fbpx

Laptisor de matca – tot ce trebuie sa stii despre el

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

O adevarata minune a naturii, ingredientul cunoscut drept laptisor de matca este un mister pe care cu greu il putem patrunde, dar de care ne putem bucura intocmai ca de un privilegiu nemaiintalnit. Cu proprietati tonice exceptionale, dar si un veritabil luptator pentru imunitate, laptisorul de matca poate prelungi durata vietii umane, daca este administrat sistematic.

Pe langa faptul ca actioneaza benefic asupra sistemului nervos, suplimentarea cu laptisor de matca creste rezistenta la efort fizic si intelectual, ajutand la reducerea nivelului de colesterol din sange. Si asta nu e tot! Daca vrei sa afli mai multe despre acest hiperaliment si despre beneficiile sale extraordinare pentru sanatate, citeste mai departe urmatoarele randuri, dedicate acestui elixir al tineretii.

Ce este laptisorul de matca?

Supranumit si “laptele albinelor”, laptisorul de matca este o substanta vascoasa, de culoare alb-galbui, cu aspect perlat, secretata de albinele lucratoare tinere prin intermediul glandelor hipofaringiene. Scopul acesteia este de hrana pentru regina stupului, rasfatata astfel inca din stadiul de larva si ulterior, pe tot parcursul vietii.

Acest festin regesc, cu gust puternic astringent si acrisor, laptisorul de matca contine atat de multe substante nutritive incat oamenii de stiinta inca nu le-au identificat pe toate. Cu toate acestea, studii recente au demonstrat ca laptisorul de matca este singura sursa de acid 10 HDA de pe pamant, un ingredient activ care, alaturi de alte substante, ii asigura proprietatile antifungice, antivirale si antibacteriene puternice. In plus, laptisorul de matca este extrem de bogat in vitamine.

El contine vitaminele A, D, C, E si K, cat si toate vitaminele din complexul B, dar si alti nutrienti precum antioxidanti si 17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esentiali pe care organismul uman nu ii poate produce. De parca nu ar fi de ajuns, laptisorul de matca are in compozitie si o serie de minerale importante (potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu si fosfor), dar si proteine, intr-un procent de aproximativ 15%, alaturi de multe alte lipide, glucide, grasimi si enzime.

    Care sunt beneficiile consumului de laptisor de matca?

    Beneficiile consumului de laptisor de matca pur sunt numeroase si deloc surprinzatoare, avand in vedere bogatia de vitamine si nutrienti pe care o detine. Compozitia complexa confera acestui supliment proprietatile unui medicament minune, cu indicatii in nenumarate afectiuni. Iata cam care ar fi cateva dintre cele mai de pret foloase ale ingrijirii cu laptisor de matca:

    • Este un puternic antiinflamator: datorita antioxidantilor din compozitie, curele cu laptisor de matca favorizeaza diminuarea inflamatiilor si a stresului oxidativ, fiind chiar demonstrat in cadrul Institutului National de Sanatate SUA ca acesta reduce semnificativ substantele chimice pro-inflamatorii secretate de celulele sistemului imunitar.
    • Laptisorul de matca prezinta proprietati antibacteriene care grabesc vindecarea ranilor prin cresterea migratiei fibroblastelor, celulele din tesutul conjunctiv care produc colagen. El asigură ameliorarea unor afectiuni inflamatorii de la nivelul pielii, avand o contributie importanta in sanatatea si frumusetea pielii. In plus, administrarea de laptisor de matca o protejeaza de efectele nocive ale razelor ultraviolete, ajutand in prevenirea si reducerea primelor semne ale imbatranirii premature, datorita efectelor antioxidante pe care le are acesta.
    • Elixir al tineretii – nu este doar un fel de a spune, laptisorul de matca avand intr-adevar capacitatea de a creste longevitatea; asta putem vedea la regina stupului, care, spre deosebire de trantorii si albinele muncitoare (ce traiesc in jur de 30-45 de zile), ajunge pana la varsta de 5-6 ani.
    • Sustine activitatea cerebrala: prin protectia pe care o asigura tesutului nervos, consumul de laptisor de matca ajuta la imbunatatirea memoriei si ajuta considerabil la diminuarea riscului aparitiei bolii Alzheimer.

    Alte beneficii

    • Prin intermediul proteinelor pe care le contine, suplimentarea cu laptisor de matca sustine reducerea tensiunii arteriale, acestea relaxand celulele musculare netede de la nivelul venelor si arterelor.
    • In urma consumului de laptisor de matca, fertilitatea atat la barbati cat si la femei se imbunatateste, intrucat acesta creste libidoul si imbunatateste motilitatea spermei. Prin comparatie, laptisorul de matca determina regina sa depuna un numar impresionant de oua de-a lungul vietii: in jur de 250.000 de oua, intr-o zi putand ajunge chiar si la 2.000 de oua.
    • Bun reglator al dezechilibrelor hormonale care pot duce la probleme de infertilitate, acesta amelioreaza simptomele menopauzei si diminueaza simptomele sindromului premenstrual
    • Administrarea de laptisor de matca regleaza nivelul zaharului din sange, conform unor studii recente realizate in cadrul Asociatiei Canadiene de Diabet.
    • Cura cu laptisor de matca pur duce la cresterea nivelului de colesterol “bun” din sange si simultan la scaderea celui “rau”, neprielnic organismului protejand de asemenea si ficatul, potrivit unui alt studiu publicat in Jurnalul Oficial al Societatii Internationale de Ginecologie si Endocrinologie.
    • Ameliorand sindromul de ochi uscat, consumul de laptisor de matca creste productia de lacrimi in cazul persoanelor care se confrunta cu aceasta problema.
    • Acesta reduce considerabil durerile inflamatorii prin cresterea puterii de absorbtie a calciului de catre organism.
    • Un bun energizant si euforizant, suplimentarea cu laptisor de matca pur va tine departe depresia, ajutand la recapatarea tonusului psihic si mintal, a apetitului alimentar, redand un somn odihnitor si eliminand starile astenice.

    Cum se administrează laptisorul de matca?

    Astfel incat curele cu laptisor de matca sa isi poata dovedi beneficiile multiple asupra organismului pe termen lung, se recomanda consumul sau in cure regulate de cate 6 saptamani. Acesta are efect tonic stimulent si dinamizant, dand o stare de bine usor vizibila.

    Daca administram intern laptisor de matca pur, acesta se ia dimineata, cu 30 de minute inainte de masa, sublingual, pana la dizolvare totala. Pentru copii se recomanda administrarea a 0,5-1 gr/zi, iar la adulti 1-2 gr/zi. In cazul laptisorului de matca omogenizat in miere 2% (de exemplu 10 gr de laptisor de matca pur adaugat in 500 gr miere cruda), se administreaza astfel: 1-2 lingurite/zi la copii si 1-2 linguri/zi la adulti.

    In ce priveste administrarea externa, extractul de laptisor de matca se foloseste pentru prepararea cosmeticelor pentru par sau ten. Actioneaza benefic in reepitelizare, in vindecarea unor boli de piele, luptand impotriva ridurilor, ajutand si la normalizarea secretiei de sebum.

    De ce sa alegi laptisorul de matca 100% pur?

    Un aliment-minune, laptisorul de matca 100% pur, recoltat direct din stup, neprelucrat, iti da multiple motive sa il consumi in beneficiul tau. Extraordinar protector al sistemului imunitar si al sistemului nervos, ingrijirea cu laptisor de matca imbunatateste nivelul energetic general, reduce colesterolul din sange si intarzie procesul de imbatranire.

    Prin urmare, avand atat de multe avantaje pentru sanatate, laptisorul de matca 100% pur este cea mai inteleapta alegere pe care o poti face pentru starea ta de bine si pentru prevenirea celor mai frecvente boli si afectiuni.

    Care sunt contraindicatiile consumului de laptisor de matca?

    Laptisorul de matca poate prezenta reactii adverse pentru persoanele mai sensibile. In acest sens, este recomandat sa iei legatura cu un apiterapeut inainte sa incepi o cura cu laptisor de matca, mai ales daca stii ca esti predispus la alergii sau ai un istoric de probleme medicale delicate.

    Contraindicatiile se prezinta si in cazul persoanelor bolnave de astm, asa ca acestea ar trebui sa consume laptisor de matca cu moderatie si precautie, din cauza iritatiilor de piele, problemelor de respiratie si spasmelor bronhiilor care pot aparea. In plus, s-au inregistrat in alte situatii dificultati de respiratie, secretii abundente pe caile respiratorii sau mancarimi in zona bucala, motiv pentru care administrarea orala de laptisor de matca trebuie oprita.

    Pe de alta parte, administrarea de laptisor de matca a provocat la unele persoane diaree, greturi sau arsuri la stomac. Cel mai bine este ca in prima faza, inainte de a tine o cura cu laptisor de matca, sa faci un test cu doze mici de laptisor de matca, iar apiterapeutul iti va face un program de administrare a acestuia in functie de istoricul personal medical.

    Fiind un hiperaliment miraculos, trebuie sa invatam sa ne luam portia de laptisor de matca cat de des cu putinta, pentru a ne asigura un bun aport de nutrienti esentiali pentru sanatatea si starea noastra de bine. Ofera-i astfel organismului tau ocazia de a se revitaliza si de a se proteja impotriva potentialelor amenintari, in acelasi timp bucurandu-se de beneficii nebanuite.

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: