cu boala Parkinson sau cu dementa Alzheimer.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: