fbpx

Tusea seaca – afectiuni pe care le indica si optiuni de tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tusea seaca, cunoscuta si ca tuse neproductiva, este o manifestare a unei afectiuni medicale sau un reflex al organismului care se apara de anumite substante si incearca sa le elimine pe cale respiratorie. Atentie, tusea seaca nu este o afectiune in sine, ci un semn de protectie a plamanilor.

In general, tusea seaca nu reprezinta un motiv de ingrijorare, ci doar atunci cand aceasta este insotita si de alte simptome. Febra, dificultatea de respiratie sau varsaturile, in timpul perioadei de tuse seaca, reprezinta un motiv de ingrijorare. Acela este momentul sa recurgem la serviciile unui medic specialist. Astfel, se poate afla diagnosticul corect si se poate face o schema de tratament.

Cum identifici tusea seaca?

Tusea seaca (tuse uscata) este o forma de tuse cronica, persistenta, care poate sa se manifeste cu oscilatii in intensitate si ca frecventa, dar care nu dispare repede. In majoritatea cazurilor, tusea se manifesta concomitent cu aparitia gripei, racelii sau, mai nou, cu instalarea coronavirusului. Aceasta poate continua si dupa vindecarea afectiunilor mentionate, cand persoana nu mai este contagioasa.

Tusea se poate vindeca in doua, trei saptamani in cazul racelii si in opt saptamani in cazul unei gripe puternice si chiar a coronavirusului. Atunci cand apare un episod de tuse seaca, se poate intampla ca acesta sa dureze intre doua minute pana la opt minute. S-a descoperit ca durata unei astfel de crize de tuse poate fi mai lunga pe timpul noptii decat in timpul zilei.

Alte posibile cauze care contribuie la aparitia tusei seci 

Exista posibilitatea ca aparitia unei tuse seci sa fie cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare. Dupa ce se dezvolta hipersensibilitatea, persoanele in cauza vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, de exemplu: primavara, la aparitia polenului, sau la sfarsitul verii, la aparitia ambroziei, in mediul cu mult praf, sau iarna, la aerul rece. In aceste cazuri, cel mai probabil medicii recomanda antihistaminicele.

Studiile efectuate in Statele Unite ale Americii arata ca aproximativ 10% dintre vizitele la medic, in ambulator, sunt cauzate de bronsita, acest lucru insemnand 100 de milioane de vizite medicale anual.

Totodata, acelasi studiu arata ca bronsita este unul dintre primele cinci motive de vizita la medicul pediatru in cazul copiilor care prezinta o tuse seaca, uscata. Drept urmare, potrivit acestor cifre, bronsita, atat acuta, cat si cea cronica, este una dintre cele mai frecvente afectiuni respiratorii la nivel mondial.

Tusea seaca – tipuri

Exista doua tipuri de tuse – tuse neproductiva (seaca, uscata) si tuse productiva.

  1. Tusea neproductiva sau seaca/uscata este cauzata de iritarea cailor respiratorii superioare, adica de cavitatea nazala, de gat si laringe.
  2. Tusea productiva, umeda sau flegmatica este cauzata de acumularea excesului de mucus si de secretiile de la nivelul traheei si a plamanilor.

    Tusea seaca – factori de risc si cauze

    Mai jos, se regasesc principalele cauze de aparitie a unei tuse seci.

    Prima cauza cunoscuta sunt infectiile virale. Asa cum mentionam anterior, raceala, gripa si coronavirusul pot cauza tuse seaca/uscata. Aceasta apare, de obicei, de la debutul afectiunii, insa exista cazuri in care poate sa apara si la final si sa persiste multe saptamani. Bronsita si laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive. Insa, in cazul gripei, a virozelor sau a coronavirusului, tusea seaca se poate transforma, pe parcursul bolii, in tuse productiva.

    A doua cauza cunoscuta sunt alergiile. Alergiile la polen, in special primavara, la iarba si la praf, pot determina aparitia episoadelor de tuse neproductiva si de lunga durata. Pe langa iritatiile de la nivelul ochilor si a nasului, alergiile cauzeaza iritatii si la nivelul gatului, responsabile de aparitia tusei.

    De asemenea, agentii poluanti din atmosfera, precum fumul, irita gatul si provoaca tuse. Si aciditatea crescuta la nivelul stomacului, care urca spre gat din cauza refluxului gastroesofagian, poate irita gatul, declansand tusea.

    Aerul foarte uscat sau foarte rece poate declansa episoade de tuse seaca. Tusea dispare de la sine, imediat cand persoana revine in mediul cu aer normal, asa cum este obisnuit organismul, ori in cateva zile, dupa ce se adapteaza noului mediu.

    Afectiuni care se pot ascunde in spatele tusei uscate persistente

    La declansarea tusei participa mai multi stimuli din diverse afectiuni, precum cele pulmonare si cardiace. Cancerul pulmonar, astmul si tuberculoza pot fi cauzele aparitiei tusei neproductive persistente. De asemenea, problemele cardiace pot cauza acumulari de lichid la nivelul plamanilor, dar si tuse persistenta, in special noaptea.

    Exista si tuse psihogena, adica apare pe fond nervos, ca un tic. Acesta devine un obicei si nu are o cauza reala de aparitie. Noaptea, acest tip de tuse nu apare.

    O ultima cauza cunoscuta sunt medicamentele pentru hipertensiune. Acestea pot avea, ca efect advers, tusea seaca. Alte medicamente care pot provoca tuse seaca sunt antibioticele, cele folosite pentru tratarea unor afectiuni psihice, dar si medicamentele folosite pentru chimioterapie.

    Ce investigatii se fac in cazul tusei persistente?

    In principal, in cazul unei tuse cronice (in caz de tuse seaca si/sau productiva), orice medic recomanda o radiografie toracica. Aceasta se face si pacientilor cu forme de tuse acuta, dar care prezinta simptomatologie atipica.

    O alta investigatie ar fi fibrobronhoscopia. Aceasta se efectueaza tuturor pacientiilor suspecti de inhalarea unor corpi straini. Investigatia este foarte utila in cazurile in care s-au epuizat celelalte analize si nu a fost descoperit, inca, un diagnostic.

    Totodata, computerul tomograf poate fi o alta alternativa in cazul epuizarii tuturor investigatiilor. Aceasta investigatie se face mai ales in cazul tusei persistente atipice.

      Tusea seaca – tratament

      Specialistii recomanda ca tratament non-farmacologic ceaiul cald, nu fierbinte, mierea cu lamaie, evitarea fumatului, evitarea expunerii la aerul rece fara ca gura sa fie acoperita.

      Insa, pentru o ameliorare rapida a tusei, specialistii recomanda anumite medicamente sau siropuri antitusive, cu verificarea interactiunilor medicamentoase la cei care au mai multe afectiuni in tratament.

      Naturalis BronhoSuport este un sirop de tuse (pentru tuse uscata si/sau productiva), expectorant calmant si protector al mucoasei bronsice. Asocierea substantelor bioactive din extractul de patlagina si din tincturile de cimbru de cultura, ciubotica cucului, grindelia si tal de lichen de piatra cu mierea poliflora are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.

      Naturalis BronhoSuport 7 plante+miere este un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Acesta sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele sapte plante pe care le contine: extract de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: