fbpx

Cele mai importante 8 alimente bogate in zinc

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Totul despre importanta zincului si care sunt cele mai consumate alimente bogate in zinc vei putea descoperi parcurgand acest articol. Zincul este oligoelementul responsabil cu imunitatea, fertilitatea si sanatatea pielii, a parului si a unghiilor. Mineralul ajuta la metabolizarea substantelor nutritive din organism si are un rol activ in regenerarea tesuturilor.

Totodata, oligoelementul stimuleaza productia de serotonina, cunoscutul „hormon al fericirii”. Zincul se regaseste cu precadere in muschi, oase, dinti, creier, rinichi si ficat, iar concentratii mari ale acestui mineral se gasesc si in ochi, sperma si prostata.

Copiii, adolescentii, gravidele si persoanele varstnice sunt categoriile cele mai expuse la deficit de zinc. Acest lucru poate da nastere mai multor probleme, precum scaderea imunitatii, deteriorarea vederii si a auzului, caderea parului si insomnie.

Mai mult decat atat, netratata la timp, deficienta de zinc fi factor de aparitie a Alzheimerului, in cazul persoanelor varstnice. Pentru persoanele tinere poate provoca dificultati de invatare si memorare, convulsii, agresivitate, dar si violenta, din cauza cresterii nivelului de stres. Din acest motiv este important sa consumam alimente bogate in zinc, in fiecare zi.

    Rolul zincului in organism

    Asa cum spuneam anterior, printre rolurile pe care le joaca zincul in organism se numara si sustinerea unui sistem imunitar puternic. Specialistii spun ca atunci cand avem un aport suficient de zinc, ne putem bucura de o vindecare mai rapida a ranilor.

    De-a lungul timpului s-a observat ca dieta cu alimente bogate in zinc ajuta la reducerea severitatii si duratei racelilor si virozelor. Totodata, consumate zilnic, acestea alimente bogate in zinc pot inbunatati functia tiroidei, ajuta la coagularea mai eficienta a sangelui si scad riscul degenerescentei maculare. Mai mult decat atat, un articol publicat in Journal of Biological Chemistry arata ca zincul ar putea juca un rol foarte important pentru cardiaci, acesta regland bataile inimii. Drept urmare, o dieta cu alimente bogate in zinc este necesara in orice moment al vietii.

    Necesarul zilnic de zinc (copii si adulti)

    Pentru a sti ce alimente bogate in zinc trebuie sa alegem, in functie de varsta, mai intai trebuie sa stim care este aportul de care avem nevoie. In continuare am realizat o lista cu toate cantitatile necesare de zinc, in functie de varsta pe care o avem:

    • Bebelusi de la 0 la 6 luni: 2 mg zinc/zi
    • Bebelusi intre 7 si 12 luni: 3 mg zinc/zi
    • Copii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani: 3 mg zinc/zi
    • Copii cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani: 5 mg zinc/zi
    • Copii cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani: 8 mg zinc/zi
    • Adolescenti cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani: 11 mg zinc/zi
    • Barbati adulti: 11 mg zinc/zi
    • Adolescente cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani: 9 mg zinc/zi
    • Femei adulte: 9 mg zinc/zi
    • Femei gravide: 11-12 mg zinc/zi
    • Femei care alapteaza: 12-13 mg zinc/zi

    Acest aport poate fi completat prin consumul regulat de alimente bogate in zinc. In continuare vom enumera aceste alimente.

    8 alimente bogate in zinc – surse alimentare de zinc

    De-a lungul timpului, s-a observat ca anumite alimente bogate in zinc ajuta la imunitate si la un stil de viata sanatos, in general. Studii au demonstrat ca, daca sunt consumate zilnic, cele opt alimente bogate in zinc vor ajuta la sustinerea imunitatii timp indelungat si la o mai buna functionare a creierului si a inimii.

    Cele mai accesibile alimente bogate in zinc sunt:

    • carnea rosie,
    • legumele,
    • fructele,
    • pestele,
    • fructele de mare,
    • lactatele,
    • ouale,
    • oleaginoasele.

    Pe langa aceste alimente bogate in zinc enumerate anterior, specialistii mai recomanda si adminisrarea anumitor suplimente cu un continut ridicat de zinc. Acestea ajuta la prevenirea deficitului de zinc din organism, daca sunt administrate regulat.

    Naturalis ImunoSuport Ultra este un supliment alimentar care creste imunitatea. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Acest supliment poate inlocui necesarul de alimente bogate in zinc, de zi cu zi.

    Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa la nivelul pielii dupa expunerea la razele soarelui. Varsta inaintata, supraponderalitatea, lipsa pestelui din alimentatie, expunerea limitata la soare, desfasurarea majoritatii activitatilor in interior, sunt doar cativa dintre factorii de risc comuni care pot duce la deficienta de vitamina D.

      Organismul uman nu isi poate sintetiza singur vitamina C si, tocmai de aceea, trebuie sa si-o procure din alimente sau din suplimente alimentare. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa), vitamina C se elimina in cantitati mari din organism.

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar. Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc favorizeaza reducerea oboselii si a extenuarii, precum si ameliorarea starii psihice.

      Vitamina C sustine productia de colagen, contribuind la functionarea corespunzatoare a ligamentelor, vaselor de sange, sistemului osos si pielii. Vitamina C este un antioxidant puternic, ce ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la metabolismul energetic normal. Zincul contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. Asadar, si acest supliment ajuta la inlocuirea aportului zilnic de alimente bogate in zinc.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: