fbpx

De ce racim atat de des – cele mai bune metode pentru intarirea imunitatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Sistemul imunitar mentine sanatatea intregului organism printr-un ansamblu de structuri, mecanisme si interactiuni complexe, care au rol in apararea organismului de agentii patogeni.

Practic, sistemul imunitar reprezinta totalitatea celulelor din corp care ne apara organismul. Acesta are la baza o serie de subsisteme care conlucreaza pentru a ne proteja organismul de agentii patogeni care-l pot dezechilibra si-i pot afecta integritatea, precum virusuri, bacterii si alte microorganisme daunatoare acestuia. Imunitatea neutralizeaza acesti agenti patogeni, cand intra in contact cu ei.

Totodata, un sistem imunitar care nu functioneaza corect este direct responsabil de aparitia diferitelor afectiuni, inclusiv de cea a cancerului. De asemenea, are o importanta deosebita in procesul de imbatranire prematura.

Imunitatea poate fi innascuta, preluata intrauterin de fat de la mama, prin placenta, sau dobandita, care se dezvolta pe parcursul vietii, datorita experientelor acumulate. Imunitatea poate fi intarita datorita acestor experiente. Astfel, persoanele cu o imunitate puternica se imbolnavesc mai rar, iar atunci cand o fac, trec usor prin boala, pentru ca se recupereaza mai repede si, de obicei, nu apar complicatii care sa o agraveze. Mai mult decat atat, aceste persoane fac fata stresului mult mai usor. De aceea, intarirea imunitatii este foarte importanta pe parcursul vietii.

Ce rol are sistemul imunitar?

Asa cum spuneam, reteaua complexa de celule, tesuturi si organe capabila sa impiedice si sa elimine agentii patogeni din organism si sa ne ofere protectie permanenta se numeste sistem imunitar. Rolul acestuia este de a detecta virusurile, bacteriile, parazitii, ciupercile, substantele nocive si alte corpuri straine, si de a le anihila. Aceasta fiind si principala calitate a sistemului imunitar dezvoltat corespunzator; de a recunoaste corpurile straine, dar si pe cele cu strucura modificata din organism si de a le elimina prin mecanisme specifice.

Reactivitatea sistemului imunitar este continua, iar identificarea unui agent patogen declaseaza imediat o reactie complexa de aparare si eliminare a acestuia. Printre rolurile sale importante se afla si prevenirea si tratarea cancerului. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care trebuie sa ne preocupe intarirea imunitatii.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Cum functioneaza sistemul imunitar?

Imunitatea este de doua feluri, innascuta si dobandita. Pe cea innascuta o preluam de la parinti, genetic, iar cea dobandita se formeaza de-a lungul anilor, cu precadere in primii ani de viata, odata cu experimentarea diferitelor afectiuni, inclusive bolile copilariei.

Exista imunitatea dobandita natural; adica organismul intalneste agenti patogeni si formeaza anticorpi pentru a-i distruge. Acest lucru presupune memorarea agentului patogen, recunoasterea sa si folosirea anticorpilor existenti pentru a combate microorganismul invadator.

Capacitatea de memorare a tiparelor tuturor agentilor patogeni pe care i-a intalnit anterior si pe care i-a eliminate este o caracteristica speciala a sistemului imunitar. De acest tip de memorie sunt responsabile limfocitele B si T, care mai sunt cunoscute si precum celule cu memorie.

Imunitatea dobandita artificial este cea care consta in expunerea persoanei, in mod controlat, la unele virusuri, prin vaccinare si prin serumizare (temporara).

Cum se testeaza imunitatea?

Testarea sistemului imunitar se poate realiza prin hemoleucograma si prin imunograma. Hemoleucograma identifica numarul si procentul celor mai importante celule imunitare, globulele albe, celulele macrofage si celulele fagocite, iar imunograma ofera indicii cu privire la anticorpii produsi de celulele imunitare, respectiv imunoglobulinele (Ig). Aceasta testare ofera informatii cu privire la patru categorii de imunoglobuline:

IgA – este cel mai important element de aparare in fata bacteriilor si a virusurilor;

IgE – este pentru alergii;

IgM – reprezinta prima imunoglobulina secretata in momentul in care organismul este amenintat de un antigen;

IgG – este secretat dupa Ig M si are rolul de a neutraliza toxinele bacteriene. Tot aceasta este si singura imunoglobulina care trece de placenta si protejeaza nou-nascutul (imunitatea innascuta), in primele luni de viata.

Si testarea genetica poate fi folosita pentru a detecta anumite afectiuni ereditare. Acestea ajuta la evaluarea riscurilor asociate unui sistem imunitar slabit, prevenind astfel scleroza multipla, diabetul de tip I sau sindromul Guillain-Barre. 

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

In ce situatii scade imunitatea?

Imunitatea poate insa sa scada dramatic de-a lungul vietii, din cauza unor boli precum SIDA, cancer sau diabet zaharat. Si tratamentele medicale pe baza de cortizon, citostatice sau cele chirurgicale pot influenta nivelul imunitatii. Cele mai intalnite simptome aparute pe fondul unei imunitati scazute sunt:

  • oboseala nejustificata;
  • insomnie;
  • stare de apatie;
  • anemie;
  • reactii alergice manifestate prin stranut, congestii nazale si lacrimare;
  • vindecare lenta a ranilor;
  • diaree cronica;
  • infectii repetate: urinare, candida, afectiuni ORL, herpes si raceala;
  • boli ale inimii, plamanilor, sistemului nervos sau digestive;
  • intarzierea cresterii si dezvoltarii, in cazul copiilor;
  • boli autoimune;
  • un risc mai mare de cancer;
  • deces pe fondul unei infectii grave.

Intarirea imunitatii – Cum si cand?

Intarirea imunitatii, in cazul copiilor, trebuie facuta neaparat in cazul in care apar simptome precum: deshidratarea, apatia stari de nervozitate sau oboseala. In general, aceste simptome sunt asociate copiilor anemici, cu o imunitate scazuta.

Din cauza deshidratarii severe, de exemplu, acestia pot avea pierderi in greutate. Daca pierderea in greutate din cauza deshidratarii depaseste 5% din masa corporala a micutului, se recomanda prezentarea de urgenta la medicul pediatru. De aceea, un tratament pentru intarirea imunitatii, care sa previna afectiunile celor mici, este complexul de vitamine din suplimentele pentru imunitate dedicate lor.

In cazul adultilor, pentru intarirea imunitatii nu este necesara asteptarea aparitie anumitor simptome. Afectiunile pot fi prevenite cu ajutorul igienei corespunzatoare, a unei alimentatii sanatoase si a hidratarii constante. Totodata, odihna, exercitiile fizice regulate si suplimentele naturale sunt tratamentul propice pentru intarirea imunitatii oricarei persoane. 

Intarirea imunitatii prin igiena

Pentru a se mentine sanatos, orice copil ar trebui sa invete sa se spele corect pe maini, ori de cate ori intra in casa de la joaca sau merge la toaleta. Asa ca, pentru cresterea imunitatii, inca de mici ar trebui sa tinem cont de faptul ca orice spalare pe maini trebuie realizata cu sapun si ca ar trebui sa dureze minimum 20 de secunde.  Multe dintre virusuri se transmit prin intermediul mainilor murdare, de aceea patrund usor in organism cand ducem mana la nas, la gura sau pe fata, in general.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Intarirea imunitatii cu ajutorul suplimentelor

Imunitatea atat la copii cat si la adulti poate fi sustinuta cu ajutorul suplimentelor naturale. Naturalis propune trei produse ca tratament pentru intarirea imunitatii ImunoSuport Forte, ViroProtect Rapid, Vitamina C + Zinc comprimate efervescente.

ImunoSuport Forte este un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, ajutand totodata si la intarirea organismului, datorita combinatiei echilibrate de vitaminele C si D si de zinc.

ViroProtect Rapid este un supliment alimentar, cu rol in sustinerea sanatatii sistemului respirator si a sistemului imunitar. Produsul are in compozitie o combinatie de noua ingrediente active speciale, cu rol in mentinerea sanatatii organismului: seleniu, zinc, vitaminele C si D, rutin si extracte de lumanarica, soc, Pelargonium sidoides si salcie-alba. 

Pe langa mentinerea unui sistem imunitar sanatos, Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc favorizeaza reducerea oboselii si a extenuarii, si amelioreaza starile de nervozitate.

Intarirea imunitatii cu ajutorul unei alimentatii sanatoase

De asemenea, putem sa ne admnistram doza de tratament pentru intarirea imunitatii cu ajutorul alimentelor pe baza de vitamina C, vitamina D si zinc. Vitamina C, de exemplu, recunoscut ac fiind cel mai puternic antioxidant, poate fi administrata din citrice. Totodata, aceasta se poate gasi si in cantitati mari in verdeturi, ardei sau struguri negri.

Cat despre vitamina D, se stie ca se poate obtine prin expunerea la soare, dar exista si alimente care o contin, cum ar fi: cerealele cu lapte, galbenusul de ou, pestele sau ficatul. Zincul, pe de alta parte, se regaseste cu precadere in carnea rosie, leguminoase, seminte, nuci, fructe de mare, lactate si oua.

Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: