fbpx

Suferi de insomnie? Tine insomnia sub control prin alimentatie si alte remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

De-a lungul anilor s-a dovedit ca in sezonul cald insomniile sunt tot mai prezente. Stilul de viata, stresul si temperaturile ridicate sunt principalele cauze al instalarii insomniei in vietile noastre. Insomnia este o tulburarea a somnului, mai exact, apare atunci cand noaptea, in timpul programului de odihna, nu putem adormi. Acest lucru se poate intampla frecvent sau ocazional.

Insa de ce este atat de important somnul odihnitor? Instalarea insomniei pe termen lung cauzeaza somnolenta pe timpul zilei, lucru care scade energia, randamentul, da iritabilitate, anxietate si, pe termen lung, poate da depresie. In situatia insomniilor recurente, netrate la timp, scade nivelul de concentrare, crescand astfel riscul de accident de masina, in cazul soferilor, sau de invatare, in cazul elevilor si al studentilor.

Asa cum spuneam, insomnia poate fi de scurta durata (acuta) sau de lunga durata (cronica), in functie de cauzele care o determina. In acest articol am punctat toate cauzele care stau la baza insomniei, dar si remediul necesar pentru a o combate. Citeste in continuare ca sa afli mai multe informatii despre insomnie. 

Insomnia – ce este si ce cauze are?

Potrivit celor mai recente studii, peste 50% dintre romani dorm mai putin de 7 ore pe noapte si peste 75% sufera de epuizare. Fiind una dintre cele mai raspandite afectiuni ale lumii moderne, insomnia poate fi cauza aparitiei bolilor sistemului cardiovascular, dar si ale sistemului neurologic, scade puterea de concentrare si, atentie, poate creste riscul de obezitate.

Principalele cauze ale insomniei (ale somnului insuficient si neodihnitor) sunt :

  • Existenta unor boli – acestea pot perturba calitatea somnului din cauza simptomatologiei, precum tusea sau rinoreea, dar si a afectiunilor cronice sau fizice, precum: problemele musculare sau articulare, incontinenta urinara, boala Alzheimer, sindromul picioarelor nelinistite, depresia, tulburarea bipolara, schizofrenia etc.;
  • A administrarii unor tratamente medicamentoase sau a unor substante ce dau energie, precum cafeina;
  • Stresul continuu da senzatia de neliniste;
  • Sforaitul puternic al partenerului sau chiar apneea proprie;
  • Temperaturile extreme – daca temperatura din incapera este prea ridicata sau prea scazuta;
  • In cazul femeilor, la schimbarile hormonale aparute in timpul ciclului menstrual;
  • In cazul persoanelor care nu au o rutina a somnului si un stil de viata sanatos.

Ce remedii exista pentru insomnie?

Alimentatia si beneficiile ei in tratarea insomniei

Potrivit cercetatorilor, recomandarile nutriționale cele mai indicate pentru combaterea insomniei si pentru un somn odihnitor, de cel putin 7 ore pe noapte, sunt:

  • ceaiul de sunatoare, ceaiul de levantica, ceaiul de valeriana, ceaiul de musetel;
  • carnea de curcan, carnea de pui, carnea de pasare, in general;
  • ouale posate sau fierte;
  • crevetii, pestele gras, codul, halibutul;
  • laptele, iaurtul si branza cu continut scazut de grasimi;
  • nucile si semintele;
  • salata verde, varza kale, salata din Frunze de valeriana;
  • bananele;
  • faina de ovaz.

    Alte remedii pentru insomnii

    Nu doar alimentatia poate ajuta in cazul insomniei, ci si sportul si stilul de viata sanatos. Eliminarea sau reducerea nivelului de stres, de exemplu, ne poate ajuta sa avem un somn odihnitor. Exercitiile fizice zilnice ne ajuta sa ne consumam din energie si astfel sa dormim mai bine pe timpul noptii. Alte remedii pentru un somn odihnitor:

    ·        cititul inainte de culcare

    ·        eliminarea luminii albastre cu cel putin jumatate de ora inainte de culcare

    ·        mancatul cinei cu 3 ore inainte de culcare

    ·        consumare unei cani cu lapte sau a unui ceai, din cele mentionate anterior, inainte de culcare

    ·        evitarea consumului de cafea, energizant, ceai negru, bauturi carbogazoase, dupa ora 17:00

    ·        respectarea unui program de somn, intre 7 si 8 ore pe noapte: 23:00 – 07:00

    ·        administrarea unor suplimente pe baza de melatonina, hormonul somnului, precum SomnControl de la Naturalis

    SomnControl este un supliment alimentar pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac-californian si vitamina B6 recomandat persoanelor care au dificultati in a adormi, in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.

    Combaterea insomniei printr-un somn suficient si odihnitor este foarte important pentru sanatatea mentala, dar si pentru cea fizica. Cele 7 ore de somn pe noapte nu doar ca ne cresc vizibil calitatea vietii, ci si randamentul de peste zi. Insomniile pot fi cauze ale scaderii performantelor la serviciu, creeaza anxietate, atacuri de panica si chiar depresie.

    Ce este melatonina si cum ajuta aceasta in caz de insomnie

    Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, fiind direct implicat in reglarea ritmului circadian. Avand acest rol, melatonina si-a primit denumirea si de “hormonul intunericului” sau de “hormonul somnului”.  Melatonina este derivata din serotonina, cunoscutul “hormon al fericirii”, iar, la randul ei, serotonina este derivata din triptofan, un aminoacid esential.

    Pe timpul zilei, nivelul de melatonina scade, iar pe timpul noptii, aceasta creste. Asadar, cand apare un mic deficit de melatonina, scade si calitatea somnului din timpul noptii. Drept urmare, pentru a combate starea de insomnie, acest nivel de melatonina trebuie sustinut prin administrarea anumitor suplimente ce contin acest hormon. Altfel spus, acesta contribuie la reducerea timpului necesar pentru a adormi si la atenuarea tulburarilor de somn.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: