fbpx

Tusea si sezonul rece: remedii si strategii pentru prevenire

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Nu mai e nevoie sa precizam faptul ca infectiile respiratori sunt „in floare” pe parcursul sezonului rece, pe fondul intensificarii circulatiei virusurilor care le provoaca si a scaderii imunitatii ca urmare a schimbarii valorilor de temperatura. Tusea este un simptom caracteristic pentru toate tipurile de afectiuni respiratorii, asa ca a deveni un lucru obisnuit ca in sezonul rece sa se tuseasca mai mult decat in restul anului.

Cu toate ca are rolul sau benefic – despre care vom vorbi imediat – tusea este deranjanta, provocand disconfort si afectand de multe ori calitatea somnului. Din acest motiv remediile pentru tuse devin foarte cautate inca de la debutul sezonului rece, ceea ce ne-a inspirat si pe noi in alegerea temei acestui articol. Pe parcursul sau vei putea afla din ce cauza apare tusea, de cate tipuri poate fi aceasta, care sunt cele mai eficiente remedii pentru tuse si, nu in ultimul rand, cum o poti preveni.

De ce tusim in sezonul rece

Asa cum spuneam, tusea este un simptom comun pentru toate afectiunile respiratorii specifice sezonului rece, cauzate indeosebi de infectii cu o gama variata de virusuri rezistente la temperaturi scazute si care se inmultesc in aceasta perioada. Faptul ca persoanele cu astfel de afectiuni tusesc este benefic, intrucat tusea constituie un reflex natural al organismului, care se declanseaza atunci cand in caile respiratorii se elibereaza secretii sau patrund substante ori corpuri straine. Scopul tusei este acela de a impinge in afara si a elimina acele substante sau corpuri straine pentru a impiedica patrunderea acestora in plamani.

    Despre ce substante sau corpuri straine e vorba in acest context?”, te vei intreba pe buna dreptate, iar raspunsul este foarte simplu: atunci cand agentii patogeni patrund in caile respiratorii, determina reactii inflamatoare si secretia de mucus, care are tot rolul de a-i impiedica sa patrunda pana in plamani. Atat inflamatia, cat si secretia abundenta de mucus obstructioneaza intr-o anumita masura caile respiratorii iar atunci organismul reactioneaza prin tuse, cu scopul de a le decongestiona. In acelasi timp, tusea are si rolul de a impiedica raspandirea infectiilor respiratorii, prin expulzarea spre exterior a particulelor virale sau bacteriene.

    Tipuri de tuse

    Tusea se clasifica  in functie de doua criterii, mai exact in functie de modul de manifestare si de durata. Primul criteriu este in stransa legatura si cu cauzele tusei, iar in functie de acesta exista trei tipuri distincte, dupa cum urmeaza:

    • Tusea seaca – i se mai spune si tuse uscata sau tuse neproductiva datorita faptului ca nu este insotita de eliminarea de secretii. Este provocata de iritarea sau inflamarea cailor respiratorii superioare.
    • Tusea productiva – este o tuse umeda, in sensul ca este insotita de expectorarea de mucus, care se acumuleaza in exces la nivelul traheei, bronhiilor si plamanilor.
    • Tusea convulsiva – este cunoscuta si sub denumirea de tuse magareasca si se datoreaza unei infectii date de bacteria Bordetella pertussis. Caracteristica sa distinctiva este zgomotul suierator care insoteste episoadele de tuse.

    In ceea ce priveste durata, putem vorbi de alte trei tipuri de tuse, conform descrierii de mai jos:

    • Tusea acuta – poate avea  o durata de cel mult 3 saptamani.
    • Tusea subacuta – perioada de manifestare este cuprinsa intre 3 si 8 saptamani.
    • Tusea cronica – este acea tuse care se manifesta pe o perioada mai lunga de 8 saptamani si de obicei este asociata unor probleme mai serioase decat o simpla raceala sau o gripa de sezon.

      Remedii pentru tuse

      Fiind vorba de un reflex natural al organismului determinat de inflamarea cailor respiratorii sau acumularea de mucus, scopul remediilor pentru tuse este acela de a elimina factorii declansatori. Remediile pentru tuse pot fi sub forma unor produse farmaceutice, insa exista si o serie de alternative naturiste.

      In farmacii poti gasi trei tipuri remedii impotriva tusei care se aleg in functie de tipul acesteia. Astfel, impotriva tusei seci sunt recomandate antitusivele, care calmeaza temporar tusea, atenuand disconfortul pe care aceasta il genereaza. Expectorantele faciliteaza eliminarea mucusului din caile respiratorii, fiind eficiente in cazul tusei productive, in timp ce mucoliticele fluidifica mucusul astfel incat acesta sa nu se mai acumuleze, declansand tusea.

      In continuare, iata si cateva remedii naturiste eficiente impotriva tusei:

      Mierea de albine

      Mierea calmeaza durerea in gat si reduce iritatia provocata de episoadele frecvente de tuse. Totodata, are si proprietati antiinflamatoare, ceea ce o face un remediu eficient in cazul tusei seci. Nu trebuie sa uitam nici rolul important pe care mierea de albine il are in sustinerea imunitatii, ajutand astfel organismul sa anihileze agentii patogeni care au provocat infectia respiratorie.

      Siropul de ridiche neagra

      Siropul de ridiche neagra este eficient in egala masura impotriva tusei seci si a tusei productive. Se poate prepara foarte usor taind o ridiche neagra in doua si scobind fiecare jumatate cu o lingura. In fiecare scobitura de pun 2-3 lingurite de miere si se lasa la macerat cel putin 12 ore. Se iau apoi 3-5 lingurite de suc pe zi, dupa fiecare masa.

        Hreanul

        Hreanul este cunoscut pentru proprietatile sale expectorante, precum si pentru proprietatile antimicrobiene datorate continutului ridicat de vitamine. Intrucat este prea iute pentru a fi consumat simplu, se rade si se combina cu sfecla rosie sau cu miere, iar efectele benefice nu vor intarzia sa se faca simtite.

        Ghimbirul

        Vorbim o alta planta radacinoasa cu puternice proprietati antimicrobiene carora li se adauga efectul antiinflamator si cel antioxidant. Ca remediu pentru tuse, este de preferat sa se consume in stare proaspata, fie ras si amestecat cu miere sau scortisoara, fie taiat rondele si preparat sub forma de ceai.

        Apa cu sare

        Saramura este o solutie eficienta impotriva microbilor care provoaca infectiile respiratorii si totodata are efect calmant asupra iritatiilor si inflamatiilor care declanseaza tusea. De aceea este folosita in mod frecvent pentru gargara, precum si pentru irigarea nazala, in scopul decongestionarii cailor respiratorii.

        Inhalatiile cu aburi

        Aburul fierbinte inhalat fluidifica mucusul acumulat si curata caile respiratorii, ameliorand astfel tusea productiva. Poti face inhalatii cu aburi tinand capul deasupra unui vas cu apa fierbinte si acoperindu-l cu un prosop, insa o metoda mult mai relaxanta este o baie sau un dus fierbinte.

        Cu sa previi episoadele de tuse

        Pentru ca tusea in sezonul rece este asociata in majoritatea cauzelor cu afectiunile respiratorii, cel mai important lucru este sa eviti sa te imbolnavesti. Asadar, strategiile de prevenire a tusei sunt similare cu cele aplicabile in cazul racelii, gripei si altor boli din aceeasi categorie si nu strica sa le reamintim.

        Evitarea temperaturilor scazute

        Aerul rece este una din cauzele principale de imbolnavire in sezonul rece, chiar daca imbracamintea de iarna te protejeaza de temperaturile scazute. Acest aer rece patrunde in organism prin respiratie si determina o slabire a sistemului imunitar, care este sensibil la schimbarile de temperatura. Astfel, in cazul unei expuneri prelungite, aerul rece aspirat in mod constant in caile respiratori scade rezistenta organismului la agentii patogeni, favorizand astfel imbolnavirea.

        Respectarea regulilor de igiena

        In sezonul rece, in mediul exterior exista o incarcatura virala mai mare, ceea ce duce la cresterea riscului de infectare. Suprafetele comune utilizate de mai multe persoane devin adevarate surse de contaminare iar din acest motiv trebuie sa te speli pe maini ori de cate ori intri in contact cu astfel de suprafete. Bineinteles, nu intotdeauna te poti spala imediat pe maini asa ca pana sa o poti face, evita sa iti atingi nasul si gura. Raman valabile si celelalte reguli privind spalarea mainilor dupa utilizarea toaletei, atunci cand te intorci din oras si inainte de a manca.

        Evitarea aglomeratiei

        Virusurile respiratorii se transmit pe cale aeriana, prin particulele de saliva si secretii nazale provenite de la persoanele deja infectate. In conditiile unei circulatii intense a acestor virusuri, zonele aglomerate devin spatii cu un risc mare de imbolnavire in sezonul rece si de aceea trebuie evitate mai ales de persoanele cu boli cronice sau cu o imunitate slabita.

        Intarirea imunitatii

        In perioada sezonului rece este foarte important sa pui accent pe alimentele care contin vitamine si minerale intrucat acesti nutrienti intaresc sistemul imunitar.

        Vitaminele A, C, D si E sunt esentiale in acest scop, pentru ca stimuleaza productia de celule imunitare si totodata au efect antioxidant, neutralizand radicalii liberi ce pot slabi la randul lor sistemul imunitar. Vitaminele A, C si E se gasesc din belsug in fructe, legume, nuci si seminte, in timp ce vitamina D este sintetizata de organism sub actiunea razelor solare. Asadar, este recomandat sa iesi din casa in zilele mai insorite pentru ca si acest lucru te ajuta sa-ti intaresti imunitatea.

        Vaccinarea antigripala

        Vaccinarea este cea mai eficienta masura de prevenire a gripei sezoniere si totodata cea mai sigura cale de a evita tusea impreuna cu toate celelalte simptome neplacute care sunt caracteristice unei astfel de afectiuni. Este nevoie de aproximativ doua saptamani ca vaccinul sa isi faca efectul, de aceea este recomandat sa ti-l administrezi in prima jumatate a lunii octombrie, inaintea debutului sezonului rece.

        Mai trebuie precizat ca personale peste 65 de ani si cele care sufera de boli cronice ar trebui sa se vaccineze antigripal in fiecare sezon, dat fiind ca o astfel de afectiune le-ar putea agrava starea de sanatate care este deja una precara. In categoriile de risc se mai incadreaza femeile insarcinate, copiii intre 6 luni si 5 ani, precum si persoanele internate in centrele de asistenta sociala, impreuna cu personalul care deserveste aceste centre.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: