fbpx

Trigliceride marite – cauze, solutii si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ce sunt trigliceridele si ce se intampla cand ai trigliceride marite? Poti afla totul din acest articol. Trigliceridele sunt grasimi, lipide, care se regasesc in sange si care pot fi stocate in tesuturile din organism. Existente cu precadere in tesutul adipos, trigliceridele reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului.

Cum apar mai exact aceste trigliceride? Datorita grasimilor din mancare apar aceste calorii de care corpul nostru are nevoie pentru a putea functiona corect. Acestea reprezinta energia pe care o consumam zilnic, si sunt numite trigliceride. Cand nivelul acestora depaseste limita normala din sange, apare hipertrigliceridemia sau cunoscuta denumire de trigliceride marite, iar in aceasta situatie trebuie luate masuri pentru scaderea lor.

Cand apar aceste trigliceride marite organismul nu mai functioneaza normal. In general, hipertrigliceridemia (trigliceride marite) nu provoaca simptome, decat daca este depasita cu mult limita normala.

Fenomenul de trigliceride marite poate ascunde anumite afectiuni. Daca trigliceridele apar adesea ca fiind crescute, pot prezenta anumite riscuri pentru persoana in cauza, precum: risc crescut de accidente vasculare, posibila dezvoltarea a diabetului de tip 2 sau ale unor afectiuni ale ficatului, ale pancreasului sau cardiace.

Pe de alta parte, un nivel prea scazut de trigliceride poate fi efectul unor afectiuni existente deja in organism. De aceea, trebuie aflate cauzele care au determinat acest deficit de trigliceride si restabilirea nivelului optim al acestora in sange.

    La fel ca in cazul hipertrigliceridemiei, nici nivelul scazut de trigliceride nu prezinta simptome vizibile, daca valorile normale sunt doar cu putin depasite. Cand apar aceste trigliceride marite foarte mult, cu peste 1000mg/dl, pot aparea episoade recurente de dureri abdominale, greata, varsaturi si pot duce la pancreatita.

    Care sunt valorile normale ale trigliceridelor?

    Nivelul normal de trigliceride din corpul uman ar trebui sa fie sub 150 de miligrame pe decilitru (mg/dl). In situatia in care valoarea este un pic mai mare de atat, pana in 199 mg/dl, nivelul este unul la limita, deci nu prezinta ingrijorare. In schimb, daca nivelul este intre 200 și 499 mg/dl, inseamna ca exista trigliceride marite, insa devine alarmant cand se depaseste nivelul 500 mg/dl de trigliceride.

    Acestea sunt nivelurile de trigliceride pe care ar trebui sa le aiba fiecare persoana in parte:

    Nou-nascuti – 9 ani: sub 75 mg/dL (normale), 75-99 mg/dL (limita de sus), peste 100 mg/dL (crescute).

    Adolescenti 10-19 ani: sub 90 mg/dL (normale), 90-129 mg/dL (limita de sus), peste 130 mg/dL (crescute).

    Adulti tineri peste 19 ani: sub 115 mg/dL (normale), 115-149 mg/dL (limita de sus), peste 150 mg/dL (crescute).

    Adulti: sub 150 mg/dL (normale), 150 – 199 mg/dL (limita de sus), 200 – 499 mg/dL (crescute), peste 500 mg/dL (foarte crescute).

    Daca trigliceridele depasesc valorile de 500 mg/dL, exista riscul atat in cazul copiilor, cat si in cel al adultilor, de a dezvolta pancreatita. Drept urmare, odata diagnosticate aceste trigliceride marite, trebuie inceput imediat tratamentul pentru scaderea nivelului lor.

    Trigliceride marite – cauze

    Fumatul, stilul de viata nesanatos, sedentarismul, obezitatea, consumul excesiv de alcool, alimentatia scazuta in proteine si bogata in carbohidrati sunt principalii factori pentru trigliceride marite. De asemenea, si anumite afectiuni favorizeaza acest nivel crescut al lor, precum: ciroza hepatica, diabetul necontrolat, factorii genetici, hiperlipidemia, hipotiroidismul, boala renala, pancreatita.

    Totodata, aceste boli, ebumerate anterior, pot aparea si ca urmare a unei amanari a tratamentului pentru trigliceride marite. De aceea este foarte importanta efectuarea periodica a analizelor, pentru a verifica nivelul acestora, dar si a celorlalte substante vitale din sange.

    Trigliceride marite – tratament

    Diagnosticarea trigliceridelor se face prin analize de sange. Daca in urma acestor investigatii se descopera ca exista trigliceride marite, se recomanda reducerea nivelului acestora. In primul rand, specialistii recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, alimentatia si miscarea fiind cele mai importante doua aspecte.

    De asemenea, evitarea alimentelor de tip fast-food, a alcoolului si a bauturilor carbogazoase ajuta la scaderea nivelului de trigliceride din sange. Alimentele cu zahar si alimentele bogate in grasimi saturate, cum ar fi branza, laptele integral si carnea rosie sunt cele care favorizeaza trigliceride marite, deci ar trebui evitate.

    Totodata, consumul de pește, soia, nuci, semințe, fasole si unele fructe (capsunele sau merele) poate contribui la reducerea nivelului de trigliceride.

      Solutii pentru a reduce sau preveni hipertrigliceridemia

      In afara de cele enumerate anterior, specialistii mai recomanda si anumiyte suplimente alimentare care pot ajuta la scaderea acestor trigliceride. De exemplu, Benesio Hepafort, Naturalis Omega 3 Forte sunt suplimente care imbunatatesc circulatia sangvina.

      Benesio Hepafort contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei. Armurariul contribuie la protectia ficatului (avand potential de detoxifiere) si sustine digestia. Anghinarea sustine detoxifierea, ajuta la sustinerea fluxului de suc digestiv, mentine sanatatea ficatului, contribuie la confortul intestinal, contribuie la mentinerea nivelului normal al lipidelor sangvine. Colina contribuie la mentinerea functiei normale a ficatului si la metabolismul normal al homocisteinei, lipidelor si macronutrientilor.

      Omega 3 forte 1.000 mg este o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. S-a demonstrat stiintific ca femeile care consuma zilnic acizi grasi Omega 3 prezinta un risc cu 25% mai mic de aparitie a cancerului de san. In plus, uleiul de peste (somon) din compozitia capsulelor este bogat in acizi grasi Omega 3, esentiali pentru stimularea capacitatilor intelectuale, cresterea rezistentei la imbolnaviri, reducerea concentratiei de colesterol, dezvoltarea armonioasa si mentinerea sanatatii organismului uman.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: