fbpx

Valori tensiune normala. Tensiune mare – cauze si recomandari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tensiunea arteriala este presiunea pe care sangele din sistemul circulator o exercita asupra peretilor vaselor sanguine si constituie un indicator esential al starii de sanatate cardiovasculara. Tensiunea normala trebuie sa se incadreze intre anumite valori care ar trebui sa fie monitorizate in mod regulat, mai ales in cazul varstnicilor si al persoanelor ce prezinta un risc sporit de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.

Orice depasire a acestor valori constituie un motiv de ingrijorare, intrucat tensiunea mare inregistrata constant indica prezenta hipertensiunii arteriale – afectiune asimptomatica ce sta la baza majoritatii bolilor cardiovasculare ce pot aparea daca presiunea sangelui nu este readusa in limitele normale.

In cele ce urmeaza iti vom dezvalui care sunt aceste limite caracteristice unei tensiuni normale, precum si care sunt cauzele ce genereaza o tensiune mare. Nu in ultimul rand, iti vom face si cateva recomandari in ceea ce priveste prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.

Ce reprezinta tensiunea arteriala

Termenul de tensiune arteriala, este folosit pentru a denumi presiunea cu care sangele impinge in peretii arterelor, adica al vaselor care il transporta de la inima catre celulele din tesuturi. Inima pompeaza sangele in artere prin contractii repetate ale muschiului cardiac urmate de perioade scurte de relaxare. Contractia inimii se numeste sistola si relaxarea ce survine acesteia se numeste diastola, iar valorile tensiunii arteriale se refera la presiunea pe care sangele o exercita in timpul acestor doua cicluri.

Astfel, tensiunea arteriala include doua valori, respectiv tensiunea sistolica si cea diastolica. Aceste doua valori sunt  exprimate in unitatea de masura a presiunii, mai precis in milimetri de coloana de mercur (mmHg).

Care sunt valorile tensiunii normale

Valorile care definesc o tensiune normala difera in functie de varsta, considerand-se firesc ca acestea sa fie usor mai scazute in cazul copiilor si adolescentilor si mai mari in cazul adultilor si varstnicilor. Aceste valori se masoara foarte usor cu ajutorul unui dispozitiv medical numit tensiometru, care poate fi manual sau digital.