fbpx

Legatura dintre durerea in gat si refluxul gastroesofagian

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Refluxul gastroesofagian se numara printre posibilele cauze ale durerii in gat, simptom asociat in general cu infectiile respiratorii. Nu orice episod de reflux esofagian se manifesta si prin durere in gat, dar riscul ca acest simptom sa apara creste pe masura ce aceste episoade sunt mai frecvente si mai intense.

E drept ca nu durerea in gat este cel mai neplacut simptom in astfel de situatii, insa nu trebuie ignorata, intrucat contribuie la disconfortul general care caracterizeaza refluxul gastroesofagian.

Tocmai de aceea am decis sa abordam si noi acest subiect si sa iti explicam in detaliu ce este refluxul gastroesofagian si care este mecanismul prin care acesta poate provoca durere in gat. De asemenea, vei mai putea afla din randurile de mai jos cauzele de reflux gastroesofagian, precum si metodele de tratament si prevenire.

In ce consta refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian are loc atunci cand continutul acid din stomac refuleaza prin partea superioara si patrunde in esofag. In mod normal nu trebuie sa se intample acest lucru, pentru ca in zona de jonctiune dintre esofag si stomac exista un sfincter care se relaxeaza in momentul deglutitiei pentru a permite bolului alimentar sa treaca din esofag in stomac, dupa care se contracta tocmai pentru a impiedica refluxul gastroesofagian, adica refularea continutului stomacului in esofag.

    In anumite conditii, sfincterul respectiv ramane relaxat sau nu mai asigura etanseitate deplina in momentul contractiei, iar in acest mod, o cantitate mai mare sau mai mica din continutul stomacal patrunde in esofag.

    Cum se explica durerea in gat cauzata de reflux gastroesofagian

    In stomac are loc o etapa importanta a procesului de digestie, in care alimentele sunt descompuse cu ajutorul acidului gastric secretat de mucoasa care captuseste acest organ. De aceea am precizat mai devreme ca acel continut ce refuleaza in timpul refluxului gastroesofagian este unul acid.

    Spre deosebire de stomac, protejat la interior de mucoasa gastrica ce are un grad de rezistenta sporit la actiunea acidului gastric, celelalte organe sunt mai sensibile, dat fiind ca rolurile lor sunt diferite si nu presupun contactul cu substanta acida. Este si cazul esofagului precum si al celorlalte structuri anatomice de la nivelul gatului.

    De aceea, principalul simptom de reflux gastroesofagian este senzatia de arsura in capul pieptului, datorata contactului dintre continutul acid si mucoasa esofagiana. Cu cat volumul de continut acid refulat din stomac este mai mare, cu atat acesta urca mai sus pe esofag, ajungand pana la nivelul gatului, uneori chiar fiind regurgitat prin cavitatea bucala. Normal ca si arsura se resimte in astfel de cazuri de-a lungul pieptului si in gat.

      Cum spuneam, structurile anatomice de la nivelul gatului sunt sensibile la actiunea substantei acide, iar contactul cu aceasta provoaca iritarea si inflamarea faringelui, laringelui, amigdalelor sau corzilor vocale. Evident ca inflamatia este insotita si de durere, si de aici poate fi trasa usor o concluzie. Asadar, durerea in gat asociata refluxului gastroesofagian se datoreaza  actiunii acide a continutului din stomac, ce ajunge pana la nivelul gatului si provoaca inflamarea partilor anatomice cu care intra in contact.

      Durerea in gat poate fi insotita de dificultati la inghitire, tuse seaca, raguseala, gust amar in gura si salivatie excesiva. Toate aceste simptome se datoreaza tot actiunii acide a continutului gastric asupra partilor anatomice de la nivelul gatului.

      Cat de des apare durerea in gat dupa reflux gastroesofagian

      Din fericire, nu se intampla de fiecare data ca refluxul gastroesofagian sa fie insotit de durere in gat, astfel ca aceasta nu se numara printre simptomele obisnuite. Refluxul gastroesofagian este o problema frecventa, care apare ocazional favorizat de diferite conjuncturi, provocand o stare trecatoare de disconfort. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri continutul acid nu urca pana la nivelul gatului, iar daca se intampla, e vorba de un episod izolat care provoaca doar un disconfort de moment.

      Problema apare atunci cand refluxul gastroesofagian se manifesta tot mai frecvent, aparent fara cauze bine definite. In astfel de cazuri, gatul este supus mai des actiunii acide si astfel apar inflamatiile despre care vorbeam.

      Durerea in gat este un simptom mai frecvent in cazul bolii de reflux gastroesofagian, care se manifesta prin episoade de reflux repetate si care nu raspunde mereu la tratamentele obisnuite cu medicamente antiacide. Atunci cand continutul acid ajunge frecvent la nivelul gatului, diagnosticul specific este „reflux laringofaringian”, care este insotit de fiecare data de durere in gat.

      Care sunt cauzele si factorii de risc pentru reflux gastroesofagian

      Refluxul gastroesofagian este o perturbare a traseului pe care alimentele il urmeaza in mod firesc in tractul digestiv, constand in modificarea cursului firesc, care este dinspre esofag in stomac si nu invers. De cele mai multe ori, cauza este slabirea sfincterului gastroesofagian, care nu se mai inchide complet sau ramane relaxat. O alta cauza posibila poate fi slabirea peristaltismului esofagian, ceea ce inseamna ca esofagul nu mai impinge in mod eficient alimentele catre stomac.

      De asemenea, refluxul gastroesofagian mai poate aparea ca urmare a faptului ca stomacul nu se goleste complet de continut sau ca o consecinta a unei afectiuni la nivelul diafragmei, numita hernie hiatala.

      Toate aceste cauze au la baza anumiti factori de risc dintre care mentionam:

      • Consumul excesiv de alcool;
      • Alimentele bogate in grasimi;
      • Mancarurile picante si cele bogat condimentate;
      • O dieta bogata in alimente acide precum citrice, rosii, muraturi, lactate fermentate;
      • Bauturile acidulate;
      • Consumul excesiv de cafea, ceai negru, energizante si alte bauturi care contin cofeina;
      • Excesul ponderal si obezitatea;
      • Perioada sarcinii;
      • Fumatul;
      • Afectiuni precum diabetul sau astmul.

      Cum se trateaza refluxul gastroesofagian

      Manifestarile izolate de reflux gastroesofagian dispar de obicei de la sine fara a fi nevoie de un tratament special, ci doar de adaptarea dietei. Daca ne referim insa la boala de reflux gastroesofagian care determina adesea si aparitia durerii in gat, aceasta necesita un tratament axat pe reducerea aciditatii gastrice. Acesta consta in administrarea de medicamente pentru scaderea aciditatii sau medicamente care intaresc sfincterul gastroesofagian sau favorizeaza golirea mai rapida a stomacului, conform indicatiilor medicului.  In acelasi timp, se impune adaptarea dietei si schimbarea stilului de viata.

      Astfel, pacientii supraponderali trebuie sa scape de kilogramele in plus si sa se mentina la o greutate optima, fiind recomandata totodata si evitarea alimentelor care pot creste aciditatea gastrica. De asemenea, se recomanda renuntarea la fumat si evitarea alcoolului in exces, precum si purtarea unor haine largi si comode, care sa nu puna presiune asupra stomacului.

        Daca toate aceste metode de tratament nu dau rezultate iar refluxul gastroesofagian ajunge sa dea nastere si altor complicatii, se poate recurge la chirurgia antireflux. Aceasta presupune o interventie care se efectueaza de obicei laparoscopic, prin care se „repara” sfincterul gastroesofagian, astfel incat acesta sa asigure etanseitatea la jonctiunea dintre cele doua organe.

        Modalitati eficiente de prevenire a refluxului esofagian si durerii in gat asociate

        De cele mai multe ori, refluxul gastroesofagian are la baza consumul excesiv de alimente care cresc aciditatea gastrica, astfel ca o prima recomandare ar fi moderatia cu privire la acestea. E vorba de citrice, rosii, alimente picante, mancaruri grase, produse lactate (mai ales cele fermentate), bauturi acidulate cafea si tot ce contine cofeina, alimente mentolate sau cu mult zahar si, nu in ultimul rand, alcool.

        De asemenea, renuntarea la fumat scade riscul de reflux gastroesofagian, la fel si evitarea consumului de alimente sau bauturi fierbinti care pot provoca arsuri. Chiar daca simti nevoia sa te intinzi putin in pat dupa o masa copioasa, sfatul nostru este sa nu o faci, pentru ca la orizontala exista mai mari sanse ca alimentele si acidul gastric din stomac sa se reverse in esofag.

        Din contra, este recomandat sa faci putina miscare dupa ce ai mancat, pentru a favoriza digestia, lasand sa treaca cel putin 3 ore de la ultima masa pana cand te poti intinde in pat. De multe ori, refluxul gastroesofagian are loc pe timpul noptii, in parte si din cauza pozitiei orizontale care il favorizeaza. Daca te confrunti cu o astfel de problema e bine sa dormi cu capul putin mai ridicat fata de nivelul corpului, fie folosind doua perne, fie inaltand salteaua sau capatul patului si lasand gravitatia sa lucreze in favoarea ta.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: