fbpx

Remedii pe baza de arnica

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Arnica este un gen de plante medicinale din familia Asteraceae, oridinul Asterales, ce poarta denumirea stiintifica de Arnica montana. Planta mai are o multitudine de denumiri populare, precum: podbal de munte, carul padurilor, cujda, ciuda, iarba soarelui, carul zanelor si roit. Aceasta are flori galbene aurii, ce cresc in regiunile de munte.

Din florile acestei plante, flores arnicae, se prepara un ceai care se foloseste pentru infectiile tractului respirator, de exemplu, pentru formele usoare de laringita. Insa, din aceasta floare de arnica, se pot face numeroase preparate naturiste, in special creme si unguente. Produsele acestea sunt benefice in mai multe probleme de sanatate, printre care: durerile musculare, inflamatiile si vanataile, precum si durerile articulare.

Datorita proprietatilor sale calmante, florile de arnica au inceput sa fie utilizate inca din secolul al VI-lea, in America de Nord, Germania si Rusia. Ele conțin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substante colorante de natura carotinoidica. Din acestea, se poate prepara o tinctura care se utilizeaza ca pansament antiseptic si cicatrizant al ranilor.

Amestecata cu acetat de plumb (apa de plumb), tinctura de arnica are proprietatea de a decongestiona umflaturile si loviturile; se fac comprese cu arnica ce se aplica ulterior pe locurile umflate sau lovite. Tinctura de arnica se poate folosi si intern, ca stimulent nervin, dar numai cu avizul medicului. Intern, aceasta poate provoca gastroenterite, poate creste tensiunea arteriala, iar in cantități prea mari, poate paraliza centrii nervosi.

Arnica montana – informatii generale si remedii

Arnica montana este o planta perena, care creste cu precadere in regiunile montane ale Europei Centrale, la peste 800 m altitudine, dar nu mai mult de 2.500 m. Florile, asemanatoare margaretelor (4 – 6 cm), infloresc vara pe tulpini lungi (10 – 40 cm) si cu puf si se culeg in perioada iunie – iulie. Fiind o floare estivala, arnica se poate gasi pana in august. Fructele de arnica sunt achene paroase cu papus.

Arnica contine compusi chimici, precum: heledin, flavonoizi si polizaharide. Acestia au rolul de a reduce contuziile, echimozele, tumefactiile, dar si durerea si inflamatia asociate leziunilor tesuturilor moi, ce au aparut ca urmare a procedurilor chirurgicale.

Asa cum spuneam anterior, proprietatile terapeutice ale florii de Arnica montana au fost recunoscute inca din secolul al VI-lea, dar abia in secolul al XII-lea a devenit celebra si a inceput sa fie comercializata. Floarea poate fi utilizata adesea pentru tratarea sau ameliorarea afectiunilor sau diferitelor stari patologice, precum:

  • furunculoze;
  • edeme dureroase;
  • luxatii;
  • dureri articulare;
  • entorse;
  • vanatai;
  • hematoame;
  • gingivite;
  • contuzii;
  • flebite;
  • reumatisme articulare acute;
  • inflamatii aparute in urma intepaturilor de insecte;
  • hemoragii uterine;
  • indigestii;
  • caderea parului, cauzata de stresul psihic;
  • afectiuni cardiovasculare (miocardita, angina pectorala, insuficienta cardiaca);
  • afectiuni inflamatorii ale mucoasei bucale;
  • afectiuni inflamatorii ale mucoasei faringiene.

Se spune ca in Elvetia, generatii intregi de ghizi montani au mestecat frunze de arnica pentru a preveni oboseala indusa de alpinism. De asemenea, foloseau florile pentru comprese atunci cand faceau entorse, se loveau si invineteau, dar si pentru calmarea inflamatilor provocate de intepaturile de insecte.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Arnica – remediu pentru echimoze

Asa cum spuneam, arnica montana este benefica pentru reducerea inflamatiei si a edemului. Asadar, specialistii o considera tratamentul ideal in cazul vanatailor. Un studiu publicat in 2010, in PubMed, dovedeste ca aceasta planta medicinala reduce inclusiv echimozele provocate in urma terapiilor cu laser, daca unguentul pe baza de Arnica montana este folosit corect.

Arnica – remediu pentru vene sparte

Nici expertii in fitoterapie nu neaga beneficiile plantei de arnica. Acestia spun ca, datorita functiei antiinflamatoare pe care o are, uleiul realizat din planta este indicat in tratamentul pentru vene sparte pe picioare (varice). Pentru a diminua culoarea mov-rosiatica a varicelor si pentru ca acestea sa nu mai fie dureroase, se recomanda folosirea constanta a tratamentului pe baza de ulei de arnica.

Arnica – remediu pentru afectiuni reumatice

Durerea acuta poate fi localizata si la nivelul oaselor, articulatiilor si ligamentelor, ca in cazul afectiunilor reumatismale. In astfel de situatii, durerea este insotita de rigiditate si dificultate in a efectua anumite miscari (aplecarea, urcarea treptelor, prinderea unor obiecte, imbracarea). De-a lungul anilor, s-a dovedit ca arnica poate fi un antiinflamator indicat in cazurile de artrite.

Fie ca este vorba de durere si tensiune musculara sau de durere reumatica, produsele topice care actioneaza analgezic, prin intensificarea circulatiei de la nivelul pielii si producerea unei reactii locale de incalzire, reprezinta o alternativa la antiinflamatoarele nesteroidiene topice.

Naturalis ArtroSuport cu extract de arnica

ArtroSuport este un produs cu aplicare topica, sub forma de gel emulsionat. Acesta a fost conceput pentru ameliorarea durererii si rigiditatii musculare locale. Datorita substantelor active din compozitie, destinde musculatura incordata si contractata si calmeaza durerea acuta, de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Salicilatul de metil din uleiul de Gaultheria procumbens intensifica circulatia sangvina din capilare, asigurand o senzatie placuta de caldura, pe care camforul o accentueaza si o mentine.

Efectul analgezic al produsului este sustinut de prezenta extractelor de Gheara diavolului si Arnica montana, substante vegetale cu efect dovedit clinic in tratamentul afectiunilor reumatice.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Naturalis Balsam Arnica

Balsamul cu arnica are actiune antiinflamatoare, antiseptica si faciliteaza vindecarea rapida a ranilor, pentru ca arnica este o planta extrem de eficienta in tratamentul vanatailor si a iritatiilor pielii. Produsul este benefic pentru:

  • grabirea procesului de vindecare in caz de entorse, contuzii si crampe musculare;
  • grabirea procesului de vindecare in caz de vanatai;
  • diminuarea durerilor reumatice;
  • tratarea eruptiilor cutanate, eczemelor si pielii iritate.
Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: