fbpx

Condroitina si beneficiile ei pentru sanatatea articulatiilor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Condroitina este o substanta mai putin cunoscuta, dar a carei importanta ajungi sa o constientizezi atunci cand incepi sa ai probleme cu articulatiile. Se intampla in general de la o anumita varsta, insa problemele articulare pot aparea in orice moment al vietii ca urmare a unor accidentari, a suprasolicitarii sau, din contra, a lipsei de activitate fizica. Oricum, organismul are nevoie in mod constant de  condroitina si chiar dispune in mod natural de resursele necesare, insa in anumite conditii ii prinde bine suplimentarea acestor resurse.

Daca termenul de condroitina nu iti spune prea multe, te ajutam sa iti imbogatesti bagajul de cunostinte, oferindu-ti toate informatiile importante despre aceasta substanta. Mai precis, din randurile de mai jos poti afla ce este  condroitina, care este rolul sau in organism, cand este nevoie de un aport suplimentar si care sunt cele mai bune surse din care poate fi procurata.

Ce este condroitina?

Condroitina este una din numeroasele substante chimice care se gaseste in mod natural in organismul oamenilor, dar si in cel al animalelor. Mai exact condroitina este prezenta in mod special in compozitia cartilajelor – acele tesuturi conjunctive flexibile, elastice si rezistente prezente la nivelul articulatiilor si in alte zone ale corpului.

Mai trebuie precizat ca aceasta substanta are o consistenta vascoasa si o culoare galbuie, facand parte din matricea extracelulara. Este vorba de o retea complexa tridimensionala care inconjoara celulele ce fac parte din structura tuturor organelor si tesuturilor, formata de condroitina impreuna cu o serie de proteine si alte substante.  

    Care este rolul condroitinei in organism?

    Condroitina contribuie la formarea tesuturilor cartilaginoase de la nivleul articulatiilor si totodata asigura procesul de regenerare a cartilajelor ca urmare a procesului natural de uzura sau a unor leziuni si traumatisme cum a fi entorsele sau luxatiile. Asadar, rolul cel mai important la condroitinei este acela de a mentine elasticitatea articulatiilor si de a evita frecarea dintre componentele osoase, insa aceasta contribuie si la amortizarea socurilor in urma unor traumatisme, avand in acelasi timp si un efect antiinflamator.

    De asemenea, condroitina este implicata in formarea tesuturilor de la nivelul pielii dar si tesuturilor din creier si a celor care alcatuiesc tractul digestiv.

    Cand e nevoie de suplimentarea condroitinei?

    Asa cum spuneam, organismul isi produce singur condroitina necesara, insa in anumite situatii resursele naturale devin insuficiente si se impune suplimentarea acestora din surse externe. Iata care sunt aceste situatii:

    • Varsta inaintata – odata cu inaintarea in varsta, cartilajele articulatiilor tind sa se deterioreze mai usor,  aceasta si pe fondul scaderii capacitatii organismului de a produce condroitina necesara regenerarii tesuturilor.
    • Suprasolicitarea articulatiilor – persoanele care desfasoara zilnic activitati fizice intense ce pun presiune pe articulatii sunt mai predispuse la a suferi accidentari sau a dezvolta afectiuni articulare, intrucat cartilajele se uzeaza mai usor si nu li se lasa tip suficient pentru a se regenera. Din acest motiv se impune un aport suplimentar de condroitina, care contribuie la cresterea rezistentei articulatiilor.
    • Recuperarea dupa leziuni articulare – leziunile severe, traumatismele sau interventiile chirurgicale impun o perioada de recuperara mai lunga sau mai scurta, in care cartilajele trebuie lasate sa se refaca, fara a fi fortate. In astfel de situatii, suplimentarea condroitinei produse natural de organism cu cea provenita din alte surse poate scurta considerabil perioada de recuperare, grabind vindecarea.
    • Osteoartrita – este vorba de cea mai frecventa forma de artrita, ce apare in general la nivelul articulatiilor care sustin greutatea corpului, mai exact la genunchi, bazin si coloana vertebrala. Se datoreaza in principal uzurii cartilajelor, care  nu mai ofera un grad optim de amortizare si sustinere, ceea ce duce la inflamarea articulatiilor, insotita si de durere care limiteaza miscarile. Varsta, traumatismele articulare suprasolicitarea si obezitatea sunt principali factori ce contribuie la aparitia osteoartritei, iar suplimentarea aportului de condroitina amelioreaza durerile si imbunatateste mobilitatea pacientilor.

    Care sunt cele mai bune surse de condroitina?

    Asadar, situatiile amintite mai sus necesita o cantitate suplimentara de condroitina in completarea celei pe care organismul o poate produce, iar pasul urmator consta in gasirea unor surse alternative. Condroitina este produsa in mod natural si in organismul animalelor, indeplinind aceleasi roluri ca in cazul oamenilor. Si in cazul animalelor cea mai mare concentratie din aceasta substanta se gaseste in cartilaje, astfel ca acestea reprezinta cea mai buna sursa naturala alternativa de condroitina.

    Se remarca in mod special carnea de vita folosita pentru rasol, care contine mult tesut cartilaginos. Ca alimente mai putem recomanda piftia si toba, care contin multe cartilagii, precum si supa de oase, care are avantajul de a fi mai saraca in grasimi.

    Si pestele contine tesut cartilaginos, iar in tinuturile mai exotice se consuma frecvent si carne de broasca testoasa, care are aceleasi calitati.

    De asemenea, cadrilajele de animale sunt folosite adesea pentru extragerea condroitinei in vederea producerii de suplimente alimentare, iar un exemplu foarte cunoscut este cartilajul de rechin. Tot in scopul producerii de suplimente alimentare, condroitina se poate obtine si pe cale artificiala, in laborator.

    • Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, 100 g
    • Disponibil la

    Suplimentele alimentare contin cantitati mai mari de condroitina in comparatie cu alimentele pe care le-am recomandat ca surse naturale, substanta respectiva fiind combinata cu diferite saruri minerale care au rolul de a imbunatati absorbtia in organism. Cel mai cunoscut supliment alimentar din aceasta gama este sulfatul de condroitina.

    Cum se administreaza suplimentele cu condroitina?

    Suplimentele alimentare pe baza de condroitina sunt disponibile in general sub forma de tablete sau capsule cu administrare orala. Gramajul este diferit in functie de fiecare produs in parte, insa ca regula generala trebuie sa retii faptul ca doza maxima care poate fi administrata zilnic este de 1.200 de miligrame. Cantitatea recomandata poate varia intre 800 si 1.200 de miligrame zilnic, iar in situatii exceptionale doza poate fi crescuta pana la 2.000 de miligrame pe zi. 

    De cealalta parte, pentru administrarea in scop profilactic sunt recomandate doze mai mici, de 800 de miligrame. De preferat este ca suplimentul sa fie administrat de 3 ori pe zi – dimineata, la pranz si seara – in doze egale, fara a depasi cantitatea zilnica recomandata.

    Contraindicatii si posibile efecte secundare

    Condroitina este considerata o substanta sigura, mai ales tinand cont de faptul ca este prezenta in mod natural in organism. Nu au fost raportate pana acum efecte adverse severe, astfel ca nu exista foarte multe contraindicatii referitoare la administrarea suplimentara de condroitina. Se recomanda precautie in cazul persoanelor alergice la produsele de origine animala si peste care contin tesut cartilaginos, carora consumul unor astfel de alimente le poate provoca reactii nedorite pentru care nu este responsabila in mod special condroitina.

    De asemenea, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa se consulte cu medicul inainte de a-si administra suplimente care contin aceasta substanta. Aceasta nu pentru ca suplimentele condroitina ar face rau in sarcina, ci ca simpla masura de precautie.

    In ceea ce priveste efectele secundare, acestea apar de obicei daca este depasita doza zilnica recomandata despre care am amintit in capitolul anterior. Efectele secundare se manifesta in plan digestiv prin dureri abdominale, crampe, stari de greata, diaree sau constipatie. Aceste manifestari au forme usoare si dispar in decurs de cateva ore. In acelasi timp, exista unele suspiciuni ca suplimentele cu condroitina pot interactiona cu anumite medicamente anticoagulante, iar din acest motiv nu se recomanda administrarea simultan cu un astfel de tratament. Totodata, daca urmezi orice alt tratament este recomandat sa discuiti cu medicul in privinta oportunitatii administrarii unor astfel de suplimente in paralel cu medicamentele, pentru a evita riscul unor complicatii.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: