Este lucru bine stiut ca, de regula, avem un nivel usor mai ridicat de zahar in sange imediat ce ne trezim. Cu toate acestea, la unele persoane, aceste niveluri pot fi semnificativ mai mari. Iar fara o grija atenta asupra acestui aspect, o glicemie mare dimineata poate avea consecinte grave. Si asta pentru ca perioadele lungi cu niveluri ridicate de zahar in sange pot duce la complicatii de sanatate.
Insa care sunt valorile care ar trebui sa ne alarmeze cand vine vorba de o glicemie mare dimineata? Iata ce spun specialistii si la ce cauze si factori de risc trebuie sa fim extrem de atenti.
Valori normale glicemie
Ce este glicemia? Este valoarea pe care o are concentratia de zahar din sange, exprimata in miligrame pe decilitru (mg/dl) in Romania, in timp ce in alte state apare in milimoli pe decilitru (mmol/dl).
O persoana sanatoasa, care nu a consumat niciun aliment pentru cel putin 8 ore, ar trebui sa aiba o glicemie sub 100 mg/dl în prima parte a zilei, iar la 2 ore dupa masa – mai putin de 140 mg/dl. Pe timpul zilei, nivelul glicemiei atinge niveluri mai mici chiar intre mese, nivelul variand intre 70 si 80 mg/dl.
Prin complexul de ingrediente – scortisoara, frunze de afin si dud-alb, teci de fasole, urzica si radacini de brusture, Naturalis GlucoSuport Ceai contribuie la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic si mentine echilibrul fiziologic al nivelului de zahar din sange, avand si efect antioxidant, prevenind totodata aparitia diabetului si asigurand la sanatatea sistemului digestiv.
Glicemie mare dimineata? 5 cauze posibile
Iata ce ar putea sa insemne cand nivelul glicemiei este crescut la primele ore ale zilei.
Prea mult stres
In perioadele mai agitate, organismul se lupta cu stresul, ale carui nivel ridicat poate provoca o crestere a zaharului in sange. Iar situatiile stresante cauzeaza si o crestere a nivelului de cortizolului – hormon produs de glanda suprarenala si eliberat ca raspuns la stres. Iar cortizolul, impreuna cu citokinele, duc la glicogenoliza si gluconeogeneza – proces prin care organismul produce mai multa glucoza din surse noncarbohidrate. Asa ar putea rezulta glicemie mare dimineata.
Atentie, si consumul de carbohidrati lichizi – din sucuri sau cafeaua cu zahar pot duce foarte rapid la glicemie mare dimineata.
Prea putin somn
Cand vine vorba de glicemie mare dimineata, lipsa somnului poate fi o cauza. Fara somn, celulele raspund mai greu la insulina, rezultand o crestere a nivelului de zahar din sange. Ar putea ajuta un mediu mai racoros in camera, fara lumina albastra data de smartphone sau TV. Totodata, se recomanda sa nu mancati sau beti aproape de ora de culcare, ca sa nu existe perturbari pe timpul noptii.
“Portia” de carbohidratii de seara
Dieta poate juca un rol major in nivelului sanatos al zaharului din sange. Iar o “portie” de carbohidrati seara pot fi cauza pentru o glicemie mare dimineata. Si asta pentru ca organismul transforma carbohidratii pe care ii consuma in glucoza.
Fenomenul Dawn
Fenomenul Dawn se refera la perioadele cu glicemie mare dimineata. Schimbarea nivelului de zahar din sange are loc ca urmare a modificarilor hormonale din organism. Iar hormonii, cum ar fi cortizolul, glucagonul, epinefrina si hormonul de crestere sunt cunoscuti ca hormoni contrareglatori. Ele pot determina cresterea nivelului de zahar din sange. Acesta este motivul pentru care toata lumea experimenteaza o glicemie mare dimineata. Insa o persoana fara diabet nu va experimenta efecte adverse, deoarece corpul poate produce insulina pentru a se adapta. Cu toate acestea, un pacient cu diabet nu e capabil sa produca suficienta insulina. Ca atare, acest lucru poate necesita tratament pentru reglarea acest nivel.
Efectul Somogyi
Unii oameni de stiinta sunt de parere ca o cauza care duce la glicemie mare dimineata ar fi efectul Somogyi (dupa doctorul Michael Somogyi, cel ce a realizat primul tratament cu insulina pentru un copil cu diabet in 1922, USA). numit si hiperglicemie de rebound (glicemie crescuta) dupa un episod de hipoglicemie in timpul somnului.
Glicemie mare dimineata – factori de risc
Iata care sunt factorii de risc care pot duce la o glicemie mare dimineata:
- diabet tip 2 la persoane din families au de diabet gestational la gravide;
- supraponderabilitatea;
- nivel mare de colesterol;
- nivel mare al tensiunii arteriale
- sindromul ovarelor polichistice;
- lipsa de activitate fizica, sedentarism.
Sfaturi pentru preventie
Preschimbarea stilului de viata intr-unul sanatos poate ameliora o glicemie mare dimineata. Iata cateva sfaturi de preventie:
Grija la mancare!
Un consum de alimente cu indice glicemic scazut ar ajuta persoanele care se trezesc cu glicemie mare dimineata. De asemenea, pacientii care au de urmat un tratament cu insulina sau cei care iau medicamente pe cale orala pentru controlul glicemiei trebuie, insa, sa isi respecte tratamentul asa cum l-a recomandat medicul.
O dieta cu un continut sarac in carbohidrati sau una mediteraneana poate fi o alegere buna in lupta cu o glicemie mare dimineata. De asemenea, si dieta vegetariana, bazata pe legume si fructe, cu un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, insa cu indice glicemic mic, ar putea ajuta pe cei cu glicemie mare dimineata.
Atentie la glicemie!
Persoanele cu glicemie mare dimineata este bine sa isi verifice periodic valorile glicemice si sa le noteze zilnic sau saptamanal. Se va face o monotorizare corecta a glucozei din sange cu ajutorul unui glucometru.
Timp pentru miscare!
Cand ne confruntam cu o glicemie mare dimineata, exercitiile fizice sunt o alta modalitate de a o regla. Si asta pentru ca pe durata exercitiilor fizice, muschii se folosesc de glucoza din organism pentru a obtine energie. Iar miscarea regulate va ajuta organismul sa consume insulina eficient si, astfel, sa scada o glicemie mare dimineata.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: