fbpx

Febra la copii – informatii si recomandari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cand apare febra la copii, orice parinte devine ingrijorat. Putem vorbi despre febra atunci cand temperatura corpului celui mic depaseste 37,5 grade Celsius. In cele mai multe dintre cazuri, febra la copii este provocata de o infectie virala, atunci cand apare raceala sau gripa.

Totodata, aceasta poate fi provocata si de numeroase alte cauze precum reactii alergice la anumite medicamente sau la administrarea de vaccinuri, la insolatie sau, in cazul bebelusilor, atunci cand le apar dintii. Asadar, febra este un raspuns al sistemului nostru imunitar in lupta cu infectiile din corp. Mai exact, prin aceasta crestere a temperaturii corpului se ingreuneaza dezvoltarea bacteriilor si a virusurilor din organism.

Febra la copii poate aparea destul de frecvent. In unele cazuri, la copii pot exista si sapte, opt episoade febrile pe an, insa riscul unei infectii serioase creste odata cu aparitia altor simptome precum: tuse, durere in gat, de cap sau in alte parti ale corpului si greata.

Ingrijorarea parintilor ar trebui sa apara atunci cand febra la copii se mentine ridicata un timp indelungat. In aceste cazuri de infectii virale sau respiratorii, medicul de familie sau cel pediatru ar trebui anuntati, pentru ca doar acestia pot pune diagnosticul fara a mai fi nevoie de analize suplimentare.

Febra la copii – cauze,  factori de risc

Temperatura normala a corpului variaza de la om la om, in functie de factorii de mediu. Aceasta poate fi intre 36,1 si 37,2 grade Celsius, iar primul grad de peste 37,2 se mai numeste si stare subfebrila, astfel febra fiind luata in considerare abia la valorile de peste cea superioara.

Asadar, vorbim despre febra la copii cand temperatura corpului lor depaseste pragul de 37,5 grade Celsius, pentru ca acestia au multa energie, se joaca mult, alearga mult, transpira si se incalzesc rapid. Drept urmare, teperatura acestora poate fi masurata in momentul in care sunt linistiti.

Febra la copii, dar si la adulti se clasifica in doua tipuri: febra acuta si febra cronica. Febra acuta poate fi prezenta in corp ca urmare a infectiilor respiratorii (determinate de un virus – raceala sau gripa) a gastroenteritei (infectia tractului digestiv provocata de un virus) a anumitor infectii bacteriene, de obicei ale urechii (otita medie), a infectiilor tractului urinar, a infectiilor sinusale sau a pneumoniei.

  • Assista Lotiune pentru Frectie x 100 ml
  • Disponibil la

Mai rar intalnite infectii care pot provoca acest tip de febra la copii sunt: insolatia sau socul termic, infectiile articulatiilor (artrita septica), bolile reumatice, encefalita (infectia virala sau bacteriena a tesuturilor care acopera creierul), boala Kawasaki (o boala autoimuna a vaselor de sange), infectiile bacteriene ale pielii (celulita), reactia la anumite vaccinuri si reactia alergica la anumite medicamente sau la anumite alimente.

Febra la copii de tip cronica se poate dezvolta din cauza unei infectii virale prelungite sau recidivante, din cauza unor boli infectioase precum: infectii ale tractului digestiv (provocate de bacterii sau paraziti), sinuzita, pneumonie, hepatita, abcese, infectii ale oaselor (precum osteomielita), infectii cardiace (endocardita – infectie a endocardului si valvelor cardiace, cauzate de infectii cu bacterii sau ciuperci) sau a tuberculozei.

Totodata, febra cronica la copii poate apare si ca urmare a unor boli neinfectioase sau autoimune precum: lupus, artrita idiopatica juvenila, artrita reumatoida, boala inflamatorie intestinala, cancer (leucemie sau limfom).

Cum se masoara corect temperatura la copii?

In primul rand, orice parinte ar trebui sa aiba in casa un termometru pentru a masura febra la copii. In al doilea rand, parintele ar trebui sa cunoasca intervalele in care temperatura poate deveni ingrijoratoare. Asadar, avem: febra moderata, intre 37.5 si 38.5°C, febra mare, intre 38.5 si 39.4°C si febra foarte mare este cea care depaseste 39.5°C.

In ultimele doua intervale, daca febra nu scade cu comprese sau frectie, se apeleaza la sfatul medicului pediatru. In continuare, poti vedea metodele la care pot recurge parintii pentru a scadea mai usor febra copiilor.

Febra la copii – ghid util pentru a actiona corect

Un prim pas pentru a lua decizia corecta, parintele ar trebui sa-i masoare temperatura copilului. Daca temperatura nu este mai mare de 37,5 grade Celsius, parintele ar putea scadea febra copilului si doar cu o compresa cu apa rece si prin hidratare cu ceaiuri calde sau supe. De asemenea, cel mic poate sa faca o baie in apa calda.

    Daca temperatura trece de 37,5 grade Celsius si copilul incepe sa tuseasca, se recomanda terapie cu aerosoli, prin fierberea apei cu sare, siropuri de tuse, precum BronhoSuport 7 plante + miere, dar si frectia.

    Frectia ajuta la febra la copii daca este facuta corespunzator. Se foloseste un produs special precum Assista Lotiune pentru Frectie, cu care se fac impachetari. Se toarna un strat subtire de solutie pe piept, spate si laba picioarelor, se maseaza usoar, se imbraca copilul, inclusiv i se pun sosete in picioare, si se inveleste bine cu o patura, pana cand acesta transpira. Dupa ce copilul a transpirat, hainele se schimba si se reia procesul, daca celui mic ii creste din nou temperatura. Pe tot timpul tratamentului nu se uita de hidratare, pentru ca si aceasta are rolul de a scadea febra la copii.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: