fbpx

Informatii despre EPA si DHA – tot ce trebuie sa stii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cel mai probabil, denumirile de  EPA si DHA nu iti spun prea mare lucru,  insa daca am aduce vorba de Omega-3, sigur termenul iti suna mult mai cunoscut. Este vorba de acelasi lucru, pentru ca EPA si DHA sunt doua dintre cele trei categorii principale de acizi grasi Omega-3.

In cele ce urmeaza te vom ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna EPA si DHA, care este rolul acestor doi compusi si ce beneficii aduc ei organismului.

De unde provin denumirile de EPA si DHA

Cei doi termeni la care facem referire sunt doua acronime folosite pentru a prescurta doua denumiri mai complicate care sunt mai greu de pronuntat si de retinut. Mai precis, EPA inseamna „acid eicosapentaenoic”, iar cand vorbim de DHA ne referim la acidul docosahexaenoic. Se observa asadar ca este mai simplu de folosit denumirile prescurtate, ceea ce vom face si noi in continuare, cand ne vom referi la acesti compusi. Mai trebuie adaugat ca din familia acizilor grasi Omega-3 mai face parte si acidul alfa-linoleic, pe care il vei gasi adesea mentionat ca ALA.

    Ce sunt EPA si DHA

    Dupa cum am aratat mai devreme, EPA si DHA sunt doi acizi grasi din familia Omega-3 – una din cele mai cunoscute categorii de grasimi sanatoase de care organismul are nevoie. In cazul de fata vorbim de grasimi nesaturate, care constituie nutrienti esentiali pentru organism.

    Aceasta inseamna ca EPA si DHA sunt substante de care organismul are nevoie pentru a putea functiona normal insa nu si le poate produce, asa ca trebuie sa-i fie furnizate din surse externe. Alimentele care contin grasimi nesaturate sunt cea mai buna sursa de EPA si DHA, insa acesti nutrienti mai pot proveni si din suplimente alimentare.

    Care sunt rolurile si beneficiile pentru sanatate

    Desi fac parte din aceeasi categorie de grasimi nesaturate si au proprietati asemanatoare, celor doi acizi grasi le revin roluri diferite in organism, iar prin prisma acestea aduc o serie de beneficii pe care le vom prezenta in continuare.

    Rolurile si beneficiile EPA

    EPA se remarca in mod special datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, prin care controleaza procesele inflamatoare din corp. Mai exact, EPA previne aparitia inflamatiei cronice care poate genera anumite afectiuni, iar in cazul in care aceste afectiuni deja exista, reduce inflamatia si amelioreaza simptomele. Prin acest rol, un aport optim de EPA este benefic in cazul persoanelor cu diferite forme de artrita sau boli autoimune,

    Un alt rol important pe care il are EPA consta in reglarea tensiunii arteriale si mentinerea acesteia in limitele optime. In acest fel, contribuie la prevenirea hipertensiunii arteriale si a altor boli cardiovasculare pe care aceasta le poate genera. De asemenea, contribuie la protejarea sanatatii cardiovasculare si prin reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange si aparitie a trombozelor.

    EPA este implicata si in controlul secretiei de serotonina – acel neurotransmitator care influenteaza starea de spirit. Prin acest rol, EPA contribuie prevenirea unor afectiuni psihice precum depresia si anxietatea. In acelasi timp, prin controlul secretiei de neurotransmitatori, imbunatateste capacitatea de memorare si invatare, precum si capacitatea de concentrare.

    Rolurile si beneficiile DHA

    DHA este una din componentele membranelor celulare din creier, contribuind la formarea si dezvoltarea acestui organ inca din viata intrauterina. Joaca un rol esential si in dezvoltarea capacitatilor cognitive in primii ani de viata, totodata fiind implicat in transmiterea semnalelor nervoase spre si dinspre creier.

    Acelasi acid gras intra si in compozitia retinei, avand un rol important in dezvoltarea acuitatii vizuale in primii ani de viata, pentru ca ulterior sa contribuie la prevenirea degenerescentei maculare.

    Ca parte componenta a celulelor din creier, DHA creste rezistenta acestora in fata stresului oxidativ si a altor factori care le pot afecta functionalitatea. De asemenea, stimuleaza procesul de regenerare celulara, prevenind reducerea numarului de celule nervoase din creier odata cu inaintarea in varsta, iar in acest mod diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni precum boala Alzheimer sau Parkinson.

    Un aport optim de DHA in perioada sarcinii reduce riscul de nastere prematura prin faptul ca acest acid gras imbunatateste functiile placentare si totodata protejeaza celulele din uter de daunele produse de stresul oxidativ, care pot declansa travaliul mai devreme.

    Mai trebuie spus ca DHA intra in compozitia colesterolului HDL, numit „colesterol bun”, intrucat curata sangele de celalalt tip de colesterol considerat rau, pentru ca se depune pe interiorul vaselor sanguine determinand astfel aparitia tensiunii arteriale si crescand riscul producerii unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. Asadar, DHA contribuie si la reducerea nivelului de colesterol rau, protejand astfel sanatatea inimii si a sistemului circulator.

    Roluri si beneficii comune ale EPA si DHA

    Despre EPA si DHA se mai poate spune ca intaresc sistemul imunitar prin faptul ca   imbunatatesc si stimuleaza functiile celulelor imune, facandu-le mai eficiente. Totodata, prin efectul antioxidant actioneaza impotriva radicalilor liberi care genereaza stresul oxidativ, suplinind astfel intr-o anumita masura functiile sistemului imunitar si dandu-i posibilitatea sa aloce mai multe resurse pentru protectia impotriva agentilor patogeni.

    Tot datorita efectului antioxidant, protejeaza pielea impotriva actiunii razelor ultraviolete si a radicalilor liberi din organism, mentinandu-i elasticitatea netezimea si stralucirea. Mai precis, EPA si DHA contribuie la prevenirea imbatranirii premature a pielii.

      Cele mai bune surse de EPA si DHA

      Asa cum spuneam, principala sursa de acizi grasi Omega-3 de care organismul are nevoie o constituie alimentatia. La acest capitol, pestele gras este de departe cea mai bogata sursa de EPA si DHA. Ne referim la somon, macrou, hering, scrumbie – specii a caror grasime abunda de acizi grasi Omega-3. De asemenea, si alte specii de pesti contin in cantitati ceva mai mici EPA si DHA, constituind o alta sursa demna le luat in considerare.

      Algele marine contin la randul lor acizi grasi Omega-3, care constituie si sursa grasimilor sanatoase din carnea de peste. Lista alimentelor poate fi completata cu semintele de in si cele de chia, precum si cu diferite tipuri de nuci.

      Mai exista si varianta suplimentelor alimentare pe baza de acizi grasi Omega-3, iar din aceasta categorie, cel mai cunoscut este uleiul de peste, disponibil in forma lichida dar si sub forma de capsule. Uleiul de somon salbatic sau uleiul din ficat de cod sun doar cateva exemple din aceasta categorie de suplimente.

      De asemenea, exista si suplimente alimentare pe baza de extras din alge marine, care pot fi administrate in completarea unei diete cu un aport mai scazut de acizi grasi Omega-3.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: