fbpx

Papadie – beneficii, intrebuintari, contraindicatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Papadia este o planta care se gaseste literalmente pe toate drumurile, crescand din abundenta pe pajisti, in parcuri si oriunde exista zone insorite care beneficiaza de umezeala. Poate fi usor recunoscuta datorita florilor galbene si ulterior a pufului in care se transforma aceste flori la maturitate, iar multi o considera  o simpla buruiana, dat fiind faptul ca e o planta perena care rasare spontan si se adapteaza usor la diferite tipuri de sol si sau conditii climatice.

Aceasta perceptie este oarecum eronata, intrucat papadia s-a dovedit a fi o planta folositoare, datorita continutului sau bogat de minerale, vitamine si alte substante benefice pentru sanatate. Acestea se gasesc atat in partile vegetale, cat si in acel lichid alb asemanator laptelui, care se scurge atunci cand se rupe tulpina.

Asadar, papadia poate fi incadrata in categoria plantelor medicinale, iar din capitolele urmatoare poti afla care sunt beneficiile sale, cum poate fi folosita si care sunt situatiile in care trebuie sa o eviti.

Despre papadie

Papadia face parte din familia Asteraceae, fiind inrudita cu alte plante medicinale cunoscute precum musetelul sau galbenelele. Prefera zonele insorite cu umiditate moderata, putand fi gasita aproape oriunde exista un petec de iarba, dar si pe marginea drumurilor, unde creste chiar si printre borduri.

Infloreste in perioada aprilie-mai, iar spre inceputul verii, florile galbene se transforma in puf. La baza fiecarui fir de puf se afla o samanta care este astfel purtata de vand si ajuta planta sa se inmulteasca.

Substantele benefice se gasesc cu precadere in radacina si frunzele de papadie insa de cele mai multe ori sunt folosite toate partile vegetale, incluzand florile si tulpina.

Ca planta medicinala, papadia se foloseste sub forma de ceai, sirop, tinctura sau extras, insa frunzele tinere pot fi consumate si crude, adaugate ca ingredient in salate.

Asupra acestor detalii vom reveni putin mai tarziu, dar mai intai hai sa vedem care sunt beneficiile terapeutice ale papadiei si caror proprietati li se datoreaza!

Disponibil la

Papadia, proprietati si beneficii

Fara a putea fi considerata un inlocuitor pentru medicamente sau remediu sigur pentru anumite afectiuni, papadia are o serie de proprietati datorita carora poate ajuta organismul in perioadele mai dificile si totodata poate contribui la mentinerea starii de sanatate. Pentru a intelege mai bine  acest lucru isi vom explica pe larg care sunt aceste proprietati si ce beneficii aduc organismului.

Sursa bogata de vitamine

Radacina si frunzele de papadie contin cantitati importante de vitamina A, C, E si K, precum si vitamine din complexul B. Se stie ca vitaminele sunt elemente esentiale pentru buna functionare a organismului si mentinerea sanatatii, astfel ca papadia isi aduce o importanta contributie in acest sens.

Datorita aportului de vitamina A, poate contribui la imbunatatirea vederii, la intarirea sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii pielii. Si vitamina C ajuta sistemul imunitar, contribuind totodata la sinteza colagenului, in timp ce vitamina E protejeaza membranele celulare si previne formarea cheagurilor de sange.

Pe de alta parte, vitamina K are o contributie importanta in procesul de coagulare, prevenind sangerarile excesive in cazul unor leziuni.

Nu in ultimul rand, vitaminele din complexul B continute de papadie, ajuta la buna functionare a sistemului nervos, in producerea globulelor albe si rosii din sange, mentinand si sanatatea pielii.

Detoxifiant natural

Papadia are si proprietati detoxifiante, ajutand astfel la curatarea organismului si prevenirea unor complicatii generare de acumularea de substante reziduale. Aceasta planta contribuie in mai multe moduri la procesul de detoxifiere,  stimuland ficatul si rinichii. In cazul ficatului, papadia stimuleaza secretia biliara – necesara in procesul de digestie – iar in cazul rinichilor are efect diuretic, favorizand eliminarea toxinelor prin urina.

Totodata, largeste porii, favorizand eliminarea toxinelor prin transpiratie, avand si proprietati antifungice si antimicrobiene, prin care protejeaza impotriva infectiilor.

Controlul glicemiei

Printre alte calitati, papadia poate preveni aparitia diabetului si totodata ii poate ajuta pe pacientii care sufera de aceasta boala sa isi tina glicemia sub control. Aceasta contine anumiti compusi care stimuleaza secretia de insulina si cresc sensibilitatea celulelor la acest hormon, ceea ce asigura o mai buna absorbtie a glucozei din sange.

De asemenea, prin efectul antioxidant al vitaminei C, papadia protejeaza celulele pancreatice de actiunea radicalilor liberi, stiut fiind faptul ca acestea au un rol important in producerea de insulina, fara de care glucoza nu ar putea fi absorbita din sange pentru a fi transformata in energie.

Efect antioxidant

Pe langa vitamina C, papadia contine beta-caroten si alti compusi polifenolici care neutralizeaza radicalii liberi si previn astfel stresul oxidativ. Radicalii liberi pot interactiona cu alte molecule din organism, ceea ce afecteaza integritatea celulelor, implicit functionalitatea lor. Acest proces se numeste stres oxidativ si sta la baza proceselor inflamatorii care pot genera diferite afectiuni sau le pot agrava pe cele deja existente.

De asemenea, stresul oxidativ accelereaza procesul de imbatranire si modifica aspectul pielii, iar papadia, poate impiedica toate aceste procese datorita compusilor antioxidanti pe care ii contine.

Papadie – utilizari si intrebuintari

Asa cum am promis, revenim cu detalii mai amanuntite despre modul in care poate fi utilizata papadia, insotite de recomandari pentru fiecare dintre variante.

Ceaiul de papadie

Ceaiul de papadie poate fi preparat atat din frunzele uscate ale plantei, cat si din radacina sau flori. Frunzele pentru ceai trebuie sa fie bine uscate in prealabil, putand fi puse la infuzat fie intregi, fie macinate. De asemenea, si radacina trebuie sa fie bine uscata, dupa care se marunteste sau se macina. In ceea ce priveste ceaiul din flori de papadie, acesta poate fi preparat atat din flori proaspete, cat si uscate.

Indiferent de varianta aleasa, ceaiul de papadie inglobeaza toate beneficiile enumerate in capitolul anterior, fiind recomandat consumul a 2-4 cani pe zi.

Extractul de papadie

La fel ca ceaiul, extractul de papadie se obtine din toate partile vegetale ale plantei si poate fi administrat sub diferite forme. In acest caz, doza recomandata variaza in functie de forma de prezentare, insa  in general se recomanda intre 500 si 2.000 de miligrame pe zi, in cazul extractelor uscate si intre 5 si 10 mililitri zilnic de extract sub forma lichida.

Extractul de papadie contine toate vitaminele, mineralele si ceilalti compusi benefici pe care ii regasim in planta proaspata, astfel ca prezinta toate beneficiile pe care aceasta le poate avea.

Siropul de papadie

Siropul se prepara din florile proaspete, mai precis din petalele acestora, care trebuie separate de partea verde din cauza gustului amarui al acesteia. Petalele se pun intr-un recipient in care se toarna apa clocotita, dupa care vasul se acopera cu un capac. Florile se lasa la infuzat 24 de ore, apoi lichidul se strecoara, se adauga indulcitor si se lasa la fiert la foc mic pana cand capata o consistenta mai groasa.

Siropul obtinut astfel este un remediu ideal impotriva tusei si durerilor in gat.

Tinctura de papadie

Pentru a obtine tinctura, partile vegetale se taie in bucati mici si se pun la macerat in alcool, timp de 2-4 saptamanii. In acest timp, recipientul trebuie sa fie bine inchis si sa fie agitat zilnic. Apoi, tinctura se strecoara si se transfera in sticlute inchise la culoare, care se pastreaza la loc uscat si intunecos.

Administrata in cantitati de 15-20 de picaturi de 2-3 ori pe zi, inainte de mese, tinctura de papadie are efect diuretic, imbunatateste digestia si protejeaza ficatul.

Papadie, contraindicatii si reactii adverse

Principalele contraindicatii se adreseaza persanelor cu alergie la ambrozie si alte plante din familia papadiei, in cazul carora consumul sau simplul contact cu partile vegetale pot determina reactii neplacute precum eruptii cutanate, mancarimi, inflamatii sau dificultati de respiratie.

De asemenea, poate influenta in mod negativ efectele unor medicamente precum antibioticele sau diureticele, astfel ca este recomandat sa ceri sfatul unui medic daca urmezi un tratament si vrei sa consumi papadie in acelasi timp.

Din cauza efetului diuretic, papadia poate provoca neplaceri si pacientilor cu afectiuni renale,  iar efectul stimulant asupra secretiei de bila, poate acea acelasi efect in cazul persoanelor care sufera de colecistita sau litiaza biliara. Totodata, papadia poate stimula secretia de acid gastric, generand arsuri si alte neplaceri pacientilor cu ulcer sau alte afectiuni digestive.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: