fbpx

Hesperidina si diosmina, aliatii sistemului venos

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Doi compusi vegetali cu proprietati antioxidante – bioflavonoidele cunoscute sub numele de hesperidina si diosmina au un rol extrem de important in a proteja organismul de inflamatii si molecule instabile, ce mai poarta si denumirea de radicali liberi. Exista, insa, cercetari care sugereaza ca administrarea lor va ajuta atat in tratarea si prevenirea problemelor cu hemoroizii. De asemenea, au efecte benefice si in cazul afectiunilor cauzate de o circulatie sagvina deficitara.

Flavonoidele – cunoscute si ca bioflavonoide – se regasesc, in mod natural, in multe plante si au potentialul de a preveni si trata o varietate de afectiuni. Sunt substantele vegetale care dau culoare si ofera proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Exista o varietate de flavonoide, iar despre unele dintre cele mai puternice detaliem chiar in urmatoarele randuri.

Hesperidina si diosmina – informatii generale

Atat hesperidina, cat si diosmina se vor regasi natural in citrice precum lamai, portocale sau grepfrut, dar si in unele leguminoase. Singure sau in combinatie, cele doua bioflavonoide sunt utilizate cel mai frecvent pentru a ameliora unele afectiuni ale vaselor de sange, cum ar fi hemoroizi, vene varicoase si circulatie deficitara.

Persoanele care se confrunta sau risca sa dezvolte sindromul picioarelor grele au acum un nou aliat: este vorba de Naturalis Diolex comprimate. Prin compozitia sa speciala, acest supliment alimentar creste tonusul vascular si imbunatateste circulatia venoasa deficitara, ameliorand disconfortul cauzat de varice, dar si de hemoroizi. Iar diosmina si hesperidina din compozitie, extrase din coaja citricelor, actioneaza sinergic, avand efecte venotonice si venoprotectoare. Calitatile conferite de aceste extracte standardizate au facut obiectul a numeroase studii clinice, care au indicat eficienta in afectiuni venoase cornice, fragilitate capilara si hemoroizi.

    Despre istoricul hesperidinei – „hesperidium”, cum de altfel sunt denumite citricele in limba latina, se stie ca fost izolata, pentru prima data, in anul 1828, din stratul alb din interiorul citricelor – cunoscut drept mezocarp. Iar cea mai bogata sura in hesperidina o reprezinta portocalele.

    Cat despre istoria diosminei, se stie ca a fost extrasa pentru prima data din smochin, in anul 1925. Insa, incepe sa fie folosita abia din anul 1969, pe post de terapie naturala in tratarea unor afectiuni precum hemoroizii, varicele, insuficienta venoasa, ulcerele picioarelor.

    Iar in tot acest timp, despre efectele diosminei s-a aflat ca poate ajuta la reducerea inflamatiei, dar si la restabilirea fluxului sangvin la niveluri normale cand vine vorba de persoane care sufera din cauza insuficientei venoase.

    Cum ajuta hesperidina si diosmina sistemul venos

    Insuficienta venoasa cronica, care poate fi ameliorata prin hesperidina si diosmina, apare in momentul cand sangele nu mai poate circula prin venele picioarelor in drumul spre inima. Iar asta se intampla cand valvele din vene care asigura circulatia sangelui nu mai functioneaza bine. Asa se face ca sangele ajunge sa stagneze si apar simptome precum:

    – picioare sau glezne umflate
    – senzatie de “picioare grele”, ce se resimte la nivelul gambelor
    – dureri de picioare, inclusiv in mers
    – mancarimi
    – pete maro in zona gleznelor
    – varice
    – ulcere la nivelul picioarelor
    – crampe musculare

    Ca si in cazul altor flavonoide – spre exemplu rutina, principalul rol al hesperidinei este unul cu efect biochimic: pot reduce permeabilitatea capilarelor. Tot prin intermediul studiilor vom afla ca acest compus vegetal va ajuta organismul si in protejarea celulelor in fata deteriorarii oxidative, ce poate avea ca efect aparitia mai multor afectiuni.

    Un alt potential notabil in cazul hesperidinei este ca are proprietati ce reusesc sa reduca ateroscleroza, o afectiune frecvent luata in considerare ca problema cardiaca, desi poate afecta arterele oriunde in organism. Aceasta problema de sanatate presupune intarirea arterelor din pricina formarii de placi, fapt ce conduce la riscul de a suferi atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

    De asemenea, despre hesperidina si diosmina se mai stie ca au o actiune protectoare asupra sistemului cardiovascular printr-un efect de scadere a lipidelor, dar si de captare a radicalilor liberi, fiind vorba tot despre o actiune antioxidanta.

    Asa cum am amintit si mai sus, unele cercetari sugereaza ca administrarea de hesperidina si diosmina amelioreaza simptomele si in caz de hemoroizi. Mai mult de atat, aceste flavonoide previn si recurenta hemoroizilor dupa ce s-au vindecat.

    Cat despre cazurile de ulcere venoase mici la picioare – numite si ulcere varicoase sau ulcere de staza, administrarea pe cale orala a unui produs care are in compozitie hesperidina si / sau diosmina, pentru o perioada mai indelungata – de cateva luni, ar urma sa grabeasca vindecarea, mai ales cand e utilizat impreuna cu un pansament compresiv.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: