In perceptia generala, colesterolul este vazut ca fiind ceva nociv pentru organism, constituind una dintre cauzele generatoare ale bolilor cardiovasculare. Mai putin cunoscut este faptul ca de fapt exista doua tipuri de colesterol- HDL (lipoproteine de inalta densitate) si LDL (lipoproteine cu densitate joasa) – si numai unul dintre ele este nociv, iar aceasta numai daca este prezent in exces in organism. Celalalt tip de colesterol este benefic si chiar este supranumit „colesterol bun” (HDL), spre deosebire de celalalt caruia i-a fost atribuita denumirea de „colesterol rau” (LDL).
In materialul de fata ne-am propus sa vorbim despre acest colesterol bun, care poarta denumirea de colesterol HDL si are un rol important in reglarea nivelului celuilalt tip de colesterol numit LDL, caruia ii revine rolul negativ in organism.
Un nivel de colesterol HDL scazut poate duce la probleme de sanatate pentru ca predispune la cresterea nivelului celuilalt tip de colesterol – LDL- care ar trebui sa fie cel mentinut la valori scazute.
Mai multe detalii despre rolul HDL colesterolului, despre valorile optime si despre modul in care acestea pot fi mentinute gasesti in randurile ce urmeaza.
Ce este HDL colesterolul
Cele trei majuscule din denumirea HDL colesterolului reprezinta un acronim pentru High Density Lipoprotein, ceea ce in traducere inseamna „lipoproteine cu densitate ridicata”. De cealalta parte, traducerea pentru LDL colesterol este „lipoproteine cu densitate scazuta” (Low Density Lipoprotein).
Daca te intrebi ce sunt acelea lipopeoteine, raspunsul este destul de simplu de intuit, fiind vorba de molecule formate dintr-o combinatie de lipide (grasimi) si proteine.
Asadar, cand vorbim de colesterol ne referim la particule de grasime prezente in sange care pot fi de mai multe feluri, insa cele care ne intereseaza in mod special sunt cele de tip HDL. Moleculele de HDL colesterol contin o cantitate mai mare de proteine si mai putine lipide, de aici si densitatea ridicata la care face referire denumirea lor. Facand o deductie simpla, reiese ca moleculele de colesterol LDL au o densitate mai scazuta de proteine, fiind formate preponderent din grasime. Acest continut ridicat de grasime le-a atras denumirea de „colesterol rau”, dat fiind faptul ca se depun pe interiorul vaselor de sange, formand placi care ingusteaza aceste vase si le fac mai rigide, ceea ce duce la aparitia hipertensiunii arteriale si a tuturor riscurilor asociate.
De ce este periculos sa ai colesterolul HDL scazut
In cantitati normale, colesterolul LDL nu isi justifica denumirea de colesterol rau, avand chiar un rol indispensabil – acela de a transporta de la ficat catre celule lipidele necesare bunei functionari a acestora. Problema apare cand nivelul sau din sange depaseste limitele normale, pentru ca excesul incepe sa se depuna in vasele sanguine.
Aici intervine HDL colesterolul si isi pune in valoare rolul benefic ce consta in curatarea sangelui de moleculele de colesterol rau, pe care le transporta inapoi catre ficat pentru a fi descompuse si apoi eliminate din organism. Asadar, HDL colesterolul actioneaza pentru a preveni depunea colesterolului rau pe interiorul vaselor de sange, mentinand astfel tensiunea arteriala la valorile sale normale. Se poate spune astfel ca HDL colesterolul are un rol decisiv in prevenirea hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare, dat fiind faptul ca marea lor majoritate sunt cauzate de o tensiune crescuta.
Pentru a-si indeplini acest rol important, HDL colesterolul trebuie mentinut la un anumit nivel in sange, a carui valoare optima in cazul adultilor este de 60 mg/dL (miligrame pe decilitru). Se poate vorbi de un nivel de colesterol HDL scazut daca valoarea acestuia coboara sub 50 mg/dl in cazul femeilor si sub 40 mg/dL in cazul barbatilor. In astfel de situatii creste riscul aparitiei unor afectiuni cardiovasculare si evenimente cardiace avand la baza depunerea placilor de colesterol in interiorul vaselor de sange.
Care sunt cauzele colesterolului HDL scazut
Exista mai multe cauze care pot duce la scaderea nivelului de HDL colesterol, cele mai multe dintre ele tinand de stilul de viata al fiecaruia. Cel mai adesea, nivelul de colesterol HDL scazut apare pe fondul unei alimentatii sarace in produse vegetale si acizi grasi Omega-3. Daca acestea sunt inlocuite cu alimente grase, dulciuri si alte produse cu un continut caloric ridicat, exista si un risc mai mare de scadere a nivelului de HDL colesterol, direct proportional cu numarul kilogramelor acumulate in plus.
Un alt factor care influenteaza negativ nivelul de HDL colesterol este sedentarismul, care favorizeaza cresterea in greutate si totodata afecteaza metabolismul. Diabetul care apare adesea pe fondul alimentatiei nesanatoase si al sedentarismului, constituie o alta cauza ce duce la un nivel de colesterol HDL scazut, daca nu este depistat si tratat la timp.
Fumatul afecteaza la randul sau nivelul de HDL colesterol prin intermediul substantelor chimice pe care le introduce in organism, in timp ce alcoolul in exces afecteaza ficatul, care produce atat colesterolul bun cat si pe cel rau.
Alte cauze ale nivelului de colesterol HDL scazut sunt anumite mutatii genetice care pot fi mostenite si ereditar, unele afectiuni cronice – in special cele hepatice – tratamentele cu anumite categorii de medicamente, precum si procesele degenerative firesti ce apar odata cu inaintarea in varsta.
Cum sa aduci la valoarea optima colesterolul HDL scazut
Remediile pentru colesterolul HDL scazut sunt in mare parte aceleasi recomandate pentru reducerea nivelului de colesterol rau, lucru explicabil avand in vedere legatura dintre cele doua tipuri, pe care am explicat-o putin mai devreme.
Cea mai importanta este schimbarea stilului de viata, dat fiind ca de aici isi au originile problemele de sanatate cauzate de colesterol. Astfel, se impune adoptarea unei diete bazate in special pe fructe si legume, cereale integrale, peste, fructe de mare, leguminoase, nuci si seminte. Toate acestea au un aport caloric redus si contin in schimb substante nutritive benefice pentru organism. Se recomanda in special consumul de peste gras precum somonul, macroul, sardinele sau scrumbia, datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega-3, care sunt grasimi sanatoase ce contribuie la cresterea nivelului de HDL colesterol si totodata la reducerea colesterolului rau. O alta sursa buna de acizi grasi sanatosi o constituie uleiul de masline precum si nucile si semintele.
Pe de alta parte, se recomanda evitarea mancarurilor care contin grasime de origine animala, a prajelilor, produselor de la fast-food, dulciurilor cu zahar adaugat, semipreparatelor congelate si a alimentelor procesate industrial. Grasimile de origine animala sunt grasimi saturate, care determina cresterea nivelului de colesterol rau si nu au un aport semnificativ in producerea de HDL colesterol. Acelasi lucru se poate spune si despre grasimile trans, rezultate in urma procesului de prajire in uleiuri vegetale. Celelalte alimente enumerate contribuie la acumularea de kilograme in plus, ceea ce duce la scaderea nivelului de HDL colesterol.
In acelasi timp, mai multa miscare te ajuta sa scapi mai usor de kilogramele deja acumulate plus, iti imbunatateste circulatia si totodata favorizeaza procesele metabolice de producere a colesterolului bun.
Renuntarea la fumat este un alt sfat pe care orice medic il adreseaza unui pacient cu un nivel de colesterol HDL scazut, aceeasi recomandare fiind valabila si in cazul celor care consuma alcool in mod frecvent. Poti sa apelezi si la suplimentele pe baza de acizi grasi Omega-3 sau de vitamina B3 – un alt nutrient care contribuie la cresterea nivelului de HDL colesterol. In acest caz este recomandat sa stai mai intai de vorba cu un medic, care este singurul in masura sa iti spuna daca o astfel de varianta este una oportuna si totodata sa isi faca recomandari in privinta administrarii de astfel de suplimente.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: