Cum sprijini ficatul dupa perioade incarcate din punct de vedere alimentar?

Articol realizat cu sprijinul: Doctor Ioana Scripca

Medic rezident microbiologie medicala

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ficatul este un organ cu rol important in procesul de detoxifiere si in cele metabolice, care este responsabil de eliminarea toxinelor, procesarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor, dar si de producerea bilei necesare digestiei. Dupa perioadele in care dieta noastra zilnica este bogata in grasimi, zaharuri, alcool sau mancaruri procesate – asa cum se intampla adesea la sarbatori, in vacante – ficatul oboseste, deoarece este suprasolicitat. Totusi, putem lua masuri eficiente in vederea sprijinirii regenerarii si functionarii normale a acestuia.

Cum solicita alimentatia ficatul?

„Ficatul proceseaza aproape tot ce intra in organism, iar anumite tipuri de alimente tind sa duca la suprasolicitarea sa, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari sau zilnic. Ca intotdeauna, consumul cu moderatie este cheia prin care trebuie sa abordam perioadele incarcate alimentar, cum ar fi sarbatorile, in special”, ne explica dr. Ioana Scripca. Iata care sunt principalele tipuri de alimente care pot suprasolicita ficatul:

  • grasimile saturate si trans care stimuleaza productia de lipide hepatice, ceea ce favorizeaza steatoza hepatica (ficatul gras), adica acumularea de grasimi la acest nivel;
  • zaharurile rafinate stimuleaza sinteza de trigliceride la nivel hematic;
  • alcoolul este metabolizat direct de ficat si duce la formarea de radicali liberi nocivi, la stari inflamatorii si acumulare de grasime;
  • alimentele foarte procesate contin aditivi, conservanti, coloranti si sare in exces, toate dintre acestea necesitand detoxifiere hepatica ulterioara;
  • mesele bogate, mai ales cele bogate in grasimi, suprasolicita digestia si conduc la congestie biliara, incetinirea metabolismului.

„In perioade aglomerate din punct de vedere alimentar, ficatul trebuie sa lucreze mult mai mult, practic, pentru a tine pasul cu aportul nostru alimentar. Evident, la un moment dat «oboseste», ceea ce ii incetineste functiile si capacitatea de detoxifiere”, completeaza dr. Ioana Scripca.

Sfaturi pentru a sustine functia ficatului

Sprijinirea ficatului dupa perioade incarcate din punct de vedere alimentar presupune, in primul rand, ca acesta sa ia „o mica pauza”, sa spunem asa. Este vorba, in esenta, despre sustinerea si stimularea functiilor de detoxifiere naturale, optimizarea procesului de digestie si, cel putin pe termen scurt, adoptarea unui stil de viata mai sanatos.

Hidratarea adecvata

Conform statisticelor, multi oameni nu isi asigura aportul zilnic adecvat de apa. Apa este vitala pentru organism. Printre altele, aceasta ajuta la eliminarea metabolitilor pe cale renala (intrucat creste diureza), la fluidizarea bilei si la o digestie mai eficienta. Se recomanda un aport de apa de 30-35 ml per kilogram corp in fiecare zi, hidratarea imediat dupa ce te-ai trezit si inainte de a lua masa. Apa cu lamaie si putin otet de mere asigura un aport bun de antioxidanti naturali.

Revenirea treptata la o alimentatie mai usoara si mai echilibrata

In primele zile dupa excesele alimentare, este de preferat sa se consume supe clare, piureuri si legume fierte, fructe bogate in apa (pepene, citrice, mere, capsuni), pestele slab si carnea alba. Mai mult, cerealele integrale usor digerabile (orez bun, ovaz, quinoa) asigura un aport crescut si de fibre vegetale, care sustin sanatatea tranzitului intestinal. Limitarea aportului alimentar atat de grasimi animale, cat si vegetale, este foarte importanta.

Cresterea consumului de fibre

Fibrele alimentare „leaga” metaboliti secundari nocivi, colesterol si toxine, ceea ce, practic, va reduce incarcatura din organism a acestora. Surse excelente de fibre vegetale sunt semintele de in si chia, broccoli, conopida, varza, ovazul, leguminoasele. Fibrele ajuta si la echilibrarea si la o mai buna gestionare a glicemiei si limiteaza depunerile de grasimi in ficat.

Alimente care protejeaza ficatul si sustin functia acestuia

Exista mai multe alimente care sustin functia hepatica, ale caror beneficii sunt demonstrate de numeroase studii stiintifice.

Anghinarea

Contine cinarina, un compus care stimuleaza productia de bila si ajuta la eliminarea grasimilor. Un studiu publicat in Hereditas arata ca suplimentarea cu cinarina are efecte benefice mai ales in scaderea LDL-colesteroului si gestionarea ficatului gras non-alcoolic.

Armurariul (silimarina)

Similarina este unul dintre cele mai studiate extracte hepatoprotectoare. Numeroase studii, cum ar fi cel publicat in Springer, demonstreaza efectele antioxidante, antiinflamatorii si efectul de stimulare a regenerarii celulelor hepatice ale silimarinei.

Cucurmina (turmericul)

Un studiu publicat in Archives of Medical Science arata faptul ca suplimentarea cu cucurmina, mai ales dupa perioadele incarcate alimentar, reduce inflamatia si stresul oxidativ de la nivelul ficatului. De asemenea, acelasi studiu a aratat o scadere a transaminazelor, indicatori ai afectarii functiei hepatice, la persoanele cu steatoza hepatica.

Sfecla rosie

Un studiu publicat in Frontiers in Nutrition ne arata ca sucul de sfecla rosie, bogat in betalaina, sustine detoxifierea prin faza a II-a hepatica si reduce stresul oxidativ. De asemenea, are efecte si asupra scaderii transaminazelor hepatice.

Ceaiul verde

Catechinele din ceaiul verde au un puternic efect antioxidant, neutralizand radicalii liberi. Mai mult, par sa aiba efecte si in reducerea acumularii de grasimi in hepatocite.

Evitarea alcoolului pentru minimum 10-14 zile

„Alcoolul este, fara doar si poate, unul dintre cei mai agresivi factori pentru ficat. Este obisnuit ca de sarbatori consumul de alcool sa fie mai mare, din pacate. Dupa astfel de perioade, cel mai bine este sa se ia o pauza completa de la consumul de alcool, macar pentru 2 saptamani. Acest lucru reduce inflamatia hepatica, permite regenerarea hepatocitelor – pentru ca, dupa cum stim, ficatul are capacitatea de regenerare si scade progresiv nivelul de trigliceride”, explica dr. Ioana Scripca.

Activitatea fizica

Miscarea ajuta foarte mult dupa perioadele alimentare care suprasolicita functia ficatului. Este recomandat sa se faca miscare macar 30-45 de minute pe zi, sub forma de plimbari sau alergare usoara, exercitii acasa de intensitate moderata. Dupa mese bogate, nu ar trebui sa se faca efort intens. Activitatea fizica regulata imbunatateste, de altfel, si sensibilitatea la insulina si ajuta la accelerarea metabolismului.

Postul intermitent

Postul intermitent presupune sa mancam doar intr-un anumit interval orar. Cel mai popular este intervalul 10:00-18:00. In afara acestui interval, se pot consuma doar lichide fara zahar. Postul intermitent ajuta foarte mult la reducerea suprasolicitarii ficatului, imbunatateste sensibilitatea la insulina (conform unor studii) si ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Sfaturi pentru preventia suprasolicitarii ficatului

Intrucat este mai bine sa previi, decat sa tratezi, se recomanda urmatoarele:

  • bucura-te de mancarea buna, dar incearca sa eviti mesele foarte bogate si portiile mari;
  • limiteaza, pe cat posibil, consumul de alcool;
  • pe langa carne si dulciuri, asigura-te ca ai in farfurie legume si surse de fibre vegetale, spre exemplu o salata;
  • hidrateaza-te adecvat pe tot parcursul zilei;
  • nu exagera cu zaharul, dulciurile si faina alba;
  • incearca sa gasesti macar cateva minute pe zi disponibile pentru a face sport si miscare;
  • evita consumul excesiv de prajeli si alimente procesate;
  • include in dieta si alimente hepatoprotectoare si, la nevoie, suplimente care sprijina functia hepatica.

sursa foto: shutterstock

Autor: Andrei Cioata

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: