fbpx

Sunatoare: Indicatii terapeutice si modalitati de utilizare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Sunatoarea sau Hypericum perforatum este una dintre cele mai apreciate plante, datorita proprietatilor miraculoase pe care aceasta le are. Ea este folosita inca din cele mai vechi timpuri in tratamentele populare.

Sunatoarea este o planta perena, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, usor lemnoasa in partea de jos, prevazuta de-a lungul ei cu doua muchii si inalta pana la 1 m. In popor, acesteia i se mai spune si: pojarnita, drobisor, falcatea, harnica, inchegatoare, floare de naduf, buruiana de foc, crucea voinicului sau iarba spaimei.

Frunzele, dispuse opus, contin numeroase pungi secretoare, iar florile sunt grupate in varful tulpinii si ramurilor si au culoare galben-aurie. Sunatoarea infloreste din iunie pana in septembrie, florile ei culegandu-se in zilele uscate si insorite.

Florile de sunatoare se usuca la umbra, in loc bine aerisit, intinse in strat subtire, pe hartie sau panza, iar dupa, acestea se muta in pungi de hartie ori in saculeti de panza in locuri uscate si intunecate.

Administrate cel mai adesea sub forma de ceai, florile de sunatoare au o multime de proprietati curative, reusind sa contribuie la o stare buna de sanatate.

Ce trebuie sa stii despre aceasta planta?

Planta erbacee este raspandita pe pasuni, prin gradini sau la marginea drumurilor. Sunatoarea se regaseste din zonele de campie, deluroase, pana la cele subalpine. In scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei inflorite.

Florile de sunatoare sunt cunoscute pentru efectele sale benefice, mai ales asupra sistemului nervos. Acestea ajuta in cazul stresului, anxietatii si depresiei. Ultimele doua sunt considerate afectiunile secolului XXI.

Numeroase studii au demonstrat ca ceaiul de sunatoare, de exemplu, este la fel de eficient precum antidepresivele. In plus, studiile arata ca ceaiul ar avea mult mai putine reactii adverse decat antidepresivele.

Insa lista afectiunilor remediate de planta miraculoasa nu se opreste aici. Planta de sunatoare are un complex de uleiuri volatile, flavonoide, hiperina, acizi organici (cafeic, clorogenic), taninuri, derivati antracenici (hipericina, pseudohipericina), rezine, colina, betacaroten, fitoncide.

Sunatoare – indicatii terapeutice

Potrivit specialistilor, popularitatea florilor de sunatoare se datoreaza continutului ridicat de substante antiseptice, antivirale, antidepresive, calmante si antibacteriene. Planta este calmanta pentru organism, de aceea se poate consuma seara, inainte de culcare. De multe ori, aceasta este asociată cu valeriana, o alta planta cu efecte benefice asupra starii psihice.

Din acelasi considerent, aceasta este adesea recomandata in reducerea tensiunii nervoase, a tulburarilor afective cauzate de sindromul premenstrual sau menopauza, precum si a depresiei usoare si moderate.

Datorita hipericinei si pseudohipericinei, uleiului volatil si taninurilor din compozitie, sunatoarea are o actiune antiseptica, astringenta si cicatrizanta. De asemenea, flavonozidele sunt raspunzatoare de actiunea vasodilatatoare si hipotensiva, iar acizii clorogenic si cafeic redau proprietatile antiinflamatoare si colagoge.

Drept urmare, persoanele care doresc sa se bucure pe deplin de toate beneficiile plantei, o pot consuma sub forma de ceai, tinctura, ulei de sunatoare sau suplimente naturale.

Sunatoare – modalitati de utilizare

Sunt mai multe moduri in care se poate administra sunatoarea. Aceasta poate fi consumata si utilizata sub forma de ceai, ulei, tinctura sau capsule. Cel mai comun mod de administrare a sunatoarei este prin ceai. Acesta se prepara cu o infuzie de planta uscata in apa fierbinte. Inainte de infuzare, florile de sunatoare se lasa la uscat pe o bucata de panza.

Specialistii spun ca este foarte important ca, pentru a ne bucura din plin de beneficiile acestei plante, sa ne asiguram ca produsele pe care le folosim au la baza extract standardizat de sunatoare, nu un amestec nestandardizat. Altfel, acestea nu pot produce aceleasi efecte. De aceea, in multe cazuri, este recomandat ceaiul.

Mai mult, ceaiul de sunatoare este recomandat in special seara, inainte de culcare, datorita efectului sau calmant si pentru a combate starile de agitatie, dar si insomnia.

Persoanelor carora nu le place gustul ceaiului, exista si alte variante de administrare. In farmaciile naturiste sunatoarea este intalnita si sub forma de ulei, tinctura sau capsule.

Ceai de sunatoare

Ca orice planta medicinala, si sunatoarea se poate infuza. Ceaiul de sunatoare este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Acesta sustine functiile ficatului si asigura functionarea normala a acestuia. Asa cum povesteam si anterior, sunatoarea are proprietati calmante si este eficienta pentru reducerea starilor psihice negative.

Specialistii recomanda consumul ceaiului de sunatoare seara, pentru a ameliora depresiile nervoase, ulcerul gastric si duodenal, diareea, afectiunile urinare, tulburarile menstruale, hemoroizii, varicele, reumatismul muscular, arsurile si alte afectiuni dermatologice. Ceaiul stimuleaza secretia biliara si ajuta la eliminarea de serotonina, asa-numitul hormon al fericirii.

Asa cum mentionam mai sus, ceaiul de sunatoare poate fi comparat cu antidepresivele, insa ar avea mai putine efecte adverse decat acestea. Totusi, specialistii sunt de parere ca ceaiul de sunatoare nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist.

Ceaiul de sunatoare se prepara astfel: la 300 ml de apa clocotita se adauga o lingurita de flori uscate sau frunze si se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, pentru ca aroma amaruie a ceaiului de sunatoare este destul de puternica. Pentru a-l face mai gustos, se poate folosi ca indulcitor mierea de albine sau zaharul brun, la care se adauga zeama de lamaie.

Exista, insa, specialistii care avertizeaza asupra pericolului pe care acest ceai o poate avea asupra organismului. Studiile efectuate de acestia arata ca peste 40 la suta din romani beau zilnic ceai. Consumul exagerat, 5-10 ani, de ceaiuri medicinale poate da nastere anumitor patologii.

Expertii spun ca ceaiul de sunatoare poate provoca niste dureri pe traiectul nervilor periferici. Durerile nu reprezinta o boala, acestea disparand odata ce se renunta la obiceiul acesta.

De asemenea, ceaiul de sunatoare consumat zilnic, multi ani, poate sa determine fotosensibilitate, iar unele persoane este posibil sa prezinte anumite eruptii pe piele.

Ulei de sunatoare

Un alt lichid, care se poate pregati chiar in casa, este uleiul de sunatoare. Acesta se face prin simpla amestecare a uleiului de masline sau de floarea-soarelui cu florile plantei. Apoi, amestecul obtinut este lasat la macerat pentru doua – trei saptamani. Dupa aceasta perioada, uleiul de sunatoare poate sa fie folosit cu diferite scopuri terapeutice. Uleiul de sunatoare poate fi utilizat in cazul ranilor, al eczemelor sau al pielii uscate.

Iata un mod simplu de preparare a uleiului de sunatoare. In primul rand, este necesara o cantitate mare de flori de sunatoare, cat sa incapa intr-un borcan de circa 800 de mililitri sau de un litru.

In al doilea rand, se toarna uleiul de masline sau cel de floarea-soarelui peste plante, pana cand se umple borcanul. Iar la final, se lasa amestecul la macerat, cu borcanul inchis ermetic, timp de aproximativ trei saptamani, intr-un loc cald si insorit. Urmeaza ca dupa aceasta perioada, daca se doreste, filtrarea uleiul cu ajutorul unei site.

Tinctura de sunatoare

De asemenea, si tinctura de sunatoare poate fi obtinuta acasa. Aceasta se obtine prin amestecul plantei cu alcool. Acesta se pastreaza in loc intunecat si racoros. De cele mai multe ori, tinctura este administrata prin diluarea cu apa si combate rapid starile tensionate, pentru uzul intern.

Ea mai combate rapid starile de depresie, insa nu trebuie sa inlocuiasca medicamentatia prescrisa de medicul specialist. In aceste cazuri, se pot dilua doua lingurite de tinctura de sunatoare in jumatate de pahar cu apa si se bea amestecul.

De asemenea, poate sa fie administrata si extern sub forma unei comprese, pentru mentinerea sanatatii pielii. Se pun doua linguri de flori de sunatoare maruntite in 100 de mililitri de alcool (de 50 de grade) si se lasa continutul la macerat pentru aproape doua saptamani. Se foloseste ori de cate ori se simte nevoia.

Insa cel mai simplu si mai rapid mod prin care oricine poate beneficia de proprietatile incredibile ale sunatoarei este prin administrarea unor comprimate. In continuare, vom povesti despre capsulele si suplimentele naturale ce au la baza extractul de sunatoare.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Disponibil la

Capsule cu planta minune

Capsulele de sunatoare sunt recomandate pentru armonizarea starii psiho-emotionale. Are efect antispastic si de reglare a peristaltismului intestinal, este stimulent al functiei hepatice.

Sunatoarea, este un supliment alimentar natural care are rolul de a imbunatati starea generala, mai ales in perioadele de tensiune, atenueaza anxietatea, creste rezistenta la stres, are proprietati antidepresive, reduce procesul inflamator si creste potentialul detoxifiant al ficatului. Efectul sau benefic se instaleaza dupa trei saptamani.

O cura dureaza intre doua si trei luni. Asadar, se recomanda cure de trei luni cu trei saptamani de pauza. Capsulele cu sunatoare se administreaza cu 30 de minute inaintea mesei.

Specialistii recomanda capsulele cu sunatoare ca adjuvant pentru stres, in perioadele de frica exagerata, oboseala psihica, insomnii, depresii, tulburari de memorie, colecistite, hepatite, gastrite hiperacide, ulcer, enterocolite, dar, in special, colite cronice.

Suplimente alimentare cu extract de sunatoare

Asadar, sunatoarea este un remediu antidepresiv, pentru calmare. De aceea, suplimentele cu aceasta planta sunt recomandate cand exista simptome precum: anxietate, depresie ușoară și moderată, atac de panica, neliniste, nervozitate, iritabilitate, isterii.

Totodata, sunt recomandate si cand apar durerile de cap, migrenele, insomnia, oboseala cronica, sevrajul, hiperactivitatea, dar si pentru afectiunile cardiace, hipertensiunea arteriala sau palpitatiile cardiace.

In cazul administrarii suplimentelor cu extract de sunatoare, precum cel de la Naturalis – StresControl, specialistii recomanda cate doua comprimate filmate pe zi, dupa mese. Pentru obtinerea unui efect optim, se recomanda utilizarea fara intrerupere a produsului, timp de doua-patru saptamani.

Naturalis StresControl comprimate cu extract de sunatoare

Naturalis StresControl este un supliment care are in compozitie planta miraculoasa, recomandata tot mai des de specialisti. Extractul de sunatoare ofera beneficii multiple persoanei care administreaza suplimentul.

StresControl de la Naturalis este un supliment alimentar recomandat in special pentru imbunatatirea capacitatii organismului de a se adapta la stres. Acesta reuneste, intr-o singura formula, extractul de sunatoare, extractul de valeriana, magneziul si vitamina B6. Toate aceste ingrediente au efecte benefice asupra functionarii sistemului nervos.

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: